Комбинация от мутации, всяка от която по принцип има усилващ

...
Комбинация от мутации, всяка от която по принцип има усилващ
Коментари Харесай

Научна позиция за Омикрон: Една крехка случайност засега ни пази от нещо много тежко

Комбинация от разновидности, всяка от която по принцип има усилващ резултат на вирулентност, води до нежна атенюация при Омикрон. Това написа във Facebook молекулярният биолог доктор Георги Маринов, който е част от департамента по генетика на Станфордския университет.



 

Заключението доктор Маринов изважда от изследване, оповестено в biorxiv. Там се разгласяват проучвания, които подлежат на критика от теоретичен екип, който не е взел участие в съответното проучване. Цитираното проучване също не е доказано към момента от самостоятелен теоретичен екип.

Интересен факт е, че различен български академик - доктор Филип Фратев, беше част от проучване, което подсказваше сходна характерност за други разновидности на Омикрон.

Какво значи атенюация - това е намаляването на вирулентността на даден патоген, какъвто е вирусът SARS-CoV-2. Вирулентност обаче не значи инфекциозност - вирулентност е способността на патогена или микроорганизма да предизвиква увреждане на гостоприемника. Т.е., вирулентност е способността на SARS-CoV-2 да ни засегне тежко.

Д-р Маринов изяснява, че въпросната композиция от разновидности " затваря " в известна степен по този начин наречено място за разединение на фурин (специфичен 12-буквен сегмент в генетичния текст). Фуринът е ензим, серинова протеаза (протеазите са ензими, които катализират разграждането на белтъчните молекули чрез химична реакция, наречена хидролиза), който катализира разрязването на нуклеотидните вериги на тъкмо избрани места и обуславя способността на SARS-CoV-2 да заразява човешките кафези. Този детайл нито един път не е следен във вируси, сходни на SARS, изключение прави единствено SARS-CoV-2. Точно това е очебийно в формалния разбор на СЗО за първичния генезис на SARS-CoV-2 - разбор, който е качен и в българската държавна база данни: " високо вариабилният протеин в шипчетата (S) на SARS-CoV-2 има многослойно (фуриново) разединение на границата на S1 и S2 посредством проникване на 12 нуклеотида ". S1 и S2 са двете субединици на S-протеина (белтък) на вируса - тъкмо този белтък, посредством който става заразяването. И заключението е, че това разединение на фурин протеазата оказва помощ на вируса да стане високо инфектиран и вирулентен. Именно мястото на разсичане разрешава да се реализира разцепването на S-протеина на вируса SARS-CoV-2, което му дава опция по-добре " да опознае " човешките кафези и да навлезе в тези с ACE2 рецептор.

В изявление пред БНР Маринов е безапелационен: " Ако вашето държавно управление, пo някаква причина отхвърля да направи същото нещо, което се прави в Китай, то води съзнателна политика на геноцид към личното си население. " Молекулярният биолог от дълго време пази позицията, че против ковид единственото избавление е политиката КОВИД НУЛА в международен мащаб. С други думи - не може да стане единствено с ваксини, би трябвало да има доста строга карантина при поява даже на един случай, в това число на контактни лица, което допуска бързото им следене. Карантината се подвига чак когато няма нито един случай след всеобщи тествания в интервал от седмица-две. Светът се разделя на райони и пътувания сред обособени райони се разрешават единствено в случай че и в двата района няма нито един случай на КОВИД съгласно приложена прецизно политика КОВИД НУЛА.

Остава обаче отворен въпросът дали това би било задоволително, откакто SARS-CoV-2 потвърдено минава от хора в животни и надлежно при опция човек да се болести още веднъж от животно, по какъв начин даже с крути ограничения като КОВИД НУЛА вирусът би бил погубен.

Омикрон не е безвреден - постоянно вървим след вълната

Работещата в Българска академия на науките Жана Цонева ползва във Facebook диалог на медици под формата на скрийншот по отношение на заплахата за кръвни съсиреци поради Омикрон. " Д-димерите са толкоз високи, че апаратите не ги ловят ", настояват те. Д-димер (D-dimer, D-димер) е дребен протеинов откъс, който се появява в кръвта след разграждане на кръвен съсирек.

Цонева напомня и друго - проучване с MERS ковид, който провокира Близкоизточният респираторен синдром. Проучването е при мишки - направени са опити по какъв начин ще се промени той, откакто мишките са го изкарали 30-тина пъти т.е. симулация на талази както със SARS-CoV-2. Резултатът - вирусът става гибелен в 80% от случаите след 30-тата " вълна ". Заради това Цонева счита, че посредством Омикрон коронавирусът е напълно близо посредством разновидност да стигне до заветната си цел - нито имунитетът от преболедуване, нито този от имунизациите да го тормози въобще. За тази заплаха приказва още преди 10 месеца проф. Радка Аргирова пред Actualno.com. Ако това се случи, към този момент приказваме за същински нов вариант - вирус, който не се въздейства от никакви съществуващи антитела.

Жана Цонева напомня и по какъв начин тече и продължава да " утехата ", че с имунизациите ще се оправим с вируса. Тя разгласява остарял туит на Алберт Бурла, шефът на Pfizer, по какъв начин при тестванията във фаза 3 на коронавирус имунизацията " Комирнати " в Южна Африка имало 100% триумф в попречване на болест. От тази позиция тя обръща внимание на клетъчния имунитет - с предизвестие, че има феномен на отмалялост на Т-клетките и това е разказано в научно изследване. Просто казано - в случай че бъдат прекомерно постоянно атакувани от вируси, те почват да губят дарба да им противостоят.

Excited to share that updated analysis from our Phase 3 study with BioNTech also showed that our COVID-19 vaccine was 100% effective in preventing #COVID19 cases in South Africa. 100%! https://t.co/E2ksTJSopU
— Albert Bourla (@AlbertBourla) April 1, 2021

Отделно Цонева показва и друга заплаха - съществуването на бактериален суперантиген у ковид. Точно той може да трансформира клетъчният имунитет в наш зложелател в някои случаи, счита Жана Цонева. " Суперантигенът безусловно подлудява Т-клетките. Всички сте чували за цитокиновата стихия: ето това е тя. Докато антигенът задейства напълно малко количество характерни Т-клетки (пр. 0.001%), суперантигенът задейства близо 30% от всички Т-клетки и става нещо, което може единствено да се дефинира като цитотоксично мазало, което, в случай че не се потисне незабавно, води до бърза и мъчителна гибел. Сиреч, имаме нереално активиране на клетъчния имунитет в голям мащаб, което вместо да подгони патогена, нанася смъртоносни провали на личния организъм, по всички органи. А патогенът даже оставя под радара на имунната система, тъй като макар че задейства голямо количество Т-клетки, суперантигенът го скрива от имунитета. Tова води до евентуално дълготрайни и даже доживотни затруднения, познати ни като дълъг КОВИД ".

Защо беше изоставена концепцията да се изследват канални води за съществуване на вирусна РНК? Този въпрос също е на Цонева.

" Предимството на тестването на каналните води е, че това е добър предиктор (предварителен индикатор) за идваща вълна, т.е. тестването дава визия за инфекциите преди инфектираните да се влошат и да задръстят лечебните заведения. Това дава на управляващите няколко седмици да провеждат реакция: може да затворят учебните заведения, да наложат носене на маски, да приготвят лечебните заведения ПРЕДИ вълната да ги помели и така нататък Ние обаче постоянно вървим след вълната, постоянно сме сюрпризирани по този начин както Столична община се учудва на снеговалеж през декември. Нашата страна е толкоз пропаднала, занемаряването на публичното здраве е по този начин необратимо, че даже такива обикновени диагностики, за които другояче има техническа подготвеност, не се вършат. Просто на никой не му пука ", написа тя.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР