Комарите продължават да тормозят жителите и гостите на Русе, въпреки

...
Комарите продължават да тормозят жителите и гостите на Русе, въпреки
Коментари Харесай

Защо има бум на комари по Дунав и какво съветват лекарите

Комарите не престават да тормозят жителите и гостите на Русе, макар че непрекъснато се правят обработки на града и близките села. Хората са обезпокоени най-много за децата, които са най-честите жертви на този тип инсекти.
По време на Карнавала комарите си устроиха неизразим гуляй, а жителите с възприятие за комизъм споделяха, че кръвопийците „ късали живо месо “. Гражданите виждат, че се пръска, само че се съмняват в количеството и качеството на употребяваните препарати.
Пред Actualno.com шефът на дезинфекционната станция на компанията, която пръска площите Георги Георгиев показа, че досега са осъществени 6 наземни обработки (последната на 2 юли), всяка с по 6 машини в разнообразни елементи на града . Пръска се и в 17 обитаеми места извън Русе . Това се прави най-вече вечер след 20 часа, само че има и утринна обработка, с цел да се спре опита за хвърчене на комарите над тревните площи.
„ Популациите на самите комари са доста по-различни от предходната година . Тази година равнището на река Дунав е доста високо - 7 метра, рекордно ниво за последните няколко години. За мен персонално това е главната причина за тази огромна популация от комари . Ние правим обработки, убиваме едната популация, само че при високата мокрота след 5-10 дни се излюпва нова . Битката е доста сложна, хората споделят, че вечерта, в която обработваме, комарите ставали доста по-активни. Необходимо е софтуерно време от 12 часа за цялостното деяние на химичния препарат . Те не умират незабавно, само че на идващия ден може да видите падналите тела на комарите “, добави Георги Георгиев.

Според него наземната обработка е по-ефективна от авиационната . Място за суматоха няма и предоставените задания от община Русе ще се извършват до ликвидирането на казуса. Очаква се това да се случи най-късно до края на месец юли . През актуалната седмица предстоят нови пръскания в Русе и близките села. Работят по график, направен от дирекция „ Екология и превоз “ на община Русе.  
Общината има контракт с компанията от 2018 година за период от три години, като първата обработка за 2019 година е почнала още на 1 април . Общинските чиновници участват при подготовката на препаратите и пълненето на машините, изготвят и маршрутите, като задачата е да се упражнява непоколебим надзор. Лошото време предходната седмица е забавило пръсканията , само че хубавото тази ще помогне след обработката за заличаване на възрастните и ларвите на комарите. От общината имат подготвеност да провиснал при нужда спомагателни средства.
Общопрактикуващият доктор Милена Иванова показа пред кореспондента на Actualno.com, че преди захапване да се употребяват репеленти. Химическите репеленти са група средства за отбрана от инсекти, които могат да се ползват непосредствено върху кожата, върху облеклата или върху разнообразни повърхности, както навън, по този начин и в закрити пространства . Репелентите не убиват насекомите, а единствено ги отблъскват. Те най-често са под формата на спрей, крем, лосион или стик за мазане. Съставките, които се употребяват в тях могат да са синтетични или с естествен генезис. 
След захапване би трябвало да се употребяват антихистаминови препарати за мазане. Децата са най-уязвими, само че след захапване и чесане рядко се получават инфекции и то единствено при необработени открити рани.
Битката с комарите продължава с изменчив триумф, само че виновните лица имат вяра, че войната тази година ще бъде извоювана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР