Колегите от ГЕРБ управляват вече 10 години с малко прекъсване,

...
Колегите от ГЕРБ управляват вече 10 години с малко прекъсване,
Коментари Харесай

Чакъров: Реформи в здравеопазването са наложителни

Колегите от ГЕРБ ръководят към този момент 10 години с малко спиране, тъй че промените в опазването на здравето са извънредно наложителни. За страдание на този стадий колкото и средства да се наливат, те отиват в една нереформирана система, съобщи депутатът от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров в предаването "Денят онлайн с Наделина Анева " по Канал 3. той отговори на въпрос за какво народните представители от придвижването отхвърлиха да поддържат новия бюджет за опазване на здравето за 2020 година

"Бюджетът на НЗОК беше 800 милиона, в този момент е 4,5 милиарда лв. - дано пациентите в този момент да кажат дали има усъвършенстване. По разбор на Световната банка и Европейската комисия разноските у нас не са по-малки от европейските страни. В европейските страни е обикновено до 15% доплащане от пациентите, при нас е до 40%. Всички тези диспропорции са заложени и в новия бюджет ", уточни доцент Чакъров.

Колегата му доцент Георги Йорданов, народен представител от Българска социалистическа партия, добави, че в България към този момент 10 години по този начин и няма електронна осведомителна система в опазването на здравето. "Първо би трябвало да имаме информация каква е потребността от здравна помощ на българските жители. Нямаме ги тези сведения, в България над 10 нямаме електронна осведомителна система - без нея не можем да планираме нищо ", посочи доцент Йорданов.

Той прикани сътрудниците си от ГЕРБ и Движение за права и свободи да възприемат едно от предложенията на групата на Българска социалистическа партия: "Искам да заостря вниманието за едно предложение, което откровено се надявам сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи да одобряват - ние предлагаме медикаментите за децата до 14 година да са изцяло безвъзмездни ", сподели доцент Йорданов.

По думите му "навсякъде се влага в извънболничната помощ, при нас е тъкмо противоположното - и всяка година бюджетът се усилва ". "С този бюджет, който е copy-paste на предишния, с леко повдигане, не реализираме нищо. Както сподели доцент Чакъров - продължаваме да получаваме още от същото, което, обаче, не ни би трябвало ", цитира сътрудника си Георги Йорданов.

Според Борислав Борисов от ГЕРБ доста скоро ще влезе в деяние системата за електронна търговия от дълго чаканата електронна система в опазването на здравето. "Нещата не се случват, както ни се желае на всички, само че тестванията са завършили за електронната търговия, и всеки миг чакаме тя да проработи. Това значи лечебните заведения да купуват медикаменти централизирано от тази платформа, може би от началото на 2020 година ", изрази вяра фармацевтът.

За освободените краткотрайно шефове на "Пирогов ", на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания и на болница "Лозенец ", до момента в който тече следствието кой е отговорен за гибелта на 3-годишния Александър, доцент Йорданов сподели: "За тази съгласуваност (между болниците) дава отговор Министерство на здравеопазването, а не шефовете - те дават отговор за личните си лечебни заведения. Не желая да се изричам, болката е доста огромна, тежестта е доста огромна, само че мисля, че е доста незаслужено шефовете да понесат отговорността върху себе си ", сподели доцент Георги Йорданов.

Колегите му от Народно събрание Борислав Борисов и доцент Джевдет Чакъров се сплотиха към мнението, че на въпроса за отговорността би трябвало да отговори следствието на прокуратурата. "Мисля, че министър председателят чисто човешки и прочувствено реагира. А кой е отговорен - дано да оставим способените органи, в случай че има отговорни, те сигурно ще понесат своето наказване ", съобщи Борислав Борисов.

"Първо бих желал да поднеса най-искрени съболезнования на опечаленото семейство. Болката и тъгата е безгранична, да не дава Господ да има повече такива случаи. Аз също споделям казаното от сътрудника - дано способените органи да извършат инспекцията, да се изяснят събитията и да се взимат съответни ограничения ", съобщи доцент Чакъров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР