Колкото и неравна да е битката с природните стихии човечеството

...
Колкото и неравна да е битката с природните стихии човечеството
Коментари Харесай

В Турция: Защитно легло и паник стая срещу земетресения

Колкото и неравна да е борбата с естествените стихии човечеството продължава да търси средства, с които да им противодейства. Така са се родили хрумвания като противоземетръсните кревати , защитните " паник стаи " или сеизмичните изолатори , към които ползата в Турция се ускорява след всяко ново земетресение. 

Разрушителните земетресения от 6 февруари, лишили живота на десетки хиляди хора, още веднъж насочиха вниманието към казуса с некачественото строителство . Експертите от дълго време сигнализират, че доста здания, изключително тези, строени преди новото хилядолетие, не отговорят на актуалните строителни стандарти и са рискови при положение на мощен трус. Познатите гледки на изцяло рухнали здания паралелно до такива, които се издигат незасегнати, не бяха изключение и след последните две трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 в Южна Турция. Поне отчасти принос за устойчивостта на непокътнатите след трусовете сгради има откритие, известно като СЕИЗМИЧЕН ИЗОЛАТОР.

Такива устройства са били инсталирани на няколко лечебни заведения в засегнатия регион, които не са понесли никакви провали при земетресенията и са се трансформирали в леговище за потърпевшите, писа в. " Миллиет ". 

" Сеизмичният изолатор " понижава петкратно мощта на трусовете . Сезмичните изолатори са проектирани по този начин, че когато бъдат сложени сред градивните носещи детайли на постройката, усилват интервала на вибриране и понижават разрушителните последствия на земетресението. 

Сеизмичната изолираност, която съставлява нова технология за Турция, е използвана и във към този момент издигнати здания, което е значим плюс за остарялото строителство. Известен минус обаче съставлява високата цена на сеизмичните изолатори. Понастоящем в Турция те са най-вече импорт от чужбина и костват към 5-6 хиляди $ за брой. Във всяка от оживелите без никакви вреди лечебни заведения са инсталирани стотици изолатори - сред 220 и 580.

Покрай най-новото земетресение в Турция все по-голяма известност набира и земетръсоустойчивата покъщнина за дома, включваща специфични кревати, маси или кабини за отбрана при земетресения, пишат турски медии.

След земетресението в Измир с магнитуд 6,6 на 30 октомври предходната година пенсионираният електротехник Мустафа Дозан , претърпял ужаса на труса и мъчителните старания да избави себе си и околните си, е основал специфична ПРОТИВОЗЕМЕТРЪСНА КАБИНА ,
която съгласно компютърните симулации може да устоя тегло до 66 тона . Кабината има опция да се зарежда с ток без значение от електропреносната мрежа и е оборудвана с USB входове за зареждане на телефони, система, с която спасителите да бъдат известявани за съществуването на хора, защитни колани, оповестява Хюриет ТВ. Тозан е построил противоземетръсната кабина за пет месеца и я е вградил в дома си зад телевизионния долап. Мъжът споделя, че той и останалите членове на семейство прекарват най-вече време точно в хола, заради което при възможен трус незабавно могат да се скрият на несъмнено място.

Преди бягахме под паника на открито при земетресение, в този момент се прибираме в кабината, споделя мъжът.
Кабината, която е с потенциал за четирима души, е с размери 180/180/82 см. Тозан си слага за цел да усили устойчивостта на кабината, тъй че да устоя тегло до 110 тона. 

Проектът на турчина, създаден след измирското земетресение, още веднъж доби новост след труса в Кахраманмараш. 
Подобни кабини или цели защитни паник стаи " се радват " и на всеобщо произвеждане в Турция, както и други избавителни средства като  

ПРОТИВОЗЕМЕТРЪСНОТО ЛЕГЛО и други типове защитна покъщнина при трусове, в това число маси за хранене и офис бюра. Леглата за отбрана от трусове може да се срещнат даже в някои известни турски уеб сайтове за онлайн търговия. Специализираните в региона търговци обаче оферират доста по-голямо многообразие на модели, които могат да се впишат елементарно в интериора на всеки дом. Сред продуктите на уеб страницата на компания за произвеждане на подобен вид мебели има сантиментални кревати с балдахин, кревати, облицовани с дърво, и легла за детска стая. Цените варират от към 3500 до 4700 евро. Защитните кухненски маси и бюрата за офиса и дома са на цена сред 2300 и 3500 евро. Противоземетръсна кабина с потенциал за четири индивида и размери 180/150/140 см, способна да издържи тегло от 60 тона, се продава за към 7100 евро.       

" Подарете противоземетръсно легло на младоженци, помогнете за тяхната сигурност. Превърнете някоя от стаите в дома си в противоземетръсна стая ", предлага уеб сайтът.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР