Количествата нефт за този месец са гарантирани и активно се

...
Количествата нефт за този месец са гарантирани и активно се
Коментари Харесай

Живодар Терзиев: Нефтът за март е гарантиран

" Количествата петрол за този месец са обезпечени и интензивно се работи за обезпечаване на различни доставки ".

Това съобщи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред енергийната комисия в Народното събрание, представен от Българска национална телевизия.

Вероятно обаче цените гладко ще се покачват.

Въпреки рекордния напор в бензиностанциите на 2 март, търговците са обезпечили нужните количества.

" Пазарът беше нападнат с изключително огромни количества откъм търсене. Българските бензиностанции продадоха в пъти бих споделил, що се касае за 4 дни, в границите на 4 часа ", сподели Живодар Терзиев.

Цените на горивата евентуално ще продължат да се повишават, само че гладко. От асоциацията не се наеха да дават прогнози поради огромната динамичност на пазара.

" Възможно е цените да продължат да нарастват последователно ", сподели Терзиев.

И предизвестих, че въпреки да се работи за обезпечаване на различни доставки за април и май, към момента има някои въпроси: Колко бързо? На каква цена и ще успеем ли да го получим в Черно море?

Преминаването на танкерите през Босфора може да бъде затруднено. Освен това ще се изисква време както за пренастройка на рафинерията, по този начин и за осъществяване на доставките. От Близкия изток - това са сред 30 и 45 дни. В момента се работи с 80% съветски нефт, означи той

Стана ясно, че у нас целеви ресурси в никакъв случай не са съхранявани, само че в случай че се вземе такова решение - дръжавата би могла да обезпечи.

" Освобождаването на така наречен целеви ресурси, които са разрешени по инструкция, каквито България не съхранява и в никакъв случай не е съхранявала. Те могат да се основат с таква цел, само че това нещо би трябвало да има очакван бюджет и страната да ги запази ", сподели пък Светослав Бенчев, Българската петролна и газова асоциация.

А запасите за изключителни обстановки могат да се употребяват единствено при спиране на доставките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР