Когато зимата ви се прияде нещо свежо - опитайте тази

...
Когато зимата ви се прияде нещо свежо - опитайте тази
Коментари Харесай

Пържени патладжани и тиквички с доматен сос

Когато зимата ви се прияде нещо свежо - пробвайте тази вкусотия с патладжани и благоуханен сос

Необходими Продукти

● патладжани - 3 бр. към 1 кг
● тиквички - 1 кг
● брашно - бяло за потапяне
● олио - за пържене
● сол

ДОМАТЕН СОС


● домати - 2 консерви към 800 г (белени на кубчета)
● олио
● чесън - 2 скилиди нарязани на люспи
● черен пипер - щипка, микс зърна
● сол
● захар - 1/4 ч.л.
● магданоз - за поръска

Начин на подготвяне

Патладжаните се почистват, обелват и се нарязват на филии към 1 см. Силно се поръсват със сол, разтъркват се и се оставят в тавичка под надолнище, с цел да се в профил черната им вода.

Тиквичките се почистват, обелват и нарязват на филии към 1 см. Потапят се леко в брашно и се пържат до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия, с цел да се в профил непотребната им лой.

Патладжаните се измиват под студена вода, доста добре се подсушават в домакинска хартия и се пържат в горещото олио до златисто. Изцеждат се върху домакинска хартия от непотребната лой.

В тенджерка се налива олио за готвене, сгорещява се и се изливат двете консерви белени домати. Добавя се сол и чесън нарязан на люспи с бръснарско ножче.

По предпочитание се прибавя и щипка микс от пипер. Оставя се на сдържан към слаб котлон да ври/пържи до момента в който се изпари изцяло водата.

По време на готвенето постоянно се разбърква, с цел да не захване дъното на тенджерата. Когато лъжицата стартира да оставя следи по дъното се смъква от котлона и се прибавя захарта. Разбърква се. Сосът би трябвало да бъде компактен и гъст. Добавя се мощно наситнен магданоз.

Пържените патладжани и тиквички с доматен сос са доста вкусни.

Инфо: Бележките на Мама

Забележка: Зеленчуците се нарязват на по-дебело с цел да не се раздират, тъй като зимата към момента съдържат повече вода, в сравнение с пролетта.

Това е една най-обикновена рецепта, не е нещо ново и неизмеримо, само че е свежа за към момента зимните месеци. По предпочитание може да се добави и млечно-чеснов сос с копър.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР