Колко болна е българската нация и какви са причините. Как

...
Колко болна е българската нация и какви са причините. Как
Коментари Харесай

Проф. Тройчо Троев, шеф на Клиниката по физиотерапия във ВМА, пред „Труд“: Телевизорът сутрин стресира българите

Колко болна е българската нация и какви са аргументите. Как да се борим със напрежението и за какво все избираме неправилните способи за това. Защо опазването на здравето ни се трансформира в сергия, а лекарите в нужните отговорни. Какво съставлява Клиниката по рехабилитация във Военна болница и какви съвременни способи за лекуване се употребяват там. На всички тези въпроси дава отговор основният физиотерапевт на българската войска проф. Тройчо Троев .

– Мнозина специалисти настояват, че българите сме най-болната нация в Европа. Вярна ли е тази констатация, професор Троев?
– Ако казалите това са експерти – да, само че в случай че са инцидентни хора, подхвърлили такава теза, няма какво да ги разясняваме. Социалното министерство евентуално ще каже, че нацията ни не е толкоз болна. ТЕЛК-овете обаче се задъхват от пациенти. Истината е някъде по средата. Министерството на здравеопазването и разните проучвателен центрове могат най-точно да отговорят, тъй като това е техен приоритет. Но мога да ви кажа, че от всички 6 или 7 милиона, които са тук в България,? са с хипертония, други сред 1/4 и 1/3 са със захарен диабет, да не приказваме и какъв брой са хората с психологични отклонения. Трудно е на българската нация.

Като виждам какъв брой са цялостни коридорите на поликлиниката на Военномедицинска академия, може би специалистите ще се окажат прави. Кои са аргументите нацията ни да е толкоз болна?
– Имаше едно течение по времето на социализма – социалистически натурализъм. Той показвал пътищата за излизане от това нещо. Българинът е с огромно психологично натоварване от сутринта още с включването на тв приемника. Това, което чува, никога не му харесва. Само като види кои хора са на екрана на малкия екран, той подвига кръвното с 20 или кръвната захар с три единици. Съветвам пациентите си по-добре да пуснат радио и да слушат музика, в сравнение с да се занимават с политика.

– Е, политиката е в кръвта ни, нали знаете, че доста обичаме да политиканстваме.
– Това е правилно, само че доста от хората са били в чужбина – в Германия, Австрия, Испания… И знаят по какъв начин се сервират вести – 10 минути е централната емисия, като в тях влиза и къде и с кого се е срещнала госпожа Меркел. А при нас какво е – на първо време нещо се разяснява от водещите, по-късно специфичният делегат ни занимава три минути, а най-после вижте и нашия коментар. Три пъти едно и също нещо. Ние, феновете, разбираме защо става дума от 2-3 фрази.
Освен натоварването от тв приемника, на второ място е несъответствието сред опциите и задачите, които си слагаме. Тук влиза и заплащането. Ниското възнаграждение незабавно рикушира върху неприятния фамилен комфорт. Като прибавим огромната заболеваемост и неналичието на отдушник – къде и по какъв метод човек да смъкна натоварването от себе си, стигаме до тези плачевни констатации на специалистите.

– Вие какво ще препоръчате на хората, с цел да смъкват напрежението, което води до стрес?
– Единият вид е петък, събота и неделя да посетят СПА-центрове – те по тази причина са основани, с цел да подобрят положението на ставите. СПА-то е здраве посредством вода. Знам, че незабавно ще ме репликирате, че не всеки може да си го разреши. Да, по този начин е. Но има и други способи. Другият вид е Витоша, само че хората към момента не могат да осъзнаят какво имат. За жал обаче, има трето, което е желано – влизат в първото заведение, изпиват по 100-200 грама водка или ракия и всичко, което ги е подтискало, към този момент са го не запомнили. Но това не е методът за излизане от напрежението.

– Вашата клиника по физиотерапия и рехабилитация е впечатляваща, погрижили сте се за всичко, даже е озвучена с тиха музика. Какви нови иновационни способи употребявате?
– Нашата клиника във ВМА е единствената в България, която разполага с балнеолечение. Не приказвам за санаториумите, наричани през днешния ден центрове за рехабилитация – Хисаря, Банкя и другите. Имаме два басейна – за подводна лечебна физкултура, и те не са за капризи или СПА, а се употребяват след фрактури на крайниците и други Т.е. пациентът под пода може да направи извършения и да усили размера доста повече, когато е в залата по кинезитерапия. Това му основава от една страна позитивни страсти, а от друга усилва размера на придвижване в ставата. Имаме сауна, която също се употребява за лекуване и профилактика, съветска баня, 4-камерни вани, тук са и тангенторите, които употребяваме при болести на централната и периферната нервна система, на опорно-двигателния уред. С водолечението оказваме въздействие и подобряваме тонуса на нашите пациенти. Като прибавим озвучаването на клиниката с приятна музика, имаме хубава картинна галерия – това също влияе и е с добър резултат. Това са неща, които съм видял в чужбина и сме ги създали. Не съм ги измислил аз.

– Извинете, само че клиниката ви е напряко голяма, на каква повърхност се разгръща тя?
– Да, по този начин е. Малко хора знаят, само че нашата клиника е най-голямата в Европа, ситуирана е на 4 декара. Тук са развити всички браншове на физикалната медицина съгласно условията на международната здравна организация. Място имат всевъзможни браншове – електро, светло-лечение, лазер, балнеолечение, инхалации, най-модерни парафинолечение, три зали за кинезитерапия, бранш за екстензионна терапия, механотерапия и други. И второ – всичко е събрано на едно място. А от две години имаме стационар – това, което ни липсваше – да обслужваме заболели по клинични пътеки: инфаркт, инсулт, опорно-двигателен уред, периферна и централна нервна система. Единственото нещо, което нямаме, е минерална вода. Използваме питейна вода.

– Един от огромните проблеми в последните години е напускането на доста лекари, които отпътуват в чужбина, с цел да търсят реализация. Как е при вас, имате ли задоволително експерти?
– Лекарите с право напущат, като имаме поради какво е заплащането им. Ние имаме доста положителни експерти, измежду младите също има положителни и готови. Важното да знаят е, че би трябвало да продължиш да се усъвършенстваш.

– Ваши сътрудници, освен пациенти, със страдание означават, че опазването на здравето се е трансформирало в сергия. Така ли е, професоре?
– Така е, само че запитвам и противоположното – за какво преди 5-6 години ни споделяха, че ще има втора здравна каса, а в този момент се приказва, че по-рано от три години няма да има? Защото е обвързвано с още няколко милиарда лв.. Защо не се доплащат клиничните пътеки, а се усилват на парче? Съвсем скоро имаше ексклузивен събор на лекарския съюз и там Управителният съвет рапортува защо отиват спомагателните пари. Но ръководството на средствата е работа на Министерството на здравеопазването и би трябвало специалистите там да се занимават с това нещо.

– Фалитът на лечебните заведения е нещо, което тормози хората по места, те остават без здравно заведение. Защо се стигна до това – запитвам ви като дълготраен доктор?
– Навлизаме в сериозна тематика, по която други хора могат да отговорят. Има лечебни заведения, на които парите не са им превеждани с месеци! Колкото повече е тежка патологията, толкоз повече болничното заведение се изчерпва, тъй като касата не им заплаща. Ако всичко е наред, доста от сътрудниците нямаше да работят на три места. Ами дайте една хубава заплата на лекаря там, където работи, и той няма да отиде на второ и трето място. Научавам, че в държавни лечебни заведения има частни, които не си заплащат консумативи, и това също води до източване на касата. Не може и да закрием дребните лечебни заведения, тъй като всяка болница си тежи на мястото. Но може би не би трябвало болничното заведение да развива повече от 3-4 сектора… Въпросите са доста и се надявам способените органи да намерят бързо решение, което да не бъде толкоз мъчително за хората.

– Зимата отминава, към този момент пристигна пролетта, само че контузиите не понижават. Защо?
– О-оо, занапред в нашата клиника ще се изпълни с пациенти, които са били гипсирани през последните месеци, сложени са им импланти, само че те изчакват 20-30 дни и тогава идват при нас. Раздвижването и възобновяване, изключително на крайниците, при тях занапред стартира. Нещата са доста комплицирани с пътния травматизъм, който се усилва. Много тежки са уврежданията – спиране на гръбначния дирек на разнообразни равнища, с тазово резервоарни разстройства, т.е. проблеми с уриниране и така нататък За известно време вниманието беше ориентирано към пациентите с будна кома, само че като всяко нещо, и това отминава и се не помни.

– Преди 7-8 години щеше да се строи център за лекуване на пациенти в будна кома, доколкото си припомням.
– Щеше, само че го няма. Още на първия конгрес по редки заболявания се взе решение подобен център да има и за тях. Сложиха се периоди, само че нищо не е направено. И това е доста тъпо. Ето – да вземем медиите. Който и вестник да отворите, още на първите страници има по някой вик за помощ. Но никой не се сеща за тези, които имат редки заболявания. Когато пристигна Коледа и Нова година стартира една щедрост, която изчезва 10 дни след празниците. Дайте, да дадем! Но кой да даде – отново този отруден народ. По 1,20 лева за известие по телефона. Но всички чухме, че за ремонта на Ларгото се дават 17 милиона. Плочките са изпочупени, само че в този момент не можело да се направи, тъй като валяло дъжд. Щяло да бъде направено през лятото. Ами тези страни като Германия, Англия, Франция, където през лятото вали всеки ден по три пъти – те несъмнено без плочки вървят. А парите са за третични, четвъртични поправки?…

– Сигурно намеквате, че тези пари могат да се дадат за лекуване?
– Правилно ме разбрахте. Ето пари за лекуване на пациенти. А не непрестанно: Зов за помощ – Дайте! Сега идва Великден и отново ще има акции да съберем пари. Но за какво единствено да събираме пари? Има министерство, има Фонд за лекуване на деца в чужбина, има втори фонд към министерството за лекуване на хора над 18-годишна възраст за чужбина. Трябва да се премислят тези неща. И да престанат да се занимават с лекарите. Не сме най-крадливите и най-грабливите. В целия свят лекарите са едни от най-уважаваните хора. Само тук от време в точния момент стартира някаква акция против лекарите. Нима ще се успокоят пристрастеностите в случай че вкарат в пандиза петима лекари? Всичко ли ще се оправи? Трябва да работим умерено. С нашите благоприятни условия.

– Има ли задоволително искащи младежи, които желаят да станат лекари?
– Преподавам в медицинските университети и в Плевен, и в София – има доста младежи, които желаят да станат лекари. Бог да го елементарни татко ми, преди 45 години, когато бях в 10-и клас, той пристигна при мен и ми сподели: „ Сине, има две специалности, в които и да не си партиен член, никой не може да ти се меси. Първото е правото – хората постоянно ще се съдят. Завърши право. И второ – медицина. Който е да е човек все ще боледува от време на време, а пред заболяванията и гибелта всички са равни. Никой не може да ти се кара за какво не си член на тази или онази партия. “ И избрах медицината.

– Видях доста студенти във ВМА, получават ли някои от тях предложение за работа?
– Да, тук стажуват доста студенти – в рехабилитацията, кинезитерапията има студенти, експерти, които работят. Има и такива, които съм назначил. Знаете ли какъв брой нещастна от време на време е нашата компетентност в медицината. Тъжна е историята на един от най-великите съдови хирурзи проф. Кристиан Барнард – индивидът, който направи първата трансплантация на сърце в Южна Африка през 1967 година Тогава той беше споделил – „ в петък аз бях световнонеизвестен, а в понеделник – най-известният съдов хирург “. Този човек пътуваше с частен аероплан, участваше в конгреси без да е включен, имаше три брака и умря като куче, отстранен и от църквата. Като първият човек, който в прорез с църковните канони, дръзна да трансплантира от различен човек орган. Ние – лекарите, сме естествени хора. Със същите проблеми като на другите. Не желая нашите пациенти да ни обичат, само че желая да ни почитат. Важно е да си изпълняваш професионално отговорностите. Предстоят светли празници – дано българите бъдат повече оптимисти, да имат вяра в положителното и да се усмихват повече.

Нашият посетител
Проф. доктор Тройчо Троев е шеф на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА. Главен физиотерапевт на Българската войска. Втората му компетентност е вътрешни заболявания. Проф. Троев е учител в МУ – Плевен и Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски ”. От години е народен съветник по физикална и рехабилитационна медицина. Има десетки изявления, някои от тях в чужбина (Германия, Полша, Русия и др.). Съавтор в редица монографии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР