Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените.

...
Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Коклюшът е най-опасен до слагането на първата ваксина при новородените. Семействата, които чакат майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат имунизирани. Това сподели проф. в ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

„ Хора, ваксинирайте си децата “, прикани професорът.

Той разясни, че международната процедура е бременните след шестия месец да се имунизират. Жените може да си слагат ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев добави, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде единствено с майката, с цел да не се  заразява.

Хора, които са имунизирани преди повече време, може да придвижват болестта или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със инфектиран.

Професорът сподели, че типчните признаци на коклюша са пристъпна, " магарешка " кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци.

В ефира на „ Твоят ден “ кметът на Кюстендил Огнян Атанасов разяснява ситуацията със болестта в града. Той сподели, че в общината няма потвърдени нови случаи на коклюш. Властите стартират осведомителна акция за изгодата от имунизацията против болестта.

Припомняме, че точно от Кюстендил са първите две жертви на коклюша - бебета на към месец.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР