Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да

...
Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да
Коментари Харесай

Как да действаме при ухапване от кърлеж

Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкоз повече вероятността да придвижи зараза е по-малка. Това сподели в утринния блок на БТВ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

След всеки излет на открито би трябвало добре да се оглежда тялото, изключително на децата. Кърлежът отделя такива субстанции, че ухапването е безболезнено, не можеш да схванеш, че те е ухапал. Много е значимо бързо да се махне кърлежът. Доказано е, че в случай че е стоял по-малко от 24 часа в тялото, не може да придвижи рисковите болести Лаймска болест и Марсилска тресчица. Най-важното е, когато се смъква кърлежът, мястото да бъде дезинфекцирано, да се направи профилактика с антибиотик. С тънка пинсета би трябвало да се хване хоботчето и да се дърпа нагоре премерено – не доста постепенно, само че и не доста бързо. Ако хоботчето остане, би трябвало да се извади с игла и да се дезинфекцира. Кърлеж не се гори с цигара, не се вади с олио, не се върти наляво и надясно - кърлежът не е тирбушон, изясни проф. Кантраджиев.

По думите му, в случай че не е изваден, на третия ден кърлежът се напива с кръв и се пуска.

Експертът предизвести, че породена от кърлеж зараза може да докара до инвалидизация и даже до гибел. Той заяви, че в Бургаска област е регистриран още един случай на инфектиран с Марсилска тресчица.

Според проф. Кантарджиев тази година ще има повече кърлежи от предходната година. Причината е, че доста постоянно вали, добави той.

Експертът посъветва да заобикаляме вървене покрай треви с боси крайници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР