Колосален брой нарушения са открили трудовите инспектори само за първите

...
Колосален брой нарушения са открили трудовите инспектори само за първите
Коментари Харесай

Само за три месеца инспектори откриха над 55 000 трудови нарушения

Колосален брой нарушавания са разкрили трудовите инспектори единствено за първите три месеца от годината. Общо са намерени 55 322 нарушавания на трудовото законодателство при осъществени съвсем 11 970 инспекции в 11 300 предприятия с 579 280 служащи и чиновници. Това оповестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ). Нарушенията на наредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд са 28 772. По реализирането на трудовите правни отношения са открити 26 249. 

Превенцията на недекларирания труд с акцент към работата без подписан трудов контракт е във фокуса на инспекциите. Има 735 случая на работа без регистриран в Националната организация за приходите трудов контракт. През цялата година ще се правят инспекции за бърз надзор, особено ориентирани към законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения, означават от ГИТ. И припомнят, че инспекторите по труда имат пълномощие да стопират обекти, машини и уреди, когато откритите нарушавания директно заплашват живота и здравето на работещите. От началото на годината тази мярка е приложена 118 пъти. Тя се употребява за предварителна защита на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до избавяне на човешки живот. 

За първото тримесечие на 2024 година са формирани 465 акта за определяне на административни нарушавания. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления е над 4,4 млн. лева Установените забавени трудови хонорари на работещите са над 2,8 млн. лева Благодарение на инспекторите по труда за първите три месеца на 2024 година са изплатени над 1,7 млн. лева забавени хонорари, в това число и суми за предходни интервали, осведомят още от ГИТ.

През месец февруари 2024 година Главна ревизия по труда стартира акцията „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. “ с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. Целта е на регионално равнище дружно с представителите на обществените сътрудници и работодателите да се разиска казусът за трудовия травматизъм и да се увеличи информираността за спазването на разпоредбите за сигурност от страна на работодателите и служащите, напомнят от ГИТ. 

Броят на трудовите злополуки в страната се покачва. През предходната година в регистрите на ГИТ са вписани 440 случая, като при 65 от тях служащите са изгубили живота си, каза преди дни в Бургас Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на институцията, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР