Колко време отнема формирането на планетата - може би не

...
Колко време отнема формирането на планетата - може би не
Коментари Харесай

Колко време отнема формирането на една планета?

К олко време лишава образуването на планетата - може би не толкоз дълго, колкото си мислехме , сочат данни от ново проучване. 

Наблюденията с огромната милиметрова/субмилиметрова решетка Atacama (ALMA) демонстрират, че образуването на планети към млади звезди може да стартира доста по-рано, в сравнение с смятаха учените. 

Тези нови резултати бяха показани на 243-та среща на Американското астрономическо общество. Ченг-Хан Хсие, лекар по философия, показа новите наблюдения. 

„ Ранните наблюдения на ALMA на млади протопланетни дискове разкриха доста красиви пръстени и празнини, вероятни места за формиране на планети “, сподели той.

„ Чудех се по кое време тези пръстени и празнини стартират да се появяват в дисковете “, показва Хсие.  

Той има поради добре познатите изображения на ALMA на протопланетни дискове. Тези изображения демонстрират протопланетните дискове към млади звезди с празнини, които съгласно учените са местата, където се образуват планетите. 

Galactic guide as a result of the Disk Substructures at High Angular Resolution Project (DSHARP). Credit:
ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), S. Andrews et al.; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello
— Jürgen " jkr " Kraus (@jkr_on_the_web)
Но това по-ранно изображение и други като него са изображения на дискове от клас 2. Новите изображения от ALMA са част от изследването CAMPOS, кръстено на молекулярните облаци, изследвани в изследването.  

Те демонстрират дискове Клас 0 и Клас 1, които са по-млади. Класовете се отнасят до възрастта на звездите, които съдържат дисковете. Всъщност на тези млади възрасти те даже не се назовават звезди, показват се, че са млади звездни обекти (YSO). Млади звездни обекти от клас 2 са протозвезди с забележима фотосфера. Но новите изображения демонстрират млади звездни обекти и дискове, които са от Клас 0 и Клас 1. Те към момента са в стадий на сриване и образуване. 

Младите звездни обекти от Клас 0 се образуват за към 10 000 години, а обекти от Клас 1 за няколкостотин хиляди години. Така че намирането на пръстени и празнини в дисковете към тези извънредно млади звездни обекти е най-малкото изненадващо развиване, оповестява Science Alert.  

Ако планетите се образуват толкоз рано в живота на слънчевата система, това слага под въпрос цялото ни схващане за това, по какъв начин се образуват планетите. 

Има две теории за това, по какъв начин се образуват планетите: акреция на ядрото и гравитационна неустойчивост. При струпване, скалисто ядро се образува от сблъскващи се планетезимали, а когато има задоволителна маса, то притегля газова обвивка. Учените считат, че по този начин се образуват огромни газови колоси като Юпитер. При гравитационна неустойчивост протопланетарният диск става задоволително солиден, с цел да е неустойчив и ще се образуват гравитационно свързани бучки. Бучките и фрагментите не престават да образуват планети.  

Astronomers, including researchers from MPIA and Konkoly Observatory, have found a planet-forming disk around a young star whose properties appear to be quite similar to the early solar system 1/3
— MPI für Astronomie (@mpi_astro)
„ Трудно е да се образуват великански планети в границите на един милион години от модела на акреция (процесът на повишаване на масата на небесно тяло - бел.ред.) на ядрото “, сподели Ченг-Хан Хсие. 

На конференция, където той показа работата си, Хсие беше запитан дали тези изображения улавят първите стадии от образуването на планетата. Възможно ли е процесът да стартира още по-рано, а ние просто да не го забележим?  

„ Нашето изследване е лимитирано от ъглова резолюция. Нашата ъглова разграничителна дарба е към 15 AU, тъй че можем да открием единствено субструктури като пръстени и празнини, по-големи от 8 AU “, изясни специалистът.   

„ Не виждаме никакви подструктури в най-ранните системи и това може да се дължи на обстоятелството, че подструктурите са по-малки първоначално “, показва Хсие. 

Итън Сийгъл зададе на Хсие различен значим въпрос. „ Има ли някакви доказателства за или срещу, че това, което виждаме, е планетообразуваща конструкция, а не преходна характерност, издълбана в диска, която ще бъде измита по време на еволюцията на тази планетарна система, както демонстрират някои симулации? “ 

Protoplanetary Disks (ALMA, VLT, Hubble)

Still-forming solar systems, known as planet-forming disks, come in a variety of shapes and sizes — and some show that bodies like forming planets may be clearing paths as they orbit the central stars.
— The Cosmic Wanderer (@CosmicaPk)
„ За симулации, в случай че имате планети с размерите на Земята или Нептун вътре в протопланетарния диск, те ще стартират да натрупват субстанции от околния газ и по-късно с течение на времето ще издълбаят празнини и пръстени “, споделя Хсие. 

" От друга страна, разнообразни неустойчивости като разстройства в плътността или температурата също могат да причинят субструктури. Много е мъчно, от наблюдения, да се дефинира дали тези субструктури са породени от планета или идват от неустойчивости ", акцентира специалистът. 

“Много е значимо да се дефинира по кое време се образуват тези подструктури, тъй като макар че не знаем дали има планета вътре, това към момента ни дава времева канара за образуването на планетата “, изяснява Хсие. 

Това е по този начин, тъй като нито планетите, нито каквато и да е подструктура могат да се образуват, до момента в който дискът не се уталожи и турбуленцията не намалее. Дори това да не са планети, тяхното наличие демонстрира, че протопланетарният диск се е успокоил задоволително, с цел да стартират да се образуват структури и планети.  

Ако те са планети, тогава изображенията демонстрират, че те могат да стартират да се образуват в границите на към 300 000 години от живота на младия звезден обект, който е хазаин на диска, показва още откривателят. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР