Колкото и да се правим, че ни пука за природата,

...
Колкото и да се правим, че ни пука за природата,
Коментари Харесай

Тест драйв: Renault ZOE

Колкото и да се вършим, че ни пука за природата, в огромна част от времето всички ние сме огромни циници.

Наистина, не е неприятно да се опитваме да спрем да замърсяваме планетата, само че прекомерното проповядване на това какъв брой безвредни са електрическите автомобили да вземем за пример, почтено казано, на моменти стартира да досажда.

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация:
R90 Long Range
Работен размер: трифазен синхронен електромотор
Мощност: 90 к.с.
Въртящ миг: 220 Нм
Ускорение: 13.2 сек. до 100 км/ч
Максимална скорост: 135км/ч
Среден разход: 133 ватчаса на километър
Трансмисия: 1-степенна
Базова цена: 57 990 лева

Та нали точно техните акумулатори са цялостни с токсични материали, нали точно те се нуждаят от огромни електроцентрали, които да създават тока задвижването им. Защото колкото и да не ни се желае, към момента главният източник на електрическа енергия в света са фосилните горива.

Има ли значение това, че нездравословните излъчвания не се изхвърлят в атмосферата от ауспуха на персоналния автомобил, а там някъде на стотици километри от града, в който се намираме? И да, и не.

Но всичко учудващо припомня на това да заметеш боклука под килима и да се правиш, че той не съществува. И въпреки всичко...

 Снимка 365035

Всички ние сме длъжни да се опитваме да създадем въздуха в градовете ни по-чист. Или най-малко по-разумните от нас. В тази връзка, бъдещето несъмнено принадлежи на електрическите коли. И в случай че това безобразно факсимиле кара някого да завърти очи от досада, то дано намерения още веднъж и да огледа Renault ZOE.

Това е стилен градски хечбек , който се задвижва единствено и само от електромотор. В резултат, в никакъв случай не знаем колата работи ли, или не, тъй като е съвсем напълно безшумна - ориентираме се по това дали свети екранът зад кормилото, или не.

ДОБРИТЕ НОВИНИ

Най-важното при всеки електрически автомобил несъмнено е пробегът . И тук е и най-голямата мощ на ZOE . Френското изискан автомобилче може да измине над 300 километра с едно зареждане , което при сегашните стандарти е напряко съвършено достижение.

Нека се замислим - даже в огромните европейски градове това би било изцяло задоволително за отиване и връщане от офиса. Ако става въпрос за България, отдалеченост като тази би ни стигнала даже за посещаване на различен град, а за какво не и за противоположния път .

 Снимка 365036

И всичко това за няколко лв. . Чудесно звучи, нали? Караме нещо, което изпуска нула нездравословни излъчвания, не бръмчи, от него даже след 10 години няма да изтече и капка масло, няма ремъци, няма съединители, няма съвсем нищо от това, което тормози всички водачи на стандартни коли.

Най-добър е за: градски случки
По-добър е от: бълващите пушек бензинови и дизелови коли
В един съвършен свят: щеше да се зарежда по-бързо
Лош избор е за: класици

А като спомагателен плюс идва това особено мигновено тръгване на електрическите коли, което може да разочарова притежателите на доста по-мощни дизелови и бензинови коли на светофара.

Най-хубавото е, че Renault ZOE резервира динамичността си и при по-високи скорости , като с него безусловно умерено може да поддържаме магистрална скорост и да не представляваме заплаха за придвижването.

Освен това, зареждането не се случва единствено и само благодарение на кабел. ZOE възстановява другояче изгубената кинетична сила от спирачките и я преобразува в ток, който се натрупа в батерията.

Така, когато се движим дълго по надолнище надолу, оптималният ни пробег се усилва, а не понижава. Няма да открием сходна функционалност при общоприетите коли . Съпротивлението, което оказва системата пък, щади самите накладки, тъй като се постанова доста по-рядко да натискаме спирачката.

 Снимка 365040

ЛОШИТЕ НОВИНИ

Лошото е, че като при всеки различен автомобил, ще ни е нужен доста мощен темперамент, с цел да се направляваме при натискането на педала на газта . Работата е там, че би трябвало да сме много деликатни, с цел да не допуснеме да изразходим заряда в батерията си в миг, когато се намираме по средата на нищото.

Ако ни свърши горивото на общоприет автомобил, в най-лошия случай ще би трябвало да се разходим няколко километра до най-близката бензиностанция и да си купим една туба. И това е всичко. При електрическите автомобили обаче, изпуснем ли надзор върху равнището на заряд на батерията, нещата надалеч не са толкоз безобидни .

 Снимка 365039

От общоприет контакт Renault ZOE се зарежда за повече от 20 часа , което в актуалния свят е мноооого време. Хубавото е, че зареждането на батерията от профилираните станции става доста по-бързо и лишава единствено няколко часа .

Интериорът на ZOE e много базов, само че действително разполагаме с всичко, от което имаме потребност - сензорен екран, навигация, USB излаз, аудио система, климатик и всичко останало, с което сме привикнали да свързваме модерните коли.

 Снимка 365038

СТРУВА ЛИ СИ

Ако приемем, че главните качества на Renault ZOE са на процедура изчезналите нездравословни излъчвания, извънредно ниските експлоатационни разноски, както и приятния дизайн - о, да, сигурно си коства.

Renault ZOE е превъзходен автомобил за града , с който няма да се постанова да плащаме за паркиране в центъра, всички ще ни гледат с утвърждение, защото не замърсяваме природата, и ще се радваме на безшумно, на ниска цена и комфортно напредване .

 Снимка 365037

Всичко това обаче си има своята цена . Въпреки че е стилен градски хечбек, разполагащ с интериор, построен от евтини материали, Renault ZOE стартира от 57 990 лева Освен това, като всеки различен електрически автомобил, идва и със своите ограничавания. Например оскъдната инфраструктура за зареждане .

Все отново, смяната би трябвало да стартира отнякъде, нали? Renault ZOE e превъзходен и рационален мотив да създадем първата крачка по пътя към по-чиста подвижност. 300 километра въобще не са малко, а удовлетворението от това да си друг и природосъобразен е скъпо .

И въпреки всичко, добре е да си осигурим два гаража, защото със ZOE ще ни би трябвало и един естествен автомобил за по-дълги преходи. Поне към този момент.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР