Комбинираното гласуване на хартия и с машини е един добър

...
Комбинираното гласуване на хартия и с машини е един добър
Коментари Харесай

Проф. Константинов: По-лесно може да се манипулира вота, ако има машинно гласуване

 " Комбинираното гласоподаване на хартия и с машини е един добър компромис ", съобщи пред бТВ проф. Михаил Константинов, шеф на " Информационно обслужване ".

" Този вид няма да бъде дълготраен, тъй като пораждат нови опасности, опонира социологът Цветозар Томов.

Той направи обзор на измененията в закона от 1916 година, когато трябваше да влезе в действие машинното гласоподаване - общо 18 промени за 6 години.

" В Холандия машинното гласоподаване бе анулирано, тъй като няма загадка на вода ", сподели проф. Михаил Константинов.

" Машинното гласоподаване има някои преимущества, има и дефекти. Ние като нация би трябвало да решим желаеме ли го или не. Защото в този момент е нито риба, нито рак. За какво е машинното гласоподаване, в случай че протоколите отново ще се попълнят на хартия, т.е. няма да се отстрани субективният фактор ", сподели Цветозар Томов.

" Решение на Министерски съвет от 12 февруари предвиждаше да се обезпечат 16 000 машини, а шест месеца по-късно нищо не е направено - трансферира се отговорността на ЦИК, без да е променян законът ", сподели Томов.

Според него няма да има време до изборите за машинно гласоподаване.

" Самите компании, които дават отговор на условията, са единствено две. Като оптимален брой на доставката е 4 месеца. Редовните избори са след 6 месеца. Всеки може да си направи сметката ", изясни и проф. Михаил Константинов.

Той счита, че мъчно може да се разчита напълно да минем на машинно гласоподаване.

" Изтъкна, че няма страна, която да е въвела на 100%. Която страна е имала машинно гласоподаване, се е отказала от него ", акцентира проф. Константинов.

Относно концепцията на ръководещите в секциите у нас да може да се гласоподава с машини, само че и с хартиена бюлетина, той изясни, че това е вярно. И даде причини – може да има срив на машината; ще отнеме  часове до момента в който докарат нова, може да има и злонамерено увреждане.

По думите на Константинов главният минус на машинното гласоподаване е по-лесното манипулиране на вота.

Според Цветгозар Томов, ще се изхарчат доста пари за нещо, за което не сме сигурни, че би трябвало да го има и предвижда, че 75% от хората ще продължат да си гласоподават с бюлетина, а единствено 25 на 100 – машинно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР