Коклюш е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна

...
Коклюш е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна
Коментари Харесай

Какво представлява коклюшът и как да се предпазим

Коклюш е остра респираторна зараза, която протича с присъща конвулсивна кашлица, известна като магарешка кашлица. Предава се по въздушно-капков път. Причинява се от бактерия  Bordetella pertussis, която се отделя с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите на инфектираното лице при дишане, кашляне и диалект и попада във въздуха. Може да се съобщи също от лице с лека форма на болестта или от инфектирано лице, което няма признаци.

Обикновено признаците се появяват 7 до 10 дни след заразяването.

Ранните признаци на коклюш могат да наподобяват тези на елементарна простуда (леко нараснала температура, хрема, лека кашлица). Тези признаци могат да продължат от една до две седмици.

След отминаването на първата или втората седмица стартират бързи и неконтролируеми пристъпи на кашлица, които стават по-чести и се ускоряват с напредването на болестта. Когато болният успее да  поеме мирис, се чува характерен тон (реприз), наподобяващ плач на магаре, откъдето идва и известното име на болестта. Пристъпите постоянно водят до изхрачване на транспарантни храчки, последвано от повръщане. Продължителните, мощни епизоди на кашлица се повтарят с спирания до 10 седмици или повече.

При дребни бебета е допустимо вместо типичния реприз пристъпите на кашлица да бъдат последвани от къси интервали на прекъсване на дишането (апнея).

Симптомите на коклюш стартират да отслабват след четири седмици, пристъпите стават по-редки и по слаби, само че могат да се повтарят месеци след началото на признаците.

Заболяването протича най-тежко при кърмачета и деца в ранна детска възраст. Могат да настъпят затруднения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и даже гибел. При деца на възраст под 6 месеца и при бебета, чиито майки не са имунизирани, рисковете от затруднения са по-високи.

Всички, които не са имунизирани против коклюш или са ненапълно имунизирани са изложени на риск от заболяване.

Най-сигурният метод за отбрана против коклюш е цялостната имунизация. Имунизациите и реимунизациите против болестта са наложителни и се правят с разнообразни комбинирани ваксини и против други болести (дифтерия, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид В, хепатит В), според от възрастта на детето. Съгласно Имунизационния календар на Република България, имунизациите се ползват още от първата година след раждането (Hexacima), реимунизации  през втората година (Pentaxim), през годината, в която се навършват 6 години (Tetraxim) и през годината, в която се навършват 12 години (Boostrix).

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР