Когато в България някой реши да направи нещо, каквото и

...
Когато в България някой реши да направи нещо, каквото и
Коментари Харесай

Усещането за бъдеще: И все пак ще се върви напред

Когато в България някой реши да направи нещо, каквото и да е то, близките на часа стартират да му изясняват за какво нещото няма да стане и по какъв начин тъкмо няма да стане нещото. И това май не е единствено нашенска си раздумка.

Кирил Петков и Асен Василев заговориха за вероятни вложения на известна компания за произвеждане на литиево-йонни акумулатори в България. И отвред - и от политици, и от публицисти, и от другите типове разбирачи се посипаха укори и насмешки. Това били измислици, такова произвеждане било невероятно и - тук към този момент се намесва и изконната нашенска подозрителност - " тия желаят нещо да се облажат за наша сметка ". Вестник " Труд ", да вземем за пример, стартира публикацията си за вероятната инвестиция по следния метод: " Бившият министър председател Кирил Петков и вицето му Асен Василев са подготвили скица да прилапат 1 милиарда евро от Европейски Съюз и откакто към този момент не са на власт ". Тоест не в България ще влязат един милиард евро, а Кирил Петков и Асен Василев ще ги " прилапат " посредством скица.

Скандална концепция?

Бившият финансов министър на Бойко Борисов Делян Добрев пък, назова концепцията скандална и се обърна към Кирил и Асен с обвиняването: „ Европейската комисия няма да ви позволи да фиксирате в поръчката батериите да бъдат създадени в България. Това го казвате, с цел да напудрите тази скандална концепция “.

Всички тези политически и стопански разбирачи, които осмяха желанието да се построи цех за акумулатори в България, или не схващат, или се вършат, че не схващат смисъла на батериите за запазване и употребява на силата, получена от възобновими източници, както и опцията тя да бъде употребена, когато няма задоволително вятър или слънце. И не знаят (или се вършат, че не знаят) какъв брой доста пари и средства влагат и Европа, и развитият свят за произвеждане и рационализиране на такива акумулатори.

Но в края на краищата голяма фабрика за литиево-йонни автобатерии към този момент се строи. Само че не в България, а в румънския град Галац. Така заради незнание, преднамереност или по други някакви аргументи България се лиши от инвестиции на стойност 1,4 милиарда евро и нови 8000 работни места.

Стартъпи или публични тоалетни

Пак същите " разбирачи " осмяха и желанието на Кирил Петков да поддържа " стартъпите ". Вероятно тъй като това им прозвуча като някаква чуждоземска измислица. Друго нещо са обещаните от Ваня Григорова публични тоалетни за столицата. Много по-истинско, по-земно и по-човешко звучи някак.

И въпреки всичко кроежите на тия, които умишлено насаждаха съмнение и недоверчивост към новите политици от „ Продължаваме промяната “ нямаха упования от тях триумф. Може би тъй като подигравчиите не бяха схванали нещо на пръв взор отвлечено, само че в действителност доста значително – нещо, което даже може да се окаже решаващо за политическия избор на България.

Усещането за бъдеще. Чувството, че нещо се раздвижва, че нещо може да бъде реализирано и че би трябвало въпреки всичко да се върви напред. Усещане, което - въпреки и неумишлено, въпреки и ненапълно несръчно и не напълно премислено, вдъхват водачите на „ Продължаваме промяната “.

Усещане за оживление

Васил Терзиев също основава такова чувство. Той е от тези модерни настоятелен хора, които умерено могат да се похвалят с триумфите си и с това, което са основали. Изначалният генезис на парите му би могъл да бъде (и е) оръжие на съперниците му в предизборната борба, само че самият Терзиев не провокира подозрения за непозволени дейности, както се случва при други едни по този начин наречени предприемачи. Дали някой може да каже, да вземем за пример, какво тъкмо е основал и с какво е бил потребен на хората Делян Пеевски. Дали изобщо някой смее, като изключим финансовото министерство на Съединени американски щати, да го ревизира и проверява. Още се помни наглата смешка на някогашния основен прокурор Гешев, който по този мотив изрече: " вие може да желаете и Путин да проверявам... ".

Иво БеровСнимка: Dimitar Ganev/DW

Усещане за оживление има и при лявата кандидатка за кмет Ваня Григорова. Само че при нея придвижването е обратно. Към това минало, което някои възрастни си напомнят с трогване, и което младите не познават (или за което са неправилно осведомени). В предишното, където загниващият капитализъм все навлиза в своя финален етап, все загнива и все не ще да пропадне, до момента в който пропадат и се срутват напълно други режими.

Мирис на застой

При Бойко Борисов пък няма нито придвижване, нито чувство за помръдване дори. Езиковото му попадение: " Било каквото било, към този момент всичко ще бъде, както си беше " звучи като мрачна поличба за връщане в тези застойни времена на ръководството му, когато България беше заседнала на последното място в Европа по всички вероятни индикатори.

А това, че предците на Терзиев били обвързани с Държавна сигурност, което беше употребявано против него в предизборните битки, при възможна победа на Григорова ще накара пръснатите из обкръженията на кандидатката, а и на Румен Радев, някогашни сътрудници на Държавна сигурност предостатъчно да потриват ръце и да се подиграват на всички негласували или подкрепили Григорова десни, наричайки ги между тях " потребни идиоти ".

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР