Колие, направено от зъб на акула мегалодон“, беше разкрито в

...
Колие, направено от зъб на акула мегалодон“, беше разкрито в
Коментари Харесай

Уникално бижу откриха сред останките на потъналия Титаник

Колие, „ направено от зъб на акула мегалодон “, беше разкрито в нови изображения от останките на " Титаник ".

Зашеметяващият артефакт беше разпознат на фрагменти, снимани предишното лято от основаната в Гърнси компания „ Магелан Ltd “. 

Кадрите са снимани по време на снимането на първите цифрови сканирания на корабокрушението, които го показват в елементи - като че ли е изваден от водата.

Другите предмети към огърлицата към момента не са разпознати, макар че наподобяват на сбирка от дребни пръстеновидни мъниста.

На „ Магелан Ltd “, която работи с Atlantic Productions по документален филм за миналогодишната експедиция, обаче е неразрешено да ги изважда от морското дъно. 

Приблизително 1517 от 2224-те души на борда на " Титаник " са починали при потъването на първокласния океански транспортен съд на 15 април 1912 година

От „ Магелан Ltd “ изпратили подводници, с цел да изследват останките, които се намират на към 13 000 фута под повърхността на Северния Атлантически океан, на към 350 морски благи от крайбрежията на Нюфаундленд, Канада.

Подводниците прекарали повече от 200 часа предишното лято, с цел да създадат 700 000 изображения от всеки ъгъл на кораба и да основат 3D реконструкцията.

Сега от компанията забелязали отличителната форма на зъб от акула в фрагментите и при по-внимателно разглеждане разбрали, че това е огърлица. 

Ричард Паркинсън, шеф на „ Магелан “, описал находката като „ удивителна, красива и спираща дъха “.

„ Намерихме зъб от мегалодон, който е завършен като огърлица – това е необикновено, безусловно необикновено “, сподели той пред ITV News.

Известно е, че зъбите на изчезналия мегалодон – една от най-големите риби, съществували в миналото – доближават над седем инча дължина.

Не е ясно по какъв начин от „ Магелан “ са съумели да разпознават зъба в огърлицата като този на мегалодон, макар че MailOnline се е свързали с компанията за повече информация.

Каталина Пимиенто, палеонтолог от университета в Суонзи, която специализирала в акули, сподели, че е мъчно да се каже дали е зъб на мегалодон без други разпознаваеми обекти, които да се употребяват за определянето на мащаба.  

„ Изглежда, че зъбът има „ шия “, което е по-тъмната област сред зъбната корона и корена “, сподели тя за MailOnline.

„ Но защото картината е с доста ниско качество, е мъчно да се види дали това е правилно. “

Зъбите на мегалодона варират по цвят – от розово до синьо и черно – заради отлаганията на утайки от местата, на които биват откривани, както и заради размерите им.

„ Разбира се, те са доста огромни, само че можете да намерите и зъби на млади човеци, които могат да бъдат дребни или от задната част на челюстта “, сподели доктор Пимиенто.

Майкъл Бентън, професор по палеонтология на гръбначните животни в университета в Бристол, сподели, че е „ по-вероятно да е зъб от модерна акула, а не фосил “. 

„ Зъбите на мегалодона покриват ръката ви “, сподели той на MailOnline. „ Не може да се каже сигурно дали е бяла или друга модерна акула. “

Подобно на хилядите персонални предмети от корабокрушението, истинският притежател на огърлицата е незнаен, макар че евентуално е бил пасажер в първа класа.

Сега от „ Магелан “ възнамеряват да употребяват изкуствен интелект, с цел да разпознават притежателите на огърлицата, както и на другите открити предмети.

AI ще учи фрагменти на пасажерите, като се концентрира върху лицата и облеклата, с които са били облечени, когато са се качили на борда на кораба, няколко дни преди " Титаник " да се удари в айсберга вечерта на 14 април 1912 година

" Титаник " плавал с съвсем цялостна мощ – към 22,5 възела или 25 благи в час – когато наблюдаващите забелязали айсберга в 23:40 часа вечерта.

Въпреки напъните да заобиколят, " Титаник " се блъснал в айсберга, и вследствие на тракване на нитове в корпуса се получили шест тесни отвора на десния ръб на кораба. 

" Титаник " почнал да потъва с носа напред, като водата навлизала от поделение в поделение, до момента в който потъващата част ставала все по-стръмна.

Големият транспортен съд се счупил на половина тъкмо преди да се потопи в ранните часове на 15 април 1912 година Сега двете елементи на кораба – носът и кърмата – лежат на 2600 фута една от друга.

И двете половини са заобиколени от поле от парчета, състоящи се от части метал, мебели, обувки и даже неотворени бутилки шампанско.

Експертите считат, че към момента има условия към потъването, които следва да бъдат открити повече от век след нещастието, като да вземем за пример точният метод, по който корабът се е блъснала в морското дъно.

„ Това, което не е необятно известно, е, че " Титаник " се състои от две елементи “, сподели Паркинсън пред ITV.

„ Има нещо като поле от парчета с повърхност три квадратни благи сред носа и кърмата, което сме картографирали с невероятни детайлности. “

Анализаторът на " Титаник " Паркс Стивънсън споделил пред Би Би Си, че се надяват новите сканирания да отговорят на „ съществени въпроси “ за кораба и неговият драматичен край.

„ Това разрешава да забележим останките по този начин, както преди не можеше да се видят от подводница. Могат да се видят останките в тяхната целокупност, подтекст и вероятност “, сподели той.

„ И това, което се вижда в този момент, е същинското положение на останките. “

Хиляди предмети са били извадени на сушата от останките на " Титаник ", откогато е открит през 1985 година, само че в този момент съглашение сред Обединеното кралство и Съединени американски щати не разрешава на частни компании да вадят каквото и да било.

Американската компания за избавяне на остатъци от кораби RMS Titanic Inc е единственото юридическо лице, което има законно право да изважда предмети от останките на " Титаник ".

Въпреки че някои остатъци от кораби са били пренесяни на сушата, евентуално това в никакъв случай няма да се случи с " Титаник ".

Експертите считат, че е прекомерно нежен, с цел да бъде изместен, написа vesti.bg. Заради утежняване на корозията, биологичната интензивност и дълбоки океански течения, както и моралните последствия, към този момент стопират сходни действия. 

Британката Ева Харт, оживяла от " Титаник ", която изгубила татко си при злополуката, споделила малко преди гибелта си през 1996 година: „ Силно се надявам, че в никакъв случай няма да се опитат да извадят елементи от него. “ 

„ Надявам се, че ще осъзнаят, че това е гроб – гроб на 1500 души, които в никакъв случай не е трябвало да умират, и не мисля, че би трябвало да се върви там и да се ограбват гробове и аз съм доста срещу това. “ 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР