Кои икономически инструменти, социални облекчения и здравни мерки ще продължат

...
Кои икономически инструменти, социални облекчения и здравни мерки ще продължат
Коментари Харесай

Какво ще стане с пенсиите след края на извънредната обстановка

Кои стопански принадлежности, обществени облекчения и здравни ограничения ще продължат да работят след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април?

Най-популярният през последните 2 години стопански инструмент за опазване на заетостта – мярката 60 на 40 – ще работи до края на юни. А с по-дълъг период – до края на годината – остава в действие и регламентът, по който до 90 дни неплатен отпуск на чиновниците се зачита за трудов и застрахователен стаж. 

Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лв. на месец Коронавирус добавка до края на юни. Това значи, че след тази дата пенсионерите ще взимат по-малко пари, в сравнение с в този момент. От друга страна обаче, от 1 юли следва преизчисляване  на пенсиите – по проект с малко над 6 %. Възможно е въвеждането и на други буфери, които да покрият инфлацията.

Още 3 месеца ще работи и мярката, която подтиква имунизацията – за погашение на еднократна добавка от 75 лева на пенсионерите, които завършат имунизационния си курс или си слагат бустерна доза. И още веднъж до края на юни ще се изплащат така наречен „ разлики “ сред пенсиите със остарялата, по-голяма Коронавирус добавка, и това, което пенсионерите получават от 1 януари насам.

От 13 май 2020 година ограниченията за битка с COVID-19 се издаваха със заповед на здравния министър. 2 години по-късно изключителната епидемиологична конюнктура е към края си. А от 1 април ръководещата коалиция предлага решенията да се взимат на локално, а не на централно равнище.

„ Съответният шеф на РЗИ в даден район може самичък да преценя какво да се случи. Контролът на районно ниво може да бъде даже по-добър ”, сподели в ефира на Нова зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доктор Александър Симидчиев.

„ Ние няма да подкрепим този законопроект. Ясно е, че хората по места ще се опасяват да поемат отговорност и по тази причина ще подхващат строгите ограничения, което никога няма да е от действителна изгода за обществото ”, безапелационен е проф. Андрей Чорбанов от „ ИТН ”.

Само 3 дни остават до момента в който се вземе финално решение и по въпроса да се носят ли маски на закрито. Още една мярка, по която ръководещите не са единомислещи. От 1 април се готви и друга смяна – направленията за PCR проби ще се издават не от персоналния доктор, а от пулмолог. Новина, която не се приема добре от експертите.

„ Рискови наши пациенти – пациентите с астма, с идеопатична фиброза, всички те са с нарушена имунна система и са рискови за остро заразно заболяване. Те ще се смесят с острите заразоносители с COVID-19. При кашлица се отделят към 50 хиляди вирусни частици за минута по данни на СЗО ”, сигнализира пулмологът доктор София Ангелова.

Освен че трансформира пътя на пациента, подозрителен за COVID-19, тази концепция поставя край и на онлайн издаването на посоки за PCR проби.

„ Тези пациенти ще чакат първо при нас, ще лишават така и така недостигащите посоки за експерт, ще отидат при пулмолог, където също ще чакат пред клиниките, единствено и единствено да получат направление. Доста се усложнява този развой ”, счита общопрактикуващият доктор доктор Михаил Михов.

Пулмолозите в България приготвят отворено писмо до управляващите, в което упорстват направленията за PCR да минават по остарялата процедура – единствено през персоналните лекари. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР