Колкото и да се говори, че спортът и политиката трябва

...
Колкото и да се говори, че спортът и политиката трябва
Коментари Харесай

Спорт, политика, допинг

Колкото и да се приказва, че спортът и политиката би трябвало да са разграничени, в действителност те постоянно са били свързани. И първенецът съставлява освен себе си, само че и страната си. А това към този момент е политика.

Героите от античните олимпийски игри получавали лаврово стръкче, а по-късно - и делва със зехтин. По това време са първите сведения за потребление на допинг. Известно е, че античните олимпийци са употребявали халюциногенни гъби, яли са тестиси на животни и така нататък, с цел да подобрят достиженията си.

Една от задачите, които си слага барон Пиер де Кубертен, когато поставя началото на актуалните олимпийски игри, отново е да възвърне мира и разбирателството сред хората. Но освен успеха на олимпийски игри е влиятелна, а и на международни шампионати, на мощни интернационалните надпревари. Затова и средствата за реализиране не се сортират, въпреки че един от главните правила на олимпизма е " феър плей " или " почтена игра ". Още през 20-те години първа Международната федерация по лека атлетика не разрешава допинга. През 30-те години обаче всеобщо стартира да се използва тестостерон, през 50-те - амфетамините. Пак по това време е фиктивен и анаболът.

Със спускането на Желязната завеса и появяването на Западен и Източен блок съперничеството сред двете системи се изостря и успеха се търси непременно. И по тази причина цената доста постоянно е допинг. И от едната страна, и от другата.

Но откакто Източният блок загуби, всички грехове бяха стоварени върху социалистическата система, където допингът бил държавна политика. Всеки, докоснал се до мръсната страна на спорта, знае, че и на Запад не пасяха трева.

Победителите обаче не ги съдят

Истината е, че всички взимат, само че нас ни хващат. Продължава да е по този начин, нищо че към този момент социалистическа система няма. Допингът е замърсен бизнес, в който залогът е прекомерно огромен. Защото зад златните медали стоят богати рекламодатели и доста пари. И никой няма интерес златните медали да се печелят от спортисти - представители на дребни и небогати страни.

Схемата е доста елементарна. Формулата на даден препарат леко се променя и той към този момент не попада в листата със неразрешените лекарства, разгласен при започване на годината. В края на годината обаче препаратът към този момент е в новия лист, само че формулата още веднъж се трансформира и новият му вид не се лови. Тоест с цел да си част от огромната игра, би трябвало да използваш допинг, който сега няма по какъв начин да се открие, а и не се търси от допинг ченгетата.

Вече има такива препарати, които значително могат да трансформират гените. Някои препарати са в положение да развият единствено избран тип мускули - този, в който са инжектирани. На процедура са неоткриваеми. Биологичните паспорти са опит да се постави някакъв ред в новото настъпление на допинга.

И до момента в който цели институти по света са впрегнати да основават нови и нови допингиращи средства и способи, в по-бедните страни се кара със остарели препарати, които се разпознават и от аероплан.

И когато някой приказва, че си е купил месо с анаболи от магазина и по тази причина го хванали, не му вярвайте. Макар че американски лекоатлет беше оневинен точно по този метод. Друг - че приел неразрешения медикамент посредством целувка с приятелката си.

Руски хакери съумяха да обхванат в уеб страницата на УАДА (Световната антидопингова агенция). Оказва се, че куп западни звезди на спорта, в това число и сестрите Уилямс в тениса, са били облагодетелствани, като са получавали от организацията позволение за приложимост на неразрешени медицински препарати по лекарско наставление.

Спортът е и мощно средство за политически напън. Последното жестоко вмешателство е така наречен допинг скандал в леката атлетика и някои други спортове, засягащ директно Русия. Едва ли е инцидентно, че всичко това се случи година откакто с извършен референдум Крим беше причислен към Русия. Последвалите стопански наказания не дадоха резултат и Русия бе ударена и по нейния авторитет в спорта - нещо, с което руснаците постоянно са се гордеели. През 2015 година избухва допинг скандал в леката атлетика, като УАДА приключи активността на РУСАДА (Руската антидопингова агенция), а ИААФ замрази участието на Руската атлетическа федерация. Оттогава до ден сегашен съветските лекоатлети са принудени да вземат участие като неутрални спортисти, като им е неразрешено да носят народен екип, да развяват флага на своята страна и при победа да слушат химна. Това е

оскърбление към достолепието на спортиста

За да бъде възобновено участието на Руската федерация, би трябвало да извърши куп условия, едно от които е да признае, че в страната работи държавна система за допинг. Тоест да плюят върху страната си.

Повече от 1000 съветски спортисти в 30 типа спорт, измежду които даже параолимпийци, са били забъркани или облагодетелствани в институционалната интрига по прикриването на положителни допинг проби. Това е записано в окончателния отчет на канадския правист Ричард Макларън, направен по поръчка на УАДА и представен от Ройтерс. Във втората част на отчета Макларън дава информация за схемата, ръководена на държавно равнище. Всички доказателства се основават на свидетелските показания на Григорий Родченков, някогашния началник на РУСАДА, който сега живее в Съединени американски щати и е закрилян от федералната стратегия за отбрана на очевидците. Скандалните си обвинявания той показа, откакто трябваше да дава отговор на обвинявания в корупция, до момента в който е заемал високата служба.

Западните спортисти, които чупят безчовечен върхове, обаче са чисти като сълза. Чак толкоз неземно надарени ли са американците, че обират златните медали на множеството огромни шампионати?

Днес активността на РУСАДА е възобновена, само че съветските лекоатлети не престават да вземат участие под безпристрастен байрак. Не е ясно докога. Всичко това даде мотив да се приказва за англосаксонска мафия в спорта. В по този начин наречената самостоятелна комисия, която проверява използването на допинг в Русия, са включени представители най-вече на англоговорящи страни. УАДА също мъчно може да бъде избрана като самостоятелна, откакто за интервала 2004-2015 година е получила 21 млн. $ от Съединени американски щати и 150 млн. от всички останали страни по света, взети дружно.

Добре, че към този момент МОК остава правилен на правилата си и удържа на натиска да не допусне руснаците до олимпийските игри. Но и там нещата не са напълно чисти. Известният немски правист Кристоф Вишеман и неговата адвокатска адвокатска фирма упрекнаха МОК, че е скрил доказателства, оневиняващи защитаваните от адвокатската фирма съветски спортисти в навечерието на зимните олимпийски игри през 2018 година.

И в случай че през днешния ден всички приказват за държавен допинг,

какво да кажем за корпоративния допинг

който е още по-могъщ? Всички звезди в спорта се спонсорират от мощни мултинационални компании и никоя от тях няма интерес нейни спортисти да бъдат хванати с допинг, тъй като това са загуби за милиони. Така спортистите се употребяват с чадър, до момента в който някой от тях не сгафи и не влезе в спор с рекламодателите или с уредниците на комерсиалните надпревари. А там се разиграват милиони.

В момента в Съединени американски щати се приготвя така наречен " Закон Родченков ", който разрешава на управляващите да глобяват всички спортисти за използването на допинг. Независимо дали те са жители на Съединени американски щати, или не. Така на процедура хванати със неразрешени вещества руснаци могат да бъдат вкарани даже в пандиза, в случай че вземат участие в надпревари на американска територия.

Истината е, че нашето общество е привикнало да приветства първенците. И не го интересува какво стои зад триумфа. Повечето хора са срещу допинга, само че не се замислят, че казусът с неговата приложимост е провокиран и от търсенето. За страдание битката с допинга е обречена и спечелили в нея ще бъдат по-богатите.

Което не би трябвало да отхвърля хората от спорта. Защото той е здраве и положително въодушевление, в случай че не се качиш на огромната въртележка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР