Колко бързо падат могъщите. Откакто пусна ChatGPT преди година, Сам

...
Колко бързо падат могъщите. Откакто пусна ChatGPT преди година, Сам
Коментари Харесай

Какво означава изненадващото уволнение на Сам Алтман в надпреварата за изкуствения интелект

Колко бързо падат могъщите. Откакто пусна ChatGPT преди година, Сам Алтман е лицето на революцията в региона на генеративния изкуствен интелект (AI). Още на 16 ноември съоснователят и началник на OpenAI изтъкваше достолепията на изкуствения разсъдък пред ръководители и международни водачи на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Сан Франциско. Още на идващия ден той се оказа на улицата. В обява в блога на уеб страницата на OpenAI се споделя, че управителният съвет " към този момент няма доверие " в управлението на господин Олтман, защото " той не е бил поредно прям в връзката си с управителния съвет ".

Още един потрес пристигна часове по-късно. Грег Брокман, ръководител на управителния съвет на компанията и различен съосновател, подаде оставка в отговор на уволнението на господин Олтман. Изненада от решението Дефенстрацията (снемането от длъжност) беше още по-изненадваща, тъй като господин Алтман изглеждаше в разцвета на силите си. Наскоро той приключи международна обиколка, на която всички от Нарендра Моди до Еманюел Макрон се стремяха да се срещнат с него. На 6 ноември той показа набор от нови принадлежности за изкуствен интелект на Деня на разработчиците на OpenAI, съпостави се със Стив Джобс - паралел, който в този момент наподобява подигравателен, като се има поради, че през 1985 година Джобс също беше изпъден от компанията, която беше основал. Според един от шефовете на стартъп фирмите напускането на господин Алтман и господин Брокман е толкоз съществено, колкото в случай че Лари Пейдж и Сергей Брин бяха изгонени от Гугъл през първите години на компанията.

По-късно господин Брокман написа в Х, че двамата с господин Олтман не са знаели за протичащото се минути преди отстраняването. Според новинарския уеб страница Axios Microsoft, който има 49% дял във компанията, също е бил в незнание до последната минута. Акциите на Microsoft спаднаха с 2% след новината, евентуално тъй като упоритостите на компанията в региона на изкуствения разсъдък, в това число горещо предстоящият " копилот " за пакета Office, зависят от достъпа до технологията на OpenAI. Големите въпроси Отстраняването от служба повдига три огромни въпроса: какво е довело до изненадващото уволнение; какво значи това за компанията и какво значи за бъдещето на самата технология. Реакцията на чиновниците на OpenAI, на софтуерния свят и на обществото като цяло ще бъде от решаващо значение за това какво ще се случи по-нататък.
Реклама
Бордът към момента не е показал в детайли пояснение за решението си. Според водещата доктрина, показана от Кара Суишър от New York Magazine, останалата част от борда, формиран от основния академик Иля Суцкевер, не е била съгласна с господин Олтман за това по какъв начин компанията би трябвало да балансира сред печеленето на пари и безвредното стартиране на своите модели. Служител на OpenAI изрично назовава обстановката " държавен прелом ". На среща със чиновниците, извършена малко след известието, господин Суцкевер отхвърля тази оценка, като споделя, че управителният съвет просто е изпълнявал отговорностите си.

Ако е правилно, че дефенстрацията на господин Олтман е резултат от различия по отношение на сигурността на изкуствения разсъдък, това би било най-драматичният израз на дълготраен спор, който е в основата на историята на OpenAI и на промишлеността като цяло. OpenAI е основана като организация с нестопанска цел през 2015 година от господин Алтман, господин Брокман и господин Суцкевер, суперзвезда в региона на AI, наред с други. Но през 2019 година, заради потребност от парични средства за образование на модели, които изискват от ден на ден компютърна мощ, господин Алтман оглави основаването на сдружение и притегли 1 милиарда $ от Microsoft. През 2021 година шепа висши чиновници на компанията се разочароват от по-комерсиалната устременост на компанията и напущат, с цел да основат конкурентен стартъп, наименуван Anthropic. Стартирането на ChatGPT е единствено една от главите в устрема на господин Олтман да трансформира тогавашната дребна изследователска лаборатория в пъргава продуктово насочена компания.

Какво значи отстраняването на господин Алтман за OpenAI? Непосредственият резултат е безпорядък. Освен господин Брокман, напуснаха още трима старши инженери. Възможно е да ги последват и други, изключително в случай че отстраняването е резултат само от стратегическо противоречие. Възможно е да има и финансови последствия. В диалог с сътрудник на The Economist през август вложител в OpenAI назова господин Олтман " единствения незаместим човек " в стартъпа поради неговите отлични качества за набиране на личен състав и финансиране. " Сам е най-великият набирач на средства за всички времена... след Илън ", сподели той. Но може би OpenAI към този момент не се нуждае от господин Олтман, с цел да наема личен състав и да набира пари, откакто компанията е толкоз известна и има поддръжката на Microsoft. Ето за какво напускането на господин Брокман, считан за инженерния мозък на стартъпа, е още по-жестоко.
Реклама
В момента OpenAI води договаряния за набиране на средства и това ще я оцени на близо 90 милиарда $, което ще я трансформира в една от най-ценните частни софтуерни компании в света. Брокер на частни пазари твърди, че преди известието е имало " единствено търсене " на акции на OpenAI. Според него в този момент тази оценка ще бъде подложена на инспекция.

Въздействието върху промишлеността като цяло не е толкоз ясно. Г-н Олтман настояваше OpenAI да " изпрати " нови артикули, което ѝ даваше преимуществото на първия. Нейните съперници бяха принудени да работят по-бързо, с цел да не изостават. Следователно една по-фокусирана върху сигурността OpenAI ще забави цялата промишленост и ще разреши на съперниците да наваксат. Стартъпите в региона на изкуствения разсъдък, които основават артикули с технологията на OpenAI, може би ще се замислят, преди да се обвържат прекомерно тясно с една компания. Самият господин Олтман също е от вида wildcard. Пишейки в X, той даде обещание, че " ще има какво да каже за това какво следва по-късно ". Ако това, което ще последва, е нова компания, драмата може едвам в този момент да стартира.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации AI може да направи финансовите измами съвършени 7 септември 2023, 07:39 Мъск и софтуерни специалисти желаят " пауза " в развиването на AI 1 април 2023, 11:07 Какво е ChatGPT и за какво провокира възторг единствено за няколко седмици 27 януари 2023, 06:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР