Колапсът на FTX, някога крипто борса за 32 милиарда долара,

...
Колапсът на FTX, някога крипто борса за 32 милиарда долара,
Коментари Харесай

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

Колапсът на FTX, в миналото крипто борса за 32 милиарда $, разруши доверието на вложителите в криптовалутите. Луиз Абът, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Keystone Law, сподели пред CNBC, че разпадането на борсата е " опустошително за вложителите ".

Бедствието отсрочи приемането на крипто активите най-малко с " една или две години ", съгласно Евгени Гаевой, основен изпълнителен шеф на основателя на крипто пазара Wintermute. Колапсът на FTX раздрусва крипто радикално. Болката може да продължи, счита още специалистът.

Сам Банкман-Фрийд, някогашният началник на FTX, който се отдръпна на 11-ти ноември, беше задържан на Бахамите предходната седмица. Той е упрекнат от държавното управление на Съединени американски щати в електронни измами, измами с скъпи бумаги и пране на пари. FTX свързва купувачи и продавачи на цифрови валути като биткойн, както и производни. Компанията обаче е направила повече от това, като се твърди, че е проникнала в потребителски сметки, с цел да прави рискови покупко-продажби посредством дъщерната си компания Alameda Research.

" Това е извънредно разочароващо и още по-опустошително за вложителите ", сподели Луиз Абът, профилирана във възобновяване на криптоактиви и измами с цифрови монети. Ясно е, че драмата с FTX може коренно да промени криптоиндустрията през идните години. Ето три огромни метода, по които това може да се случи:

   1. Регулиране

От една страна, бедствието наподобява несъмнено ще накара регулаторите да работят. Крипто промишлеността към момента е значително нерегулирана, което значи, че вложителите нямат същите отбрани, които биха имали, като когато слагат средствата си в лицензирана банка или брокер. Това може да се промени. Правителствата в Съединени американски щати, Европейския съюз и Обединеното кралство подхващат стъпки за пречистване и контролиране на пазара.

Ако няма регулация, вложителите остават без тази отбрана, от която се нуждаят. Пазарите на криптоактиви на Европейски Съюз са с най-изчерпателната регулаторна рамка досега (MICA). Тя има за цел да понижи рисковете за потребителите, които купуват криптовалути, като прави тържищата виновни, в случай че изгубят активите на вложителите. Но MICA няма да започва в идващите 12 месеца. Абът от Keystone Law сподели, че е значимо регулаторите да работят бързо. " Хората би трябвало да видят, че се подхващат стъпки за регулирането на бранша. И мисля, че в случай че можем да предложим някаква регулация, ще изградим доверие ", сподели тя.

" Ако няма регулация, вложителите остават без тази отбрана, от която се нуждаят. " Сагата отсрочи приемането на крипто активи с " една или две години ", съгласно Евгени Гаевой, създател и основен изпълнителен шеф на основателя на крипто пазара Wintermute.

" Всичко, което се провали тази година, в случай че погледнете Celsius, Three Arrows, FTX в този момент - всички тези момчета изнесоха най-лошото и от двата свята, тъй като не бяха изцяло децентрализирани и също не бяха вярно централизирани ", споделя той.

За Кевин де Патул, основен изпълнителен шеф на основателя на крипто пазара Wintermute, най-големият урок от банкрута на FTX е, че " не можете да имате цялостна концентрация и липса на контрол ". " Ние се развиваме към свят, в който ще имате както концентрация, по този начин и децентрализация ", сподели той. " Когато имате тази концентрация, би трябвало да имате подобаващ контрол и подобаващ баланс на силите. "

   2. Консолидация

Много нови компании и планове се появиха през годините след крипто зимата през 2018 година — FTX бе измежду тях. Сега упованията са, че през идните години ще съществуват по-малко компании и монети. Заразата от сагата FTX към този момент се разиграва. Крипто кредиторът BlockFi, който по-рано потърси финансова помощ от FTX, изпадна в неплатежоспособност. Сега вниманието се насочва към други компании за търговия и кредитиране, като Gemini и Genesis. Не мисля, че всички доминота са паднали след банкрута на FTX. Въздействието, което това ще има, е, че доста планове в действителност, които няма да имат средства, съгласно Мариеке Фламент изпълнителен шеф в Near Foundation.

" Предизвикателството за цялото пространство, когато мислите за болестта, е, че FTX и Alameda бяха извънредно дейни вложители в това пространство ", сподели Питър Смит, основен изпълнителен шеф на Blockchain.com, в модериран от CNBC диалог на крипто конференция в Лондон.

Фондация Near, която стои зад блокчейн мрежа, наречена Near, беше измежду компаниите, които взеха вложения от FTX. Мариеке Фламент сподели, че компанията е имала лимитирано излагане към FTX - макар че сривът към момента е " изненада и потрес ".

Страховете се покачиха по отношение на финансовото положение на други огромни крипто тържища след неуспеха на FTX. От началото на 2020 година към 900 000 биткойни са изтекли от тържищата, съгласно данни на CryptoQuant. Binance, най-голямата борса в света, е изправена пред въпроси по отношение на запасите, които държи, с цел да поддържа средствата на клиентите. Компанията видя милиарди долари изходящи потоци през последната седмица. В момента няма причина да се подозира, че Binance е изправена пред някакъв риск от банкрут.

Но тържища като Binance и Coinbase са изправени пред мрачна пазарна конюнктура на фона на намаляващи размери на търговия и салда по сметки. Експертите считат, че те ще продължат да играят роля - макар че оцеляването им ще се дефинира от това какъв брой съществено одобряват ръководството на риска, ръководството и регулирането. " Ще има тържища, които вършат нещата по верния метод и които ще оцелеят ", сподели Абът. " Моят залог би бил, че биткойн и DeFi [децентрализирано финансиране] са отделени от останалата част от крипто и в действителност стартират да имат личен живот ", сподели Гаевой от Wintermute пред CNBC.

   3. Иновации

Въпреки депресивното положение на крипто пазарите и тежестта, която нанесе върху вложителите, промишлеността на цифровите активи евентуално ще издържи. Поддръжниците на " Web3 ", предполагаем основан на блокчейн интернет, чакат крипто зимата през 2022 година да проправи пътя за по-иновативни използва на блокчейн, вместо спекулативните използва, с които крипто се свързва през днешния ден.

" Това, което виждаме постоянно, е фирмите, които имат подразделения за цифрови нововъведения или подразделения за нововъведения в метавселена ", сподели Фламент. " Те схващат, че технологията е тук. Няма да изчезне. "

NFT или незаменими токени могат да трансформират взаимоотношенията на потребителите със свойства в игри и събития, да вземем за пример. Това са цифрови активи, които наблюдават собствеността върху неповторими виртуални детайли в блокчейна. Крипто запалянковци желаят да преработят интернет с " Web3 ". Ето какво значи това:

" Дигиталните активи ще бъдат все по-голяма част от живота ни, без значение дали става въпрос за колекционерска стойност, билет, стойност, еднаквост ", сподели пред CNBC Иън Роджърс, основен умел шеф във компанията за крипто портфейли Ledger. " Идентичността може да бъде участие... [хора], употребяващи NFT, които ги имат, с цел да получат достъп до съответно събитие или нещо сходно. " Но за мнозина към момента има крива на учене за превъзмогване.

" Трудно е да създавате портфейли и да съхранявате ключове и да преминавате през разнообразни платформи ", сподели Кордел Робин-Кокър, основен изпълнителен шеф на компанията за мобилни игри Carry1st, пред CNBC на конференцията за пускане на Slush в Хелзинки, Финландия. Робин-Кокър съпостави Web3 през днешния ден с интернет при започване на 90-те години.

" Беше тромаво. Имахте комутируема връзка, отнемаше четири минути, с цел да влезете, истинските уеб браузъри не бяха доста интуитивни ", добавя той.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на цифрови активи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР