Колаж: БулфотоЕлена Йончева направи пиперлив коментар в ефира, който вероятно

...
Колаж: БулфотоЕлена Йончева направи пиперлив коментар в ефира, който вероятно
Коментари Харесай

Елена Йончева: Национални предатели са ГЕРБ и г-н Борисов, и те го показват последните 10 години

Колаж: Булфото

Елена Йончева направи пиперлив коментар в ефира, който евентуално ще докара до незабавна реакция от страна на ГЕРБ.

Йончева потегли да разяснява резолюцията на Екологичен потенциал за върховенството на закона в България и засипа с критики премиера и партията му.

Резолюцията ще има съответни последствия за ръководещите. Това е политически документ, върху който ще стъпят бъдещи решения на Европейската комисия “, разяснява по БНР евродепутатът Елена Йончева във връзка признатата от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България. 

" Национални предатели са ГЕРБ и господин Борисов и те го демонстрират последните 10 години. Резолюцията е голям триумф за всички българи, за България – това е резолюция в отбрана на България ", сподели още тя и добави, че на процедура тази резолюция съставлява самобитен лист на това, което Борисов и ГЕРБ вършат в България последните 10 години, написа

В момента и ГЕРБ, и националистите се пробват поредно да изместят същността на резолюцията, счита евродепутатът. Според Йончева хора от Българска социалистическа партия също „ попадат в този капан “.

„ Когато от Брюксел се нанася най-големият удар против ГЕРБ и Бойко Борисов, те се пробват да отклонят вниманието от същността на резолюцията, разчитайки, че хората не са чели и няма да четат целия текст. В медиите се появяват преводи на част от резолюцията, на част от пасажи, без да се дават до края дори изреченията и по този метод се изкривява цялата резолюция. “

Докато избрани политически сили измислят проблеми там, където ги няма, същинските проблеми порастват и тровят обществото, безапелационна е Йончева, съгласно която се следи „ опит да се излъже българското общество “.

Тя опроверга изказванията, че това е резолюция за Истанбулската спогодба. В нея не участва изразът „ македонско малцинство, посочи тя и добави, че по отношение на Истанбулската спогодба е посочено „ да се одобряват тези елементи от Истанбулската спогодба, които не опонират на българската Конституция “.

Под линия се загатват остарели решения, по които България е била наказана, посочи Йончева.

„ Аз смятам, че не би трябвало да се стопират средства за България, само че би трябвало да се сътвори подобен механизъм в Европейски Съюз, че да не се позволяват нарушавания на върховенството на закона. Тази резолюция ще има доста съответно отражение върху това по какъв начин България ще се развива оттук насетне, без значение кое държавно управление пристигна на власт “, разяснява Елена Йончева.

„ ГЕРБ си отиват, само че на идващите държавни управления няма да им е елементарно, тъй като борбата занапред ще стартира - с тази корупция, с това неравноправие, с неналичието на медийна независимост. “

Йончева заяви още, че от три дни е член на авторитетната мониторингова група за народна власт на Европейския парламент. Тя е единственият представител на България в нея. Съставът й е единствено от 14 евродепутати - по двама от всяка политическа група в Екологичен потенциал. „ Групата е нещо като сили за бързо реагиране по тематиките за върховенството на закона и демокрацията. Има право да кани министри, министър председатели, с цел да ги изслушва “, обясни Йончева. Тя напомни, че поради случаите на убийства на проверяващите публицисти в Малта – Дафне Галиция и в Словакия – Ян Куциак, групата е почнала изследвания, сложила въпроси на министър председателите, които в последна сметка подадоха оставки.

През август мониторинговата група беше поканила и премиера на България Бойко Борисов, с цел да обсъдят проблемите с върховенството на закона, само че той отхвърли да се яви, напомни евродепутатът. 

Ако в действителност е съпротива, Корнелия Нинова трябваше да развее тази резолюция като знаме, посочи Йончева, като напомни, че резолюцията е гласувана с огромно болшинство.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР