Коклюшът (магарешка кашлица, известна и като стодневна кашлица на Запад)

...
Коклюшът (магарешка кашлица, известна и като стодневна кашлица на Запад)
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Коклюшът е силно заразен, но няма риск от нова епидемия в Европа

Коклюшът (магарешка кашлица, известна и като стодневна кашлица на Запад) е бактериална мощно заразна респираторна зараза. Предава се по въздушно-капков път и е с доста висок контагиозен показател (колко от срещналите се с вируса са заболели) – съвсем 100% при възприемчиви към болестта хора. Това съобщи пред „ Дневник “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Ива Христова.

За последните месеци случаите на коклюш са се утроили във Англия. А в Хърватия се приказва за внезапно увеличение на заболелите, невиждано от 40 години. Това предизвика опасения за нова зараза в Европа, които съгласно проф. Христова са неоснователни.

„ Нормално е повишението на заболяемостта при отпадналите противоепидемични ограничения и присъщата за инфекциозните болести цикличност “, увери шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ циклично, през 3-5 години, се следи растеж на записаните случаи и даже дребни епидемии. В България няма сходно повишение, като от началото на годината са регистрирани едвам 20 случая, а през предходната – 15, добави тя.

Коклюшът се предизвиква от бактерията Bordetella pertussis, а Bordetella parapertussis предизвиква паракоклюш, който има сходни признаци, само че с по-лека клинична изява.

Началото на болестта е неразличимо от вирусните респираторни инфекции, прецизира проф. доктор Ива Христова. В продължение на 1-2 седмици болните са с минимално нараснала температура, хрема, лека кашлица, в някои случаи конюнктивит. След този интервал стартира така наречен пароксизмална (пристъпна) кашлица със конвулсии и мощно затруднено дишане заради оток на ларинкса.

Усложненията включват пневмонии, хеморагии в белите дробове (изтичане на кръв) от непрестанната кашлица, енцефалопатия, гърчове, мозъчни кръвоизливи, съобщи проф. доктор Христова.

Тя акцентира, че противогрипните ваксини не защищават от т.нар 100-дневна кашлица. „ За коклюш има обособена ваксина, която се ползва от десетилетия. Тя е част от тривалентна ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш и е наложителна в нашата страна “, сподели още тя. Ваксинацията стартира още през първата година на детето – на 2, 4 и 6 месеца са първите приложения.

Най-уязвими са кърмачетата заради незавършения курс на имунизация. Боледуват и по-големи деца, юноши и възрастни. Коклюшът елементарно се популяризира измежду лица, имунизирани преди повече от 10 години, както възрастни, по този начин и деца, посочи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР