Колекцията от компилатори на GNU получи поддръжката на новата архитектура

...
Колекцията от компилатори на GNU получи поддръжката на новата архитектура
Коментари Харесай

AMD подготвя Zen 5 за излизане на пазара, като добавя поддръжката на новата архитектура в компилаторите на GNU

Колекцията от компилатори на GNU получи поддръжката на новата архитектура Zen 5 на AMD. Това демонстрира, че в чиповете, основани на Zen 5 архитектурата, ще се появят няколко нови указания (чрез Phoronix). Актуализацията освен демонстрира, че AMD приготвя Zen 5 за излизане на пазара, само че и показва съответните указания, в които AMD желае да внедри новата архитектура.

Zen 5 ще дебютира с пет нови указания, които в никакъв случай до момента не са се появявали в чиповете, основани на Zen архитектурата. От няколко години четири от тези указания са присъщи на процесорите на Intel. А една от тях скоро ще се появи в сървърните процесори Granite Rapids на компанията, тъй че в прочут смисъл AMD догонва Intel. Това не е извънредно, защото AMD наподобява не отдава толкоз огромно значение на поддръжката на набора от указания, колкото Intel. Особено на инструкциите, свързани с AVX, оповестява Tom’s Hardware.

Може би най-забележителната от петте указания е AVX-VNNI, която Intel вкара за първи път в своите процесори Alder Lake през 2021 година Самата VNNI е редуциране от Vector Neural Network Instructions (векторни указания за невронни мрежи). Тя става все по-актуална в днешните среди, насочени към изкуствения разсъдък. AVX-VNNI не би трябвало да се бърка с AVX512-VNNI. Тя е по-мощна спрямо инструкциите AVX512. И двете указания могат да извършват едни и същи интервенции. Само че AVX512-VNNI има достъп до 512-битовите вектори и разширенията EVEX за още по-добра продуктивност.

Zen 4 към този момент разполага с AVX512-VNNI, тъй че прибавянето на по-слабата поддръжка може да наподобява необичайно. Всъщност Intel направи същото преди няколко години. Ползата от потреблението на версията, която не е 512-битова, е за потребителските съставни елементи, които ще могат да извършват програмен продукт, който не се възползва от преимуществата на AVX512. Това са най-вече някои приложения за центровете за данни. Така или другояче, наподобява явно, че AMD продължава да се концентрира върху изкуствения разсъдък в бъдещите си процесори. Включително и при потребителските модели.

Най-новият GCC пач не е първият за процесорите Zen 5. Кодът за Zen 5 изтече още през месец юли предходната година. А също така имаше и актуализация за Linux, която добави нови функционалности за ръководство на зареждането. За информация, поддръжката на GCC за Zen 4 бе добавена още след излизането на процесорите Ryzen 7000 на пазара. И макар че това не би трябвало да се приема като идно излизане на Zen 5, евентуално идващото потомство ще се появи още тази година. Досега AMD съвсем нищо не сподели за Zen 5, само че може да наруши мълчанието си на Computex през месец май.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР