Колко ли нови партийни и (или) коалиционни проекти ще се

...
Колко ли нови партийни и (или) коалиционни проекти ще се
Коментари Харесай

И няма край новото в българската политика

Колко ли нови партийни и (или) съдружни планове ще се появят през 2018 година и каква роля ще се опитат да изиграят на обществената сцена? По тази толкоз деликатна и по едно и също време с това трагикомична за политическия ни живот тематика мъчно би могло да се направи рационална прогноза при неизлечимите и задълбочаващи се парадокси на българската многопартийност.
Неслучайно, за един относително къс исторически интервал от към 30 години след края на комунистическия режим бяха правосъдно регистрирани над 400 политически партии, чиито финален лист през днешния ден надали някой би се наел да посочи. Да не приказваме за десетките " цивилен " придвижвания, съюзи и какви ли не сходства на НПО-та, които се появяват и изчезват, и също си играят на политика.
През меката " предпредседателска " есен на 2017 година " цъфнаха и потеглиха да връзват " три повече или по-малко предстоящи плана. През септември Слави Трифонов разгласи публично своите авансово нашумели политически планове. В " отворено " писмо той патетично даде обещание, че ще търси и ще откри тези българи, които да заместят сегашната политическа класа. В текста му се споделя още, че българите ще решат дали новите кандидати за власт са почтени да заменят актуалните политици.
Първите усещания от самата концепция, колкото и да са " накокошинени " нейните създатели, са повече от разочароващи. Тя наподобява напълно недообмислена. Поне съгласно мен, партийно-политическите стратегически планове изискват напълно различен метод за създаването на политически хрумвания, стратегии и послания за решение на наболелите публични проблеми, а не непрекъснато политическо мърморене. Тук ще изтъквам Емил Кошлуков: " Политика не се прави единствено с шоу. Рейтингът не се прелива във избор. Иначе и Азис щеше да е министър председател. Едно е да си на екрана, друго е да си на улицата ".
Много по-сериозна и реалистична наподобява новата самодейност на " Да, България ", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС, Български земеделски народен съюз и други организации, и жители за основаването на обща експертна " платформа за български манифест за Европа ", която да създаде визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея. Много значимо е да се водят такива диспути по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, които показват и други гледни точки за одобряването на страната ни като съвременна европейска страна, с изключение на държавната пропагандна идея.
Темите на експертните групи няма да са съсредоточени единствено към дневния ред на председателството. Самите групи занапред ще се образуват, като някои от събитията, част от общата самодейност, ще бъдат и отвън София. Форматът на тази платформа ще е " релативно отворен ", ще има редица полемики и срещи с жители, като правенето на манифеста за Европа не е закрепено във времето. Според Христо Иванов, " в идеалния случай общата платформа ще изготви манифеста за европейските избори " (бел. ред. - през 2019 година).
И тук стигаме до може би най-любопитната нова концепция за присъединяване в политиката. Не на някого различен, а на една от най-скандалните персони на прехода, небезизвестният " млад пенсионер " Божидар Димитров. В последните дни на 2017 година услужливите медии напряко " опищяха орталъка " с надали не " съдбовната " вест, че Божидар Димитров ще " влиза в политиката " със поръчката си за основаването на професорско политическо придвижване, което може да прерасне и в партия.
" Преди година основахме придвижване " Боянски клуб " на академични професори и такива от Българска академия на науките, което щеше да лобира за приемането на неща, свързани с културно-историческото завещание, само че не върви. Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935-1943 година на така наречен професорски държавни управления. За да стане това, би трябвало да се взе участие в политиката. Ще създадем политическо придвижване, да се измерим какъв брой костваме в очите на гласоподавателя. След това то може да се трансформира в политическа партия ", съобщи някогашният (от края на септември 2017 г.) шеф на Националния исторически музей.
От в този момент е ясно, че планът на Божидар Димитров ще бъде един от " шлагерите " на годината. Още на 8 януари, 2018 година професорът към този момент " даде газ " на познатата ни от години неизчерпаема хиперактивност с желанието си да инициира още до пролетта референдум за смяна на формата на държавното устройство от парламентарна в президентска република. Според него това е по-важна концепция за неговия професорски " Боянски клуб ", тъй като професорите " мъчно крачат в партийни редици ".
Възродените безгранични политически упоритости на Божидар Димитров, конфиденциален помощник на Първо основно ръководство и сътрудник на Второ основно ръководство на Държавна сигурност с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг, ни връщат във времето на 41-то Народно събрание (14. 07. 2009 година – 15. 03. 2013 г.), първият парламент от " новата политическа епоха " на Бойко Борисов. Божидар Димитров, дълготраен член на Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия се присламчва към ГЕРБ и е определен за негов депутат.
Конституирането на 41-то Народно събрание ще бъде запомнено с обстоятелството, че най-накрая, 20 години след 1989 година бе образувано парламентарно болшинство, което съумя да одобри лустрационен текст против сътрудниците на Държавна сигурност още в парламентарния устав. Според този текст се не разрешава сътрудници на някогашната Държавна сигурност да са ръководители на Народното събрание, на парламентарни комисии, да вземат участие в интернационалните делегации, както и въобще да са членове на комисиите по вътрешна сигурност, по външна политика и защита, за надзор на Държавна организация " Национална сигурност " и по европейските въпроси.
И когато всички започнаха да се надяват, че в Народното събрание витае нов дух на историческа и политическа правдивост, кандидат-премиерът Бойко Борисов се изправи, рече и отсече: " Народният представител Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл и ще дава отговор за българите в чужбина. " Защо бе, тате, попитаха добродушно медиите, гражданското общество и плахата " Синя коалиция ". " Защото ми е другар, тъй като му имам вяра и е написал над 30 книги ", отговори Бате Бойко и добави с присъщата си простосърдечност: " А в случай че това не ви харесва и не ме подкрепите, ще хвърля мандата, ще отидем отново на избори и ще ви науча аз вас ".
Министерстването на Божидар Димитров продължи единствено към година и половина (от юли 2009 година до февруари 2011 г.) До оставката му се стигна, откакто президентът Георги Първанов (Гоце) отхвърли да даде единодушие за отстраняването на дипломатите някогашни сътрудници на Държавна сигурност. За да отговори на предизвикването, министър председателят нямаше различен излаз, с изключение на да изиска оставката на Божидар Димитров (Кардам, Тервел и Телериг) …
Може би това въпреки всичко беше за положително, тъй като за късото време на министерския пост, Божидар Димитров съумя да забърка няколко интернационалните абсурда. Първият бе обвързван с изявлението му, че " държавното управление ще поддържа участието на Турция в Европейски Съюз, в случай че съседката изплати 20 милиарда $ обезщетение на българите от одринска Тракия ". След това последваха рецензии от Англия към безразборното разпределяне на български паспорти на македонци, молдовци и украинци.
Едва ли някой се интересува от моето персонално мнение, само че аз в никакъв случай не съм харесвал Божидар Димитров, макар че сме от едно и също потомство. И несъмнено не съм самичък. Може би, тъй като мразя Държавна сигурност и не считам нейните някогашни сътрудници за национални герои. Потресен съм, че може да има хора като него, които освен се гордеят с агентурното си минало, само че и издават профилираното си досие като обособена книга. За разлика от неговия шеф в Министерския съвет обаче, аз не одобрявам и неговите възгледи. Отвращава ме примитивният му антиевропейски шовинизъм. Не знам по какъв начин го възприемат българите в чужбина, само че хора като него ме карат да се усещам чужденец в личната си страна. И това най-вече ме тормози по отношение на неговия " професорски политически план ".
Добре най-малко, че Божидар Димитров най-накрая освободи поста си в НИМ. Още през 2015 година към 2000 души желаеха в специфична петиция неговото пенсиониране. Вместо умозаключение, ще изтъквам някои от претекстовете в този много " идеалистичен " текст, квалифициран от професор Ивайло Дичев от СУ " Св. Климент Охридски ":
" Този човек:
– Обижда научната общественост с недоказани изказвания и небивалици;
– Обижда националното възприятие с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи;
– Обижда вярващите християни с езически измишльотини;
– Обижда обществения морал с гордостта си от това, че е бил помощник на Държавна сигурност, с конюнктурната промяна на политически убеждения, с грубиянското си държание в медиите. "
Цялата житейска, агентурна, политическа и професионална история на Божидар Димитров, както и новият му професорски партиен план, който сякаш би трябвало да " възроди " по някакъв метод " традицията от 1935 година – 1943 година на така наречен „ професорски държавни управления ", поразително припомнят на подиуми от " театъра на парадокса ", в който живеем. И всичко можеше да бъде доста смешно, в случай че не беше толкоз тъжно.
Автор: Аспарух Панов. Заглавието е на Actualno.com


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Неофициално за формалното разкриване на председателството Неофициално за формалното разкриване на председателството  Джендъри*, връйте джендема! Джендъри*, връйте джендема!  Импийчмънт на мъжа на Импийчмънт на мъжа на " Първата дама "!  Едната България - вън от България! Едната България - вън от България!  Лифтът на лъжата - от Пирин до Истанбул Лифтът на лъжата - от Пирин до Истанбул Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image КЗП: Понякога инспекторите са " под прикр...
В своята контролна активност за определяне на друг вид нелоялни практики на търговци Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) си...
Европейска комисия мисли за суперкомпютри, до момента в който 80 млн.... Турция възвръща на работа 1823 служите... Синди Крауфорд пресъздаде паметна реклама... Пучдемон ще е ръководител на каталунския Ж... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Райски острови и изчезващи колоси (СНИМ...
Сейшелите са едно от тези кътчета, където човек може да прекара своята отмора измежду приказни пейзажи и плажове, и в същото време да зърн...
Посланието на Туск, което Борисов побърза... Дневен хороскоп за 13 януари Сигнал за бомба в НДК* 3-те зодии с най-силна интиуция НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Евродепутатът Петър Курумбашев: Не сме з...
Френското и белгийското общества смятат за естествени неща, които у нас не бихме възприели и не сме задължени да ги одобряваме непознати ценнос...
Юнкер: България не е напреднала задоволително... Радан Кънев: Убитият Петър Христов редеше... Сидеров се разсърди на ГЕРБ - оставили Движение за права и свободи... Европа няма да стане съдия за решения на...  www.expert.bg  5 прояви на езика на тялото, които основават неприятно усещане 5 прояви на езика на тялото, които създа...  Консултирайте се с специалист преди изтегляне на заем, с цел да спестите пари Консултирайте се с специалист преди изтегляне...  Франция няма да вкарва нови налози при Макрон Франция няма да вкарва нови налози при...  Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се дават новите медикаменти за онкоболни Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се...  www.iwoman.bg  Дневен хороскоп за 13 януари Дневен хороскоп за 13 януари  6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с обичания 6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с...  Малките неща, които значат толкоз доста за дамите Малките неща, които значат толкоз доста...  Януарско ободряване Януарско ободряване  http://www.sportlive.bg  Пената в собствен жанр: Чужденците закъсняват, някои пътуват с камили Пената в собствен жанр: Чужденците закъснява...  Спортът по малкия екран през днешния ден Спортът по малкия екран през днешния ден  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Невероятно: Разкриха чутовната сума, която Лионел Меси ще прибере от новия си контракт с Барселона Невероятно: Разкриха чутовната сума, коя... Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Нови Най-четени Най-коментирани И няма край " новото " в българската политика... 35 0 Отбелязваме Деня на българското кино с безвъзмездни прожекции... 52 0 Задържаха магистралния престъпник Емил Милев-Крокодила... 76 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР