Колекция старинни гравюри от фонда на Градската художествена галерия в

...
Колекция старинни гравюри от фонда на Градската художествена галерия в
Коментари Харесай

Изложбата „Френска гравюра от ателиетата на Лувъра” гостува в Бургас

Колекция старинни гравюри от фонда на Градската художествена изложба в ще гостува в Бургас. Експозицията ще бъде открита в Културния център " Морско казино ", оповестяват от Българска телеграфна агенция. Цялата сбирка съдържа 100 истински френски, немски и италиански произведения, създавани в ателиетата на в един съвсем 200-годишен интервал – от 18 век до началото на 20-ти. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас.

По-голямата част от скъпите творби, до които бургазлии и посетители ще имат удоволствието да се допрян, са гравюри върху мед. Друга част от творбите е печатана при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнородни: с митологичен или древен темперамент, дворцови и парадни подиуми, само че също – битови и пасторални, портрети, пейзажи.
 Огледалото на българските срамотии 2 юни 2022 | Старият свят на привидностите си отива. Колкото по-бързо го разберем, толкоз по-добре. Защото, когато човек...
Изложбата се съпътства и от азбучник " 100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски лицей в България " с азбучен показалец на всички произведения, художници и гравьори.

Произведенията са завещание от музея на тогавашния Френски лицей " Свети Августин ", съществувал в Пловдив до 1948 година. Подготвянето на сбирката за експониране и основаването на каталога са осъществени благодарение на Министерството на културата и в партньорство с Общинския институт " Старинен Пловдив ", предава Българска телеграфна агенция.




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР