Количеството, консистенцията и цветът на сополите е нещо, по което

...
Количеството, консистенцията и цветът на сополите е нещо, по което
Коментари Харесай

Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?

Количеството, консистенцията и цветът на сополите е нещо, по което може да определите в какво здравословно положение сте. Дали сте здрави? Обърнете внимание на носния си секрет.

Най-често сополите се появяват, в огромни количества и впечатляващ цвят, когато сте заболели. Но мнозина страдат от сополи и мокър нос непрекъснато, вследствие на алергия, да вземем за пример. За децата пък гъстите сополи са нещо всекидневно, в случай че са интензивно ходещи на градина. Понякога сополите са мотив за протеснение и признак на редица болести, само че не постоянно са нещо, за което би трябвало да се притеснявате.

Бистър и течен секрет
Обилното количество на този тип сополи нормално е индикация за хрема. Ако носът ви, обаче, не тече като чешма, само че въпреки всичко ви изтезават бистри сополи, то може би страдате от алергия към нещо. Има и хора, които целогодишно имат мокър нос, като бистрият секрет от носа им е в минимални количества, само че задоволителен, с цел да си носите винате носни кърпички на разположение.

Всъщност транспарантният назален секрет е всекидневно създават от носа, само че в дребни количества, всекидневно за организмт да улавя прахуляк и алергени и да попречва навлизането им в тялото, като ги стопира още в носа. Тоест този тип секрет е защитна функционалност на имунната система, състоящ се от вода, протеини, соли и антитела. Съответно, когато тялото е атакувано от вирус, количеството на този секрет внезапно се усилва, доказвайки, че имунната ви система действа идеално.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Бял секрет
Белите сополи може да са признак на дехидратация или зараза на лигавицата. Обикновено белият цвят на носния секрет върви ръка за ръка и с по-голяма плътност, която забавя оттичането на секрета и води до задръстване на носа. Обикновено хремата е придружена с бели сополи първоначално или края на настинката.

Жълти и зелени тайни
Жълт0-зелените сополи са признак на вирус. Обикновено са гъсти и лепкави. Особено присъщи са заран, когато се разсъните. Понякога представляяват примес от слуз и засъхнали късчета. Натрупаните носни тайни през нощта изискват интензивно духане на носа заран, до момента в който бъдат изкарани. За задачата доста ефикасни са горещият душ и топъл билков чай.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Розово-червен секрет
Тези сополи нормално се дължат на спукани капиляри вследствие на прекално сеуха лигавица и интензивно дихане на носа. Ако пък носните тайни са гъсти и мрачно червени до кафяви, то вероятно сополите са смесени със съсирена кръв.

Любопитно:
Бременността от време на време е придружена от запушен нос и гъсто червеникави сополи вследствие на прекомерно суха лигавица и спукани капиляри. Дори да не са заболели, децата от детската градина постоянно имат жълто-зелени сополи в отговор на десетките вируси, с които се сблъсква имунната им система. Всеки ден поглъщате по 1-1,5 литра сополи. Студеното време нормално ви кара постоянно да вадите пакетчето с носни кърпички. Но празрачните тайни не са постоянно сополи, а се дължат на това, че студеният вдишан въздух се е втечнил от топлината в носа и излиза от под тип на сополи.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР