Колеги журналисти и приятели риболовци, случи се голяма беда с

...
Колеги журналисти и приятели риболовци, случи се голяма беда с
Коментари Харесай

Мин.вода Девин отрови цялата пъстърва и мряна със замърсяване

" Колеги публицисти и другари рибари, случи се огромна неволя с Девинска река. В резултат на към момента незнаен източник на замърсяване, в реката е измряла съвсем всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за състезателен лов на риба на балканска пъстърва в режим " Хвани и пусни ". Зоната беше основана преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско сдружение " Девин " и Клуба по състезателен лов на риба " Девин ". Зарибиха я с балканска пъстърва със лични средства и дарения. Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и покрайнината, там се организират още детско-юношески надпревари, риболовни учебни заведения и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат назад във водата уловената балканска пъстърва. Да й подарят живота, с цел да я уловят още веднъж и отново да я върнат в реката. В момента всичко е изтровено - и балканската пъстърва, и мряната! На място са кметът Здравко Иванов и представители на общината, хора от ловно-рибарското сдружение и клуба по състезателен лов на риба, както и експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Агенцията за сигурност на храните, които сега взимат проби и се пробват да открият източника на замърсяването. Няколко години твърдоглав труд и изхарчени пари, средства и време за зарибяване отидоха по дяволите! Не знам кой ще изясни на децата от Девин, че за лятната почивка това им беше риболовът на Девинска река. Разбира се, реката отново ще бъде зарибена и зоната " Хвани и пусни " ще се възвърне, само че за какво би трябвало да се стига дотук, да се разочароват децата, да се събират още веднъж пари, да се заплаща риба за зарибяване и да се чака да порасне? В реката имаше пъстърви по 40 см и нагоре, децата се забавляваха с тях, а сега пред очите им събират измрялата риба, която виждате в кофите. Отделно, че Българската федерация по риболовни спортове има намерение през 2025 година да провежда на тази река Световното състезание по лов на риба на пъстърва.

П.С. - е в този момент ми звънна едно от децата да ми изпрати тази фотография със събраната в кофите мъртва пъстърва. Какво да му обясня?!

Колегите от медиите, които провявяват интерес към тематиката, могат да употребяват свободно фотосите ", заяви известният състезателен публицист и рибарски активист Станил Йотов.

В последвал коментар производителите на минерална вода Девин направиха нещо като полуизвинение, с което на процедура признаха казуса, който са провокирали.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР