Разпоредбите за сигурност на работата може да са ключът към прекратяването на автоматичната стачка

...
Колкото и важни да са заплатите и придобивките в безпрецедентната
Коментари Харесай

Колкото и важни да са заплатите и придобивките в безпрецедентната стачка на United Auto Workers срещу General Motors, Ford и Stellantis, нищо не е по-важно от сигурността на работата.

И така, важно е, че президентът на UAW Шон Фейн каза, че синдикатът е постигнал голям напредък наскоро в преговорите по въпроса с Ford.

Когато Фейн обяви разширяване на стачката срещу GM и Stellantis, той изрично освободи Ford поради този напредък.

Защита на съкратените работници

Фейн каза, че Форд се е съгласил на до две години заплащане и здравни обезщетения за работници, засегнати от съкращения и затваряне на заводи, както и се е съгласил за първи път да даде на синдиката правото да стачкува в знак на протест срещу затварянето на завода. Трудовите сделки обикновено имат клауза за забрана на стачка в сила по време на договора, което би забранило на синдиката да използва този инструмент за борба с плановете за затваряне на фабрики.

„Не е нужно да ви казвам, че това е важна победа в борбата ни да спасим работните си места, да запазим семействата си заедно и да предпазим нашите общности от изкормване“, каза Фейн.

UAW не е разкрила повече подробности относно дискусиите за сигурност на работните места с Ford. И Форд предупреди, че няма твърда сделка по никоя част от договора, докато няма цялостно предварително споразумение.

„Въпреки че постигаме напредък в някои области, все още имаме значителни пропуски, които трябва да запълним по ключовите икономически въпроси“, каза Форд в изявление в отговор на посланието на Фейн към членовете. „В крайна сметка проблемите са взаимосвързани и трябва да работят в рамките на общо споразумение, което подкрепя нашия взаимен успех.“

Въпреки че Фейн каза, че нито GM, нито Stellantis са се придвижили към приемане на исканията на профсъюза за сигурност на работните места, след като UAW постигне сделка с един от автомобилните производители, натискът върху другите двама ще бъде да се съгласят на сделки в същия дух.

Електромобилите подхранват страхове от загуба на работа

Сигурността на работните места е особено голям проблем в тези преговори поради потенциала за бъдещи загуби на работни места, които биха могли да съпътстват прехода от традиционните превозни средства, задвижвани с бензин, към електрически превозни средства. Електромобилите може да се нуждаят от до 30% по-малко труд за сглобяване от превозните средства, задвижвани с газ, поради по-малкото движещи се части.

„Възможно е автомобилните производители да нямат планове да затварят нищо по време на този договор“, каза Джеф Шустър, изпълнителен вицепрезидент на GlobalData. „Но проблемът е, че след като (тези разпоредби са) там, ще бъде трудно да се премахнат. “

Рискът от загуба на работа е екзистенциална заплаха за самия синдикат. Синдикатът се опитва да се разшири и в други индустрии, като образование и хотелиерство. Но все още е загубил повече от 300 000 членове, или 45% от членовете си, през последните 20 години, поради спада на членството наголямата тройка. Досега през този век UAW казва, че Големите три автомобилни производители са затворили 65 завода и съоръжения в САЩ, най-скоро завод за сглобяване на Stellantis в Белвидеър, Илинойс, по-рано тази година.

Защо са загубени работни места

Някои от тези загуби на работни места се дължат на аутсорсинг или към заводи в други страни, или в някои случаи към американски доставчици, които сега вършат работа, която преди се е вършила от самите автомобилни производители. Някои се дължаха на повишена автоматизация.

И голяма част от загубите на работни места се дължат на спада на пазарния дял в САЩ от трите обединени автомобилни производители. През 1999 г. данните от Edmunds показват, че традиционната Голяма тройка е имала общи продажби в САЩ от 11,5 милиона автомобила и 68% от пазара. До миналата година това е намаляло с 51% до 5,7 милиона продажби в САЩ и само 41% от пазара.

United Auto Worker аплодира колите, докато минават пред входа на фабриката на Stellantis, където се произвеждат Jeep Wrangler и Gladiator в Толедо, Охайо, в понеделник, 18 септември 2023 г. Обединен автомобилен работник аплодира колите, докато минават пред входа на фабриката на Stellantis, където се произвеждат Jeep Wrangler и Gladiator в Толедо, Охайо, в понеделник, 18 септември 2023 г. Аарон Йозефчик/UPI/Shutterstock

В последните кръгове от преговори по договора профсъюзът искаше да получи обещания за инвестиции в заводи в САЩ като начин да защити работните места. Теорията беше, че ако един автомобилен производител похарчи десетки милиони за модернизиране на завод, поставяне на инструменти и оборудване, това беше един вид ангажимент, че заводът няма да затвори скоро.

В по-голямата си част синдикатите и редовите членове на заводите, които получават инвестициите, бяха доволни от тази форма на гаранции за работа.

Инвестиционните гаранции вероятно отново ще бъдат част от договорите, с които се слага край на тази стачка.

„Едно нещо, което е най-важно, е сигурността на работните места“, каза главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара пред CNN в деня, в който започна стачката, „Когато говоря със служителите... те искат да знаят, че тяхното съоръжение получава нов продукт.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР