Когато вкараме регламента замърсителят плаща, ще има промени в такса

...
Когато вкараме регламента замърсителят плаща, ще има промени в такса
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Ще има промени в такса смет за софиянци при въвеждане на критерия „замърсителят плаща“

Когато вкараме регламента „ замърсителят заплаща ", ще има промени в такса боклук за софиянци - в каква посока и за кого, ще го уточним. Това сподели кметът на София Васил Терзиев в утринния блок на бТВ.

Правим планове, тъй като това са семействата и бизнесът, уточни той и увери, че когато са подготвени, ще споделят рамката, и то по-рано, с цел да са готови хората.

За едни ще има повишаване, за други - понижаване, в случай че генерираш доста отпадък, ще плащаш повече, уточни кметът. По думите му тези промени би трябвало да залегнат в план-сметката и в други аспекти на бюджета.

Според Терзиев още един мандат ще е нужен, с цел да се понижи дефицитът тук-там в детските градини.

Кметът уточни, че към този момент София не е пред рецесия с боклука, има най-малко две години тя да бъде решена. Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за отпадък, се депонираше, т.е съвсем нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от боклуци - бел. ред.), изясни той. Целта ни е до края на годината това да стане под 10%, като се усили процентът на преработване до 8-9 %, при 1,5% в този момент, обясни Терзиев.

Другата значима стъпка, съгласно него, е да проработи системата за RDF. Заводът и прилежащите кафези са планувани да бъдат запълнени за 21 години, целият потенциал ще се изчерпа в границите на девет години, в случай че продължаваме да не горим твърдите боклуци - седем са минали, две остават, посочи кметът. По думите на Терзиев идната седмица ще бъде пусната социална поръчка, с цел да се " отпуши " процесът за цялостния тонаж на RDF. Той заяви също, че скоро се чака съвсем двойно нарастване на хората, които ръчно сепарират боклука, като в това време този подсилен брой хора ще коства 3 млн. лева по-малко, защото са изчезнали „ едни медиатори ".

От състава на Общината са освободени 126 индивида, или 8,9%, без районните администрации, където има мажоритарно определени претенденти и те дават отговор за екипа си, стана известно от думите на Васил Терзиев. Само 20 от тези 126 са освободени по гледище на новата администрация, което е 1,4% - тези хора, съгласно мен, не са работили за обществения интерес, на са защитавали парите на софиянци, сподели Васил Терзиев. 700 000 лева са платени за компенсации на освободените чиновници от фонд „ Работна заплата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР