Командващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни в статия за

...
Командващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни в статия за
Коментари Харесай

Коментар | Залужни: Технологиите са ключови в една война, която стана патова

Командващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни в публикация за сп. Economist, след която се стигна до търкания с президента Володимир Зеленски. В края на предходната седмица Игор Жовква, зам.-началник на кабинета на президента на Украйна, подлага на критика изразената позиция на Залужни, че войната с Русия е в патово състояние, с думите: " Какъв резултат желаеме да реализираме с тази публикация? "
Руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година докара до световна рецесия със сигурността. Нападението против демокрацията от една морално болна имперска мощ в сърцето на Европа наруши салдото в други елементи на света, в това число Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския район. Провалът на интернационалните организации като Организация на обединените нации и ОССЕ да поддържат реда значи, че Украйна може само да възвърне своята териториална целокупност с военна мощ.

Украинците демонстрираха готовността си да пожертват душата и телата си за свободата. Страната ни освен спря нашествието на един доста по-силен зложелател, само че и освободи огромна част от територията си. Но войната в този момент се придвижва в нов стадий - това, което ние, военните, назоваваме " позиционна война ", т.е. статични боеве на безсилие както през Първата международна война, за разлика от " маневрената война " на придвижване и скорост . Това ще е от изгода за Русия, защото ще й разреши да възвърне своята военна мощ, като по този начин заплаши украинската войска и страна. Как можем да излезем от това състояние?
Реклама
Основните оръжия като ракети и артилерия остават жизненоважни. Но украинските въоръжени сили се нуждаят от основни военни мощности и технологии, с цел да излязат от този вид война. Ключова е въздушната мощ. Контролът на небето е значим за пълномащабните наземни интервенции. В началото на войната имахме 120 военни самолета. От тях едвам една трета бяха годни за приложимост.
Украинците демонстрираха готовността си да пожертват душата и телата си за свободата Източник: Reuters
Руските военновъздушни сили претърпяха големи загуби и ние унищожихме над 550 от нейните въздушно-отбранителни системи, само че Русия продължава да има значително преимущество и продължава да организира нови офанзиви.Това преимущество ни затруднява да напредваме. Руските противовъздушни системи от ден на ден пречат на нашите самолети да летят. Нашата защита прави същото с съветските самолети. И съветските дронове поеха огромна част от ролята на авиацията в областта на разузнаването и нанасянето на удари.

Дроновете би трябвало да бъдат част и от нашия отговор. Украйна би трябвало да прави огромни удари, употребявайки дронове, с цел да претрупа съветските противовъздушни системи. Трябва да смъкваме съветските дронове с наши дронове, оборудвани с мрежи . Трябва да използваме излъчващи сигнали " примамки ", с цел да привличаме съветските бомби. И би трябвало да " заслепим " топлинните камери на съветските дронове.
Украйна би трябвало да прави огромни удари, употребявайки дронове, с цел да претрупа съветските противовъздушни системи.
Това насочва към втория ни приоритет - усъвършенствани благоприятни условия за радиоелектронна война, като да вземем за пример заглушаване на информационните и на навигационните сигнали. Електронната война е основна за успеха ни в борбата с дроновете. Русия модернизира своите електронни мощности през последното десетилетие, създавайки ново отклонение в армията си и изграждайки 60 нови типа съоръжение. Тя ни надминава в тази област - 65% от нашите заглушаващи платформи при започване на войната бяха създадени в руско време.
Реклама
Ние към този момент изградихме огромна част от системите си за електронна отбрана, чиято цел е да предотвратят заглушаването. Но също по този начин се нуждаем от по-голям достъп до електронно разузнаване от страна на нашите съдружници, в това число данни от уреди, събиращи сигнали. Необходимо е да станем по-добри във воденето на електронна война посредством дроновете ни в по-широк диапазон на радиочестотния набор, като в същото време заобикаляме инцидентното угнетяване на нашите лични дронове.

Третата задача е унищожаването на съветската артилерия. В тази война, както и в множеството минали войни, артилерийският и ракетният огън съставляват 60-80% от всички военни задания. Когато за първи път получихме западно оръжие предходната година, успяхме много сполучливо да локализираме и да нанесем удар по съветската артилерия. Но успеваемостта от тези оръжия спадна значително поради усъвършенствания съветски радиоелектронен потенциал. Същевременно съветското поразяване на нашата артилерия също се усъвършенства.

Засега успяхме да реализираме паритет с Русия посредством по-малко количество по-точна огнева мощност. Но тази тактичност може да не продължи дълго. Трябва да изградим наши лични местни GPS полета, с цел да създадем обстрела си по-прецизен на фона на съветското заглушаване. Трябва да използваме повече дронове - камикадзе и сътрудниците ни би трябвало да ни изпращат по-добро разследващо съоръжение, с цел да локализираме вражеските оръдия.

Четвъртата задача е технологията за заличаване на мини. В началото на войната оборудването ни в тази сфера бе лимитирано и остаряло. Но даже западните доставки, като да вземем за пример норвежките танкове за пречистване на мини, са незадоволителни поради мащаба на съветските минни полета, които тук-там се простират до 20 км. Когато разбием минни полета, Русия бързо ги попълня, като изстрелва нови мини от разстояние .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР