Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен говори

...
Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен говори
Коментари Харесай

Командващият силите на НАТО в Литва: От Естония до България е необходимо да се подготвим за война

Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен приказва на всеослушание за нуждата популацията да се приготви за война с източната ни съседка (има се поради Русия), написа Baltnews.

Литва и другите страни от Северноатлантическия алианс би трябвало да укрепят военния си потенциал и да приготвят популацията за възможна война с Русия, съобщи в изявление за LRT командващият силите на НАТО в балтийската република Петер Нилсен.

Според Нилсен, в случай че Украйна бъде победена, Русия ще се насочи към Европа, а Иран и Китай ще стартират война надлежно с Израел и Тайван, до момента в който вниманието на Съединени американски щати ще бъде ориентирано към Тихия океан.

За да бъдем готови за сходно развиване на събитията, към този момент е належащо „ да отделяме 2% или повече [от БВП] за защита и публични поръчки “, тъй като „ Съединени американски щати ще се съсредоточат върху Тихия океан и ще оставят Русия на европейците ", акцентира полковникът.

Нилсен похвали литовския бранш на защитата и сигурността, в който са настъпили обилни усъвършенствания, като е обезпечено ново съоръжение, уголемен е проектът за публични поръчки и е построена военна инфраструктура. Необходимо е обаче в защитата на страната да се включи цялото латвийско общество, което е способно да действа във военно време. В защитата на Литва би трябвало да вземат участие освен доброволци и бойци, само че и лекари, учители и служащи от инфраструктурата.

Командващият силите на НАТО в Литва съобщи, че е належащо да се усили финансирането за защита, защото Русия изразходва 25-30% от държавния бюджет. Според него към този момент не е допустимо да се влага под два %. Инвестициите на Литва в защитата към този момент се усилват: през 2024 година се планува преход от 2,5 % към 2,75 %.

„ Бихме желали другите страни от НАТО да създадат същото и да надвишават 2 %, тъй като в този момент това е долната, а не горната граница„, добави той.

Нилсен съобщи, че при положение на война сред Русия и балтийските страни НАТО възнамерява обсада на Калининград – присъединението на Швеция към Алианса ще им помогне в това, до момента в който блокадата на Санкт Петербург ще бъде обезпечена от Финландия и Естония.

– „ Членството на Финландия и Швеция в НАТО в бъдеще ще промени напълно обстановката в района на Балтийско море, тъй че Русия ще почувства, че Калининград е обкръжен. Това към момента ще бъде проблем за НАТО, тъй като в Калининград има капацитет и ние към момента би трябвало да го вземем поради и да вършим проекти, само че в този момент Русия е изцяло обградена. Тя би трябвало да направи проекти за подсилване на Калининград и за връзка с него по време на войната. Руският флот ще има съществени проблеми с шведите, а финландците и естонците могат да блокират входа към Санкт Петербург. НАТО ще разполага с шведските военноморски сили, с техните самолети, с цел да помогне за блокадата на Калининград„, съобщи командващият.

„ Навсякъде по границата, от Естония до България, и изключително тук, на север, е належащо да се приготви обществото за бойни дейности и война (с Русия). Ако съумеете да го извършите, няма да предизвикате апетита на Русия. Трябва да извършите страната си „ несмилаема “. Когато ви гледат, би трябвало да си мислят, че въпреки и да желаят да ядат, не могат да ви храносмелят, тъй като (в противоположен случай) „ ще се оправят с нас “.

Според Нилсен ще е належащо доста дълго време, с цел да се трансформира Русия в мирна страна.

„ Ще са нужни генерации, с цел да я променим, тъй като не става въпрос единствено за Владимир Путин. Ако това се случи, ще е нужна цялостна смяна на метода на мислене и би трябвало да се възползваме от това, което се случи в Германия след Втората международна война, когато страната беше денацифицирана. Русия се нуждае от депутинизация, с цел да се трансформира в мирна страна, каквато стана Германия„, заключи командващият силите на НАТО в Литва.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР