Кои са рисковите фактори и какво съветват специалистите за хроничното

...
Кои са рисковите фактори и какво съветват специалистите за хроничното
Коментари Харесай

Следете теглото си и не подценявайте риска от диабет, вече застига и децата

Кои са рисковите фактори и какво поучават експертите за хроничното заболяване, което се „ подмладява “

 

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира. От диабет страдат 537 млн. души и хроничното заболяване придобива мащабите на международна зараза. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО планува към 2030 година над 600 милиона души да бъдат наранени. В България от това заболяване страдат половин милион българи. Около половината от тях не знаят, че имат захарен диабет.

След броени дни, на 14 ноември е Световния ден за битка с диабета . За рисковите фактори, затрудненията и предварителната защита беседваме с п одполк. доктор Весела Михнева . Тя управлява Метаболитното поделение в клиниката на ВМА. Завършва " Медицина " в Медицинския университет в София и " Военно образование " в НВУ “Васил Левски ” във Велико Търново. Член е на Балканския военномедицински комитет, на Европейската асоциация по проучване на диабет (EASD) и Американската диабетна асоциация (ADA).



Д-р Михнева, преди години се предпреждаваше за диабета като новата международна зараза. Днес е реалност и болните не престават да се усилват. Какво не вършим?

Да, в действителност, диабета, дружно със сърдечно-съдовите болести са пандемия. Обездвижването, затлъстяването, нездравословният метод на живот, генетичните фактори, стресът играят основна роля. На първо място двигателният режим и неналичието на сериозна физическа интензивност, както и храненето с висока калорична храна водят до този проблем.

Диабетът се развива безшумно, безсимптомно и заболеваемостта непрестанно нараства. Вярно ли е, че при болшинството от хората се открива инцидентно при осъществяване на проучвания по различен мотив.

Да, само че е по-добре захарния диабет да се открие случайно(при профилактични изследвания), а не към този момент с напреднали симптоми(напреднала симптоматика). Затова съветваме хората да не пропущат профилактични прегледи, да си изследват кръвната захар и гликиран хемоглобин. Например, в случай че очен доктор открие влошено зрение или кардилог откри високо кръвно налягане и огромна обиколка на талията, те насочват пациентите към нас, ендокринолозите.

Симптомите на захарния диабет включват нараснала жадност, постоянно уриниране, мощна отпадналност. Но не би трябвало да се стига до тях.

Червена лампичка би трябвало да светне при хора, които стартират да повишават повече килограми, в случай че имат в фамилията си родственици с вид 2 захарен диабет или в случай че на профилактични проучвания кръвната им захар е над 6 ммол/л.

Голям проблем в България е детското затлъстяване. Това значи ли, че диабетът се подмладява?

Това за жалост е безспорен факт. През последните години доста деца и подрастващи демонстрират (развиват) признаците на захарен диабет вид 2. Това се корени в смяна на храненето и метода на живот, от време на време на цялата фамилия. По тази причина съветваме родителите да записват децата на спорт и да не подценяват даже дребното наддаване на тегло. Ако преди ЗД вид 2 се наблюдаваше при пациенти над 50-60 годишна възраст, то в този момент има деца на 10,12, 15 години с към този момент развъртян захарен диабет вид 2.

Децата обичат сладко, а и освен те. Хората, които ядат доста сладко ли са с максимален риск от диабет?

Погрешно е да се смята, че яденето на сладко отключва захарен диабет, само че има косвена връзка. Ако хората прекаляват със сладкото, шоколада, сладкишите, това води до повишаване на килограми и затлъстяване, което може отключи захарен диабет вид 2. Ако хората с фамилна обремененост се хранят вярно и спортуват е допустимо въобще да не отключат това заболяване.

От началото на диалога приказваме за верен метода на живот, който е предварителна защита против диабета, а и против доста други заболявания. Българите обаче сме нация, която не се храни доста здравословно, а настрана консумираме доста алкохол и пушим цигари. Алкохола, тютюнопушенето и риска от диабет - какво би трябвало да знаем?

Консумацията на чашка или две алкохол вечер не е безобидно, както се счита от доста хора. Алкохола е много калоричен, цялостен е с така наречен празни калории. Те водят до струпване на килограми. Консумацията на алкохол води до затлъстяване на черния дроб и метаболизма се трансформира като цяло. За българина е обикновено да пие всяка вечер или през вечер. Не го счита за нездравословен табиет, а като метод да се отърве от напрежението и напрежението. Дори ме питат дали с лекарството, което съм предписала, могат да продължат да одобряват алкохол.

Препоръката е алкохолът да се заобикаля, това е най-хубавият вид. Ако не се спре изцяло, то тогава дано е в минимални количества.

Така е и при цигарите. Пълният отвод е най-хубавият вид. Но при върлите пушачи, които не могат да откажат цигарите, по-добрият вид е да преминат на по-малко нездравословна бездимна опция. Заради дима и горенето, цигарите съдържат доста катрани и нездравословни субстанции, по тази причина съветваме пациентите да ги заменят с артикули без горене - като устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари. Тук значимо е и да няма периодично повтаряне и двойно ползване на цигари и бездимни други възможности, тъй като по този начин не се отстраняват катраните от цигарения пушек, а това пък води до неподходящите последствия и за сърдечно-съдовата система, и във връзка с метаболизма и до отключване на ракови и пулмологични болести.

Какви са затрудненията, в случай че не се вземат съответни ограничения и при диабета, и при метаболитен синдром? Защо не би трябвало да ги подценяваме?

Ако не вземем ограничения, диабета може да докара до тежки затруднения – засягане на зрението и е допустима слепота, бъбречни повреди даже до степен на хемодиализа, а в някой случаи гангрена и ампутация на крака. Отделно инфаркта и инсулта са по-чести, когато човек има захарен диабет.

От своя страна метаболитния синдром също не е за подценяване. За него приказват високо кръвно налягане, нараснала обиколка на талията, нараснал холестерол и триглицериди, повишена пикочна киселина. При метаболитния синдром може да се следи известна приемственост, само че най-често е резултат от неправилния метод на живот на пациента, което е довело до наднормено тегло и затлъстяване.

Нека да обобщим препоръките и превантивните стъпки против диабета.

На първо място - смяна в стила и метода на хранене. Не предлагаме недояждане и строги диети, а уравновесено хранене,равномерно денем, с по-малко калории и промяна на вечерното хранене. За страдание, при българина вечерното хранене се явява главното щедро хранене.Това е най-лошият вид - дебелеем и спим неприятно при късна и изобилна вечеря.

На второ място - посещаване при доктор, в случай че видим струпване на 5-10 кг над нормата.

На трето място - да се обърне внимание в случай че се появят постоянно уриниране, мощна жадност, отпадналност.

На четвърто място - профилактичните прегледи да се вършат постоянно.Те могат да стопират редица хронични болести.

И най-после – в случай че ние се разсънваме с чаша кафе, с какво да събудим метаболизма заран?

Категорично със закуска да стартираме деня си, тъй като закуската започва метаболизма. Сутрин се създават най-вече хормони, които контролират метаболизма. Затова единствено заран може да си позволим „ диетичните си неточности “. Едва след закуската дано пристигна ред на кафето и в случай че толкоз не може кафето да е без цигара, дано тя се размени с бездимна опция.

Но в този момент е съвременен така наречен фастинг, да се храним в 8 - часов прозорец, останалите 16 часа да гладуваме.

Затова загатнах, че гладуването не е целесъобразно. Мастната клетка се презапасява двойно при интервал на интензивно недояждане. И след това по-лесно се натрупат килограми.

Затова най-хубавият вид е по-малко и по-често ядене денем, отбягване на висококалорични бързи въглехидрати, сладкиши, фаст фууд храни, както и отбягване на газирани и енергийни питиета. Има хора, които денем не се хранят, само че изпиват по 2 л тонизиращи газирани питиета и се чудят за какво пълнеят. Заменете ги с чай, а в случай че обичате фреш, също в дребни количества го приемайте, тъй като от фруктозата в плодовете също се качват килограми. Пийте вода - по 2- 3 л вода дневно е моят съвет.

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР