Колко е важно синьото гориво за индустрията и ще се

...
Колко е важно синьото гориво за индустрията и ще се
Коментари Харесай

Кои компании ще страдат най-много заради липсата на газ

Колко е значимо синьото гориво за промишлеността и ще се стигне ли до наложително затворени фабрики в България поради спрените съветски доставки? Властта и бизнесът хвърлиха в общественото пространство страховити числа - 25 хиляди предприятия у нас работят на газ, а в тях са заети близо 240 000 души. Икономистите от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ пресметнаха, че става въпрос за 14 000 заети в промишлеността, която е подвластна от ритмични доставки на газ. Оценката на ИПИ се базира на обществени таблици на " Булгартрансгаз ", където се споделя, че общият оборот на сдруженията, присъединени към мрежата на компанията, възлиза на 6 милиарда лева И това обаче не е цялата истина, защото не се знае какъв дял от производството е на ток и какъв на газ. Какво обаче се знае сигурно, написа " Марица ".

Най-големият промишлен консуматор на газ е „ Неохим “ в Димитровград. Торовият цех използва големи количества газ – към 3-3,5 TWh годишно, което е сравнимо с потреблението на всички останали компании от топ 10 индустриални консуматори на газ (без топлофикациите). „ Неохим “ е най-голямото дружество в област Хасково с личен състав от към 700 души и доходи от порядъка на 260 млн. лева По веригата на добавената стойност предприятието е значимо за земеделието в страната, т.е. има директна връзка сред газ – тор – рандеман в земеделието.

​Другият огромен състезател на пазара – „ Агрополихим “ в Девня, към този момент построи терминал за амоняк и размени природния газ като суровина за произвеждане на азотни торове. Въпреки това евентуални проблеми в единия от двата огромни торове фабрики в страната няма по какъв начин да не окаже отрицателен резултат върху земеделието, разяснява Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

След „ Неохим “ по ползване на газ идват стъкларските фабрики. Това са най-вече „ Тракия Глас “ в Търговище и “БиЕй Глас “ със фабрики в София и Пловдив. В двете компании работят по към 600-700 души, а „ БиЕй Глас “ сензитивно увеличи активността и приходите си през последните години и доближи до 5-то място в класацията на най-големите компании в страната – с доходи за над 1,8 милиарда лева през 2020 година Малко по-назад в класацията, само че въпреки всичко със съществено ползване на природен газ, е и различен представител на стъкларската промишленост – „ Рубин Трейдинг “ в Плевен.

След водещите стъкларски фабрики по ползване на природен газ идват и представителите на тежката промишленост. Това са най-вече „ Стомана Индъстри “, „ КЦМ 2000 “, „ София Мед “ и „ Алкомет “. „ София Мед “ е с доходи от над 900 млн. лева и към 600 заети. „ КЦМ 2000 “ и „ Стомана Индъстри “ имат доходи от порядъка на 600-700 млн. лева и наемат надлежно над 1 400 и към 1 000 души. „ Алкомет “ е с доходи от 350 млн. лева и към 1 100 наети. И четирите компании са огромни консуматори както на природен газ, по този начин и на електрическа енергия, т.е. не са в съвсем цялостна взаимозависимост от природния газ като стъкларските фабрики. Тук към този момент стои въпросът за ролята на природния газ в софтуерния развой в тези фабрики и надлежно степента на взаимозависимост, прецизират от ИПИ.

Напред, даже изпреварвайки множеството представители на тежката промишленост, са „ Биовет “ и „ АДМ Разград “. „ Биовет “ и „ АДМ Разград “ са с доходи от порядъка на 400-500 млн. лева, като в „ Биовет “ са наети над 2 000 души през последните две години. По-надолу идват и компании като „ Калцит “, „ Златна Панега Цимент “, „ Свилоцел “ („ Свилоза “) и „ Рока България “. 

Haĸpaтĸo от Института за пазарна стопанска система мapĸиpaт 15-нa ĸoмпaнии – пpeдcтaвитeли нa cтъĸлapcĸaтa индycтpия, тeжĸaтa индycтpия и няĸoи дpyги, ĸoитo вcъщнocт фopмиpaт oгpoмнaтa чacт oт пoтpeблeниeтo нa пpиpoдeн гaз oт индycтpиятa в cтpaнaтa. Paзгoвopитe зa иĸoнoмичecĸитe eфeĸти oт eвeнтyaлни пpoблeми c дocтaвĸитe или цeнaтa нa гaзa, ĸaĸтo и възмoжнитe мepĸи и aлтepнaтиви ca пo cъщecтвo paзгoвopи зa бъдeщeтo нa тeзи ĸoмпaнии. Oбcъждaнeтo дopи нe e ceĸтopнo, a ĸoмпaния пo ĸoмпaния и зaвoд пo зaвoд. Paзбиpa ce, в cтpaнaтa имa и дpyги вaжни пoтpeбитeли нa гaз, в това число пo-мaлĸи пpoмишлeнo пpeдпpиятия, бoлници и така нататък, нo гoлeмитe ĸoличecтвa ca в няĸoлĸo тoплoфиĸaции и в избpoeнитe индycтpиaлни ĸoмпaнии. Aĸo имa плaн „ Б “ зa дocтaвĸитe нa гaз и ce oцeнявaт нaличнитe зaпacи в xpaнилищeтo, тo би cлeдвaлo дa ce миcли и зa плaн „ Б “ и oцeнĸa нa aлтepнaтивитe, в това число тexнoлoгични, cпpямo 15-20 гoлeми пoтpeбитeли нa гaз в cтpaнaтa, е заключението на Петър Ганев от ИПИ.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР