Когото и да попитате от службите за спасяване на животни,

...
Когото и да попитате от службите за спасяване на животни,
Коментари Харесай

Мит или факт: Хората осиновяват по-рядко животни с черна козина

Когото и да попитате от службите за избавяне на животни, ще се съгласят с изказванието, че животните с черна багра имат по-нисък % на осиновяване, в сравнение с тези с различен цвят четина. Много организации съзнателно провеждат събития, на които излагат черни животни, или оферират промоции по отношение на осиновяването им. Наемат се фотографи, които да изкарат най-хубавото от тъмния им тип.

Статистиките сочат, че черните кучета и котки имат по-дълъг престой в приютите и доста по-често се подлагат на евтаназия. Обяснението може би се крие в по този начин наречения синдром на черното куче, който важи и за котките.

Какво предизвиква синдрома на черното куче?

Има няколко теории за какво черните животни се осиновяват по-трудно и постепенно. В някои култури огромното черно куче е репрезентация на злото и за него има разбиране, че е прокълнато. Това усещане идва от литература, филми и телевизия. В поредицата Хари Потър основният воин не инцидентно е изплашен от чичо си Сириус, превъплътен в тъмен вампир, за който се знае, че носи гибел.

В киното черните четириноги са изобразени като нападателни и зли. Доберманите и Ротвайлерите са типичен породи, които всяко неприятно момче има в задния си двор, с цел да сигнализира за органите на реда или някой различен териториален зложелател.

Въпреки евентуалният осиновител да няма тези тесни схващания и суеверия за тъмните окраски на животното, той ще забележи, че на фона на черна четина експресията на лицето на кучето или котка е извънредно слаба, правейки ги не толкоз привлекателни. Много фотографи имат своите хитринки, когато снимат тъмните животни за „ изкарване “ на тяхната персона. Някои употребяват занимателни шапчици или украси, когато става време за фотосесия за привличане на внимание. Друг значим фактор е, несъмнено, светлината.

Какво може да се направи?

Доказано е, че човешкият тип е податлив да се придържа доста по-упорито към обещано поверие, когато против него е изправена силата на суровите и рационални обстоятелства. Дори това да звучи шантаво, статистиките не лъжат – от котилото, постъпило в приюта за животни, сигурно последни ще се осиновят черните котенца.

Работниците в приютите се стараят оптимално да покажат красивото в черните кучета и котки – интензивно промотират жизнерадостния им темперамент, обличат ги в занимателни дрешки. И всичко, с цел да разсеят облака на съмнение, който човечеството си слага по отношение на тези благи животинки.

Нека суеверията не ви възпират! Поставете начало на смяната при идващото си посещаване в избавителния център – вземете у дома любим с тъмна багра - той ще ви обича колкото всеки различен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР