Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го

...
Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го
Коментари Харесай

Очаква ли ни екстремно лято? България тепърва да се готви за суша

Колко воден запас имаме, зависи от това какъв брой рационално го употребяваме. България не е от най-богатите на водни запаси страни в Европа, само че на този стадий те са задоволителни, с цел да задоволят потребностите ни. В подтекста на продължителна суша и стопляне обаче наклонността е към стесняване на този воден запас. Зависи от съответните условия – какви ще бъдат годините.

Това мнение изрази проф. Емил Гачев от Института за проучване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките преди конференцията на тематика " Мит ли е, че България е богата на водни запаси? ", заяви БНР.

Може да се усети воден недостиг в избрани региони на страната, предизвести експертът и уточни като най-застрашени Югоизточна България, Североизтока и линия по брега на Дунав към  Видин.

" Планините са водните резервоари. Колкото по-далече си от планините, толкоз по-малко благонадежден източник на вода имаш. И когато и самият климат е засушлив, това може да докара до водна рецесия. "

Понастоящем водният запас на България е задоволителен. По-голямата част от територията на страната е отвън воден стрес през по-голямата част от времето,

само че климатът ни ще става все по-средиземноморски, лятото – все по-сухо. Дори преваляванията да останат едни и същи, стоплянето на климата ще докара до по-големи изпарения, разяснява проф. Емил Гачев. 

Реално водният запас, който се образува върху самата територия на страната е 16-18 милиарда кубични метра. Останалите – от дунавските води, не са пълностоен запас, защото нямат питейни качества, разясни проф. Гачев пред БНР. Така по думите му се оказва, че питейният ни запас е по-малък, в сравнение с в статистиката.

Да не бъдем алармисти, прикани той и заключи, че водна рецесия у нас не се обрисува в близко бъдеще.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР