Колко прецизно работи мозъкът ви? Колко бързо обработва информацията, особено

...
Колко прецизно работи мозъкът ви? Колко бързо обработва информацията, особено
Коментари Харесай

Проверете колко бърз и прецизен е мозъкът ви с теста на Струп

Колко точно работи мозъкът ви? Колко бързо обработва информацията, изключително тогава, когато му се постанова да прави няколко " калкулации " едновременно? Това упражнение, наричано Тест на Струп, е доста по-голямо предизвикателство, в сравнение с евентуално ще си помислите, преди да методите към него. Изглежда просто, тъй като цялото начинание се заключава до определянето на цветове, което не звучи като чак толкоз сложна задача, стига човек да не е далтонист.

Само че не е, когато цветът, който виждате, и името на цвят, изписано с буквите в съответния цвят, се разминават. Звучи объркващо, по тази причина просто вземете часовник със секундарник или се подгответе да стартирате хронометъра на телефона си, и погледнете изображението на втора страница. Ако няма кой да оцени представянето ви, можете да употребявате и диктофон, тъй че да запишете отговорите си, или най-малкото да си ги запишете на листче.

Тестът на Струп е наименуван по този начин на името на Джон Ридли Струп – фермерски наследник, който обаче демонстрира незабравим разсъдък и приключва влиятелния лицей Джордж Пийбоди. Там той пази дисертация, във връзка на която създава този тест в първичния му тип. По-късно заданието му ще послужи за основа на Теста на Струп, който и до ден сегашен остава едно от най-прилаганите невропсихологически проучвания.

Неговото осъществяване се състои в потреблението на две основни когнитивни умения – угнетяване на първичната реакция и селективно ориентиране на вниманието. За множеството хора първичната реакция при съсредоточаването на вниманието към този тест е да прочетат думите, с които са изписани цветови понятия, което неотложно проектира в съзнанието им съответния цвят, заложен като смисъл, само че не и образно. Тъй като обаче задачата е да се назове действителния цвят, с който са визуализирани думите, мозъкът би трябвало да потисне тази първична реакция и да сложи приоритет върху асимилирането на цвета, без значение че той се разграничава от оня, смислово вложен в думите.

Чрез сканиране на мозъка е открито, че при осъществяването на Теста на Струп се засилват зони, участващи в изпълнителната функционалност (най-просто казано мисловната дейност), като дорсолатералния префронтален кортекс. Личности, които страдат от меланхолия или синдром на недостиг на вниманието, изпитвайки усложнения всякога, когато би трябвало да се концентрират върху избрана задача и да проявят самоконтрол, не се показват добре на Теста на Струп.

Той също по този начин подлага на тестване селективното внимание, или способността на човек да избира върху кой тласък да се концентрира и кой да пренебрегва. Менталната флексибилност (гъвкавост), нужна за превключване сред няколко конкурентни тласъка, е от фундаментално значение – без да притежавате тренирано селективното внимание, сте изложени на забележителна заплаха от неточности.

Естествено, безусловно всеки бърка и няма никакъв метод човек да се застрахова от такива, колкото и да развива функционалностите на мозъка си. Което не значи, че не си заслужава да прави опит да ги сведе до най-малко, изключително при специалности, в които всяка неточност може да бъде съдбовна.

Тестът на Струп надживява своя откривател и е един от най-известните способи за осъществяване на наблюдения и изследвания в пробната логика на психиката. Той е включен в програмата за поддържане и рационализиране на умствените функционалности и когнитивната памет Lumosity, която продължава да отстоява статута си на най-ефикасната и цялостна система за брейнтрейнинг в цифровия свят, както и в множеството сходни, в това число безплатните приложения за смарт телефони, които са налични за всеки.

Ако към момента не сте го създали, предлагаме ви да се подложите на теста на Струп, като се стремите да анализирате представянето си по критерии като броя на позволените грешките и времето за обсъждане на всеки отговор. Именно за тази цел е добре да си осигурите съдействието на помощник, с чиято помощ ще разчетете резултата си.

Не разглеждайте и обмисляйте авансово изображението под текста!

Вземете лист или диктофон и запишете или произнесете на глас всички цветове, които виждате - първо на лявата страница от горната страна надолу, по-късно от дясната. Важно е да не забравяте, че ви интересуват цветовете на думите, които виждате, не тези, които са изписани с тях!

Сравнете представянето си (брой неточности и време за изпълнение) с колкото се може повече хора от обкръжението си, с цел да анализирате обективно това до каква степен сте се справили. Упражнявайте се всеки ден по 2-3 пъти - можете да си извършите и сами подобен тест като напишете с разнообразни цветове флумастери имена на разнообразни цветове на 6-8-10 бели листчета, сгънати по този начин, че надписите да не се виждат. Преди да започнете упражнението, размесете ги добре като тесте карти и изтегляте на инцидентен принцип толкоз от тях, колкото пожелаете.

Успех!

Източник: framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР