Коледата е най-любимият зимен празник у нас, но и най-щастливото

...
Коледата е най-любимият зимен празник у нас, но и най-щастливото
Коментари Харесай

Традиционни коледни сладкиши от различни краища на света

Коледата е най-любимият зимен празник у нас, само че и най-щастливото време през годината на доста места по света. И без значение дали хората посрещат святата коледна нощ в потънали измежду снежни преспи къщи или на плажа, коледният дух непроменяемо участва на празника. А той се свързва тясно с вкусни и обичани лакомства на празничната софра. Гвоздеят измежду тях е десертът.

Неизменните коледни курабийки, ухаещи на джинджифил или канела, коледен къс или обичайният у нас тиквеник, това са все сладки коледни изкушения, към които никой не може да остане апатичен.

Всяка национална кухня има своите изкушения, които на празника са на особена респект. С какво омайват гостите си в другите елементи на света на Коледа?

В Дания доста харесван е коледен десерт с името risalamande. Названието е с френски корен и значи ориз с бадеми. Приготвя се като млякото с ориз, само че му се прибавят разрушена сметана, ванилов сос и натрошени на ситно бадеми. Този десерт се сервира леден и се залива със сок от череши. Според обичайните вярвания, в случай че измежду бадемите се откри един цялостен, шансът ще бъде постоянно с паралелно с този, в чиято порция се намира.

Във Англия на респект е пудингът. В коледния му вид той е се назовава сливов, въпреки че на процедура сливи няма. Намират се желирани суши плодове, с канела, джинджифил, и всевъзможни обичани подправки. Пудингът се напоява щедро с алкохол и се оставя да стегне, тъй че алкохол да проникне в цялото текстура, както и в плодовете. За да се желира, се употребяват разбъркани яйца и животинска мехлем.

В Италия на респект е панетонето. Представлява нещо като бухнал козунак. Този съблазнителен десерт е и много античен, още от времето на Римската империя. Сред Коледните десерти намира място чак след Втората международна война. Поднася се с чаша дижестив.

 панетоне - традицонен италиански десерт за Коледа

Франция е страната на изисканите блюда. На Коледа десертът, без който не може, е коледното пънче. В остарели времена на празника се е запалвал прекрасен дънер, заливали го с мед, мляко или вино, с цел да дава топлота най-малко 3 дни.

Сега за тази традиция припомня десертът пънче, което съставлява сладкиш, цялостен с млечен или маслен крем. Той е залят с шоколадов, карамелов или ванилов сос. Поднася се с коняк, арманяк, а най-после е следван от кафе.

В Полша десертите за Коледа са напълно предвидими. Маков къс, сушени плодове или кекс с извара. Специално предложение от Полша е кексът с подправки - кардамон, карамфил, анасон, мак, джинджифил. И чай, естествено, като напитка.

В Южна Корея празникът е формален поради огромната общественост от католици. На трапезата в страната постоянно има торта със сметана. Много крем и захарна украса в разнообразни цветове вършат сладкиша доста желан.

В Мексико празникът Коледа е доста уважаван. Те вършат коледна кукла, наречена pinata, която пълнят със сладки неща и плодове.

Някои от тези хрумвания може да бъдат добавени към нашата печена тиква с мед и орехи или към тиквеника за повече забавни усети на празника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР