Когато завършат гимназия след две години, Ангел, Жан, Добромир и

...
Когато завършат гимназия след две години, Ангел, Жан, Добромир и
Коментари Харесай

Първите гимназисти по дуалната система в Механото влязоха...

Когато завършат гимназия след две години, Ангел, Жан, Добромир и Павел към този момент ще имат трудов стаж. И преимуществото да са учили посредством практиката.

Момчетата са от първата дуална паралелка в Механото по „ Машини и системи с цифрово-програмно ръководство ”, която бе призната преди 2 години. А от тази учениците към този момент учат на трудов контракт във компания, като с тях работи наставник от предприятието. „ Три дни са възпитаници, два дни чиновници на компанията. Шикалкавене няма. Има индустриални задания ”, разказва схемата преподавателят от професионалното учебно заведение инж. Васил Букорещлиев. През тази образователна година в първите 3 дни от седмицата единайсетокласниците са в учебно заведение, а в четвъртък и петък обличат работните гащеризони и влизат в цеховете на „ Биомашиностроене ” АД. Догодина съотношението ще се промени - 2 дни в гимназията и 3 дни в действителна работна среда.
В момента текат последни процедури по координиране с Инспекцията по труда и сключването на трудови контракти на 4 часа, както е заложено в системата за дуалното образование. Останалите 10 момчета от паралелката са разпределени във компаниите „ Ка инженеринг ” ЕООД, „ Стратус ” ООД, „ Индекс 6 ” ООД, „ Шети България ” ЕООД.

Много е огромно. Това било първото усещане на Павел Лавриков, когато влезнал в машиностроителното дружество. За първи път в „ Биомашиностроене ” видял така нареченото плазмено рязане с лазер. Връстникът му Жан Димитров към този момент е решил, че когато приключи Механото, ще опитва да вземе тапия и от университет, а по-късно ще се върне в цеха, в който се приготвя в този момент. Ангел Златанов вижда преимуществата на ученето посредством процедура в това, че може да работи на последно потомство машини, каквито няма в школските работилници.

Всяка заран работният ден на момчетата стартира със наложителния инструктаж по сигурност. Още на входа момчетата поема 33-годишният Бюлент Хасан, който е началник на софтуерния отдел и наставник на учениците. Минал е специфична подготовка по какъв начин да съобщи занаята на младежи. В цеховете има и още двама обучители - шлосер и фрезист.
След слагането на задачата първо демонстрираме по какъв начин я изпълняваме ние, като в хода се ревизират и теоретичните познания на момчетата, изяснява Хасан. Обикновено се прави всеобщ подробност, да вземем за пример фланци, които се влагат в съдове. Правим ги, до момента в който сме сигурни, че момчетата на собствен ред могат да ги изработят, без да наранят себе си и без брак, споделя Бюлент. „ Има и несполучливи опити, само че бракът по време на образование е позволен. Хората се учат, до момента в който бъркат. Недопустима е единствено акцидент ”, прибавя менторът.

Лесно се сработва с момчетата - разликата във възрастта им не е огромна. Бюлент Хасан също е ученик на Механото. После приключил авиационна техника в Техническия университет, поработил в ТЕРЕМ, до момента в който рецесията затиснала завода. И като не останали предприятия в сектора, направил завой. В „ Биомашиностроене ” АД е от 5 години, още на втората станал началник на отдел. Без да подлага на подозрение подготовката на момчетата в ПГМТ „ Проф. Цветан Лазаров ”, Бюлент Хасан минава с тях и съществени моменти, които са нужни в практиката - да вземем за пример мерене с шублер.

„ Трябва да имат постоянни познания и умения. Преди две седмици бяхме в австрийската компания „ Шети България ” ЕООД, където има машини за над 50 000 евро. Техниката към този момент не е като тогавашната, а операторите през днешния ден са по-скоро програмист-настройчици ”, изяснява инж. Букорещлиев, който също е работил в „ Биомашиностроене ”. Гледа да държи изкъсо момчетата и да ги накара да осъзнаят каква добра опция имат и да се възползват от нея. „ Днешната генерация върви с компютър в джоба. Но аз ги карам преднамерено да пишат в тетрадките, тъй като по този начин се запомня ”, разказва преподавателят.

Вече ги желаят във компанията

" Когато се дипломират, желаеме да наемем момчетата при нас. Но в случай че продължат да учат, ще ги поддържаме и като студенти посредством практики и стипендии ", споделя Мая Харизанова, експерт по човешки запаси в „ Биомашиностроене ”. И сега във компанията работят най-малко трима младежи, които са студенти във филиала на Техническия университет в Пловдив и в УХТ. Един от служащите в зрелост пък усъвършенства квалификацията си като задочник в Механото.

После могат за израснат до инженер-конструктор. Тези експерти, които са тръгнали от струга, стават най-хубавите конструктори, твърди Харизанова.

За компаниите в машиностроенето е все по-трудно да намират готови фрагменти. В цеховете има нови генерации машини. Служителите, които работят с ЦПУ, постоянно обслужват по две, като задават стратегия и следят осъществяването, изяснява Мая Харизанова. Тези позиции се оказват сериозни, тъй като не са атрактивни и мъчно се намират искащи да ги заемат. Много малко младежи въобще желаят да се осъществят в производството. Пазарът е изключително ограничен в последните 5 години.

„ При нас и критериите за квалификацията на служащите са високи, защото нямаме повторяемост на детайлите. Всеки е придружен с техническа документи и чертежи. Трябва да могат да се четат и да се работи с новото потомство машини. Има и вътрешни образования. От постъпването на нов служащ минават към 6 месеца или година, до момента в който можем да кажем, че той е в действителност квалифициран ”, изяснява Харизанова. Подборът на фрагменти нормално включва и практическа задача, с цел да се види дали дипломата е придружена и с действителни умения.

Работим за хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия и това изисква прецизна работа и продукция с високо качество, акцентира Мая Харизанова. Една кухина или драскотина върху материала основава причина съдът да не бъде измит добре, а това носи риск и за млякото, което се създава в него ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР