Когато в началото на 2021 година обявихме публично (с президента

...
Когато в началото на 2021 година обявихме публично (с президента
Коментари Харесай

Йотова: Борисов се изплаши и се скри, отдавна съм спряла да го коментирам

" Когато при започване на 2021 година обявихме обществено (с президента Радев), че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един миг не сме се обръщали към политически партии за поддръжка ".

Това съобщи изненадващо вицепрезидентът и претендент за идващ мандат Илияна Йотова в изявление за предаването „ Неделя 150 “ по стратегия " Хоризонт " на БНР.

„ Отдавна съм се отказала да разясня господин Борисов. Той е един политически партиен водач, който си пази това, което е правил 10 години, поради което хората излязоха на площадите на митинга. Той се готви за парламентарна акция, само че в случай че толкоз искаше да спори с президента Радев, запитвам се за какво не излезе против него, за какво се скри, за какво се изплаши. Защо сподели в едно изявление, че в случай че той излезе, ще разедини хората. Той призна, той е разединител. Той не може повече да претендира да бъде онази политическа фигура, която да води българското общество в някаква посока. Не искам повече да го разясня. Нямам визия на какви тъкмо стопански и финансови проекти се базира, когато приказва стряскащи числа, само че е задоволителен коментар, както едни негови съпартийци споделиха: „ Той по този начин си приказва, не му обръщайте внимание “. Не сме го споделили ние. Казаха го хора от неговата някогашна парламентарна група, съответно госпожа Сачева. Не искам повече да разясняваме в тази посока “, уточни Йотова.

„ Ние желаеме да знаем по какъв начин ще върви България оттук насетне. Този План за възобновяване ще бъде подаден в Европейска комисия напълно скоро, само че оттук насетне следва по какъв начин ще работим със средствата, които ще дохйдат от Европейски Съюз. Хайде да прекъснем тази наклонност, която толкоз години насаждаше ГЕРБ, за която господин Борисов постоянно приказва за това да усвояваме едни средства. Да, той по този начин е привикнал – да усвоява. Само че ние желаеме от този проект новия план за България и с помощта на него не просто да хленчим, че сме най-бедни, а да възстановим нашата стопанска система и средствата да бъдат ориентирани в вярната посока. Този проект трябваше да бъде признат по това време преди една година, само че тогава Томислав Дончев не посмя да го подава. Те го скриха и от Народното събрание, тъй като вътре доста ясно прозираха лобистките мрежи и лобистките хрумвания.

В първия вид на този проект той не беше визия за това по какъв начин да наподобява България след една – две – три – пет или 10 години, а беше един вик за помощ. Начинът, по който господин Дончев беше изработил този проект, е най-чудесната картина на в действителност доста тежката обстановка, в която е страната ни с помощта на тяхното повече от 10 години ръководство. Каквото и да приказват оттук насетне, както и да наскърбяват президента, това е реалност. Благодарение на господин Пеканов този проект беше модифициран. Има две невралгични точни, по които се надявам да намерим в околните дни задоволително положителни проекти по тях, които ще представим пред Европейска комисия. Това са точките за върховенството на закона и за бъдещето на Мариците и проблемите с излъчванията “, съобщи тя

Не е повода в президента, че има толкоз дълъг длъжностен кабинет, което е казус за българската история, добави Илияна Йотова.

„ Ние бяхме най-големите радетели за това да има устойчиво държавно управление. Ако беше формирано такова, на нас в този момент щеше да ни е доста по-лесно, тъй като най-малкото отговорността щеше да е в друга посока. Така или другояче президентът Радев пое тази тежка функционалност и сътвори един кабинет, който е сполучлив. Формулата на сформиране на този кабинет е доста елементарна. Когато имаме ясни и съответни задания, цели и знаем какво да вършим, само че не с обещания някъде в бъдещето, а съответно да се вземат решение днешните проблеми на хората, в този кабинет тогава могат да влязат министри с най-различни политически възгледи. В името на тези краткосрочни резултати, да създадат по този начин, че да ги реализират “, сподели още Йотова.

„ Служебният кабинет актуализира държавния бюджет макар неналичието на болшинство в Народното събрание. В тази галопираща инфлация в целия свят, съумяват да задържат задоволително ниски равнища, тъй като знаем, че сме най-бедната страна. Това ни беше завещано от предходното ръководство на ГЕРБ. Не има е леко, само че разговорът в този кабинет и ясните цели ги вършат мощни. Оказа се, че те са положителни експерти, специалисти и доста мощни хора “, уточни тя.

Разликата сред нас и останалите кандидат-президентски двойки е, че ние не обещаваме, а продължаваме, разгласи Илияна Йотова.

„ Не одобрявам съревнование с един кон. Всички кандидат-президентски двойки заслужават почитание, тъй като когато излязат с лицата си пред българските гласоподаватели и поемат отговорност, за мен това е огромна стъпка и аз го правя оценка. Тази акция ще бъде същинско съревнование и дано хората изберат по-добрите. Лошото е, че парламентарните избори остават някак по-назад, само че ще забележим. Кампанията още не е почнала.
Още през януари месец ние с господин Румен Радев обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандати и по-късно Инициативният комитет застана зад нас “, съобщи Йотова.

„ Цялото предимство на нашата акция е, че когато при започване на 2021 година обявихме обществено, че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един миг не сме се обръщали към политически партии. Нашето решение беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии и да не се трансформират президентските избори в разменна монета в игрите на партиите. Ние желаеме и търсим поддръжката на всички български жители, без значение дали имат някаква политическа принадлежност. Зад нас след това застанаха доста партии и ние им благодарим. Ние желаеме да продължим с българските жители, както го правихме през всичките 4 години ", безапелационна е тя.

„ Хората, които застанаха в нашия Инициативен комитет през 2016 година за първия ни мандат, се оказва, че близо 5 години по-късно те са още по-мотивирани да ни поддържат. Това е доста огромна оценка. Искрено благодаря на хората, които ни поддържаха, тъй като го направиха безкористно, тъй като харесват нашата работа и свързват очакванията си с нас “, съобщи Йотова.

„ Разликата сред нас и останалите кандидат-президентски двойки, които са оповестени, а през днешния ден чакаме и още една, е, че ние не обещаваме, а продължаваме. Пред очите на българските гласоподаватели са всичките повече от 4 години. Всяка наша постъпка и деяние можеше да бъде оценено и беше оценено от тях. От самото начало нашият метод към ползите на жителите, методът, по който ние се превърнахме в представители на тези ползи, е това, което обещавахме и изпълнихме “, добави Йотова.

Около 20 октомври се чака нова Среща на върха на страните членки по въпросите за цените на електрическата енергия, заяви Илияна Йотова.

„ Толкова години минаха от приемането ни в Европейски Съюз, само че ние продължаваме да бъдем под два доста тежки мониторинга на Европейска комисия – Мониторинга за върховенството на закона и новият инструмент на Европейска комисия, който обвързва европейското финансиране с правовата страна. Другото са Мариците, с които ние закъсняхме. Когато другите страни желаеха дерогация от Европейска комисия, тъй като не можеха внезапно да си затворят централите, България трябваше да бъде част от това лоби и да се включи по-активно “, добави тя. По думите ѝ поради мълчанието на страната ни по тематиката ние през днешния ден сме в тази обстановка.

Тя добави, че е сигурна, че в рамките даже на служебния кабинет ще се направи всичко допустимо да се изиска един малко по-дълъг временен интервал.

„ Около 20 октомври се чака нова Среща на върха на страните членки по въпросите за цените на електрическата енергия и може би това е едно положително място и терен, в която дружно с другите страни още веднъж да се сложи този въпрос. Цените хвърчат, а ние нямаме заместители. Ще има специфична среща на върха и президентът Радев ще бъде там. Аз съм сигурна, че българският интерес ще бъде предпазен до краен лимит, както той го е показвал нееднократно. Ние би трябвало да знаем какво да вършим, тъй като доста брутално изхвърлихме тематиката за нуклеарната енергетика от дневния ни ред ", добави Йотова.

„ Каква е последната позиция на последния постоянен кабинет? Къде са стратегическите сътрудници за плана „ Белене “? Каква ще бъде ролята на страната тук? България от евентуален експортьор, в този момент сме принудени да повишаваме електрическата енергия, тъй като тя не доближава. Нямам нищо срещу зелената сила, само че дано да бъдем реалисти и в така наречен енергиен микс да не стане толкоз безценен за българските жители, че да не можем да си го позволим. Иначе всеки може да си служи с обиди, квалификации и компромати. Това към този момент не е забавно. Трябва да се приказва с обстоятелства, всъщност и да се чертаят разновидности. Това е същинският диалог за България “, добави Илияна Йотова.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР