Когато украинците се събудиха от звука на руските ракети, взривяващи

...
Когато украинците се събудиха от звука на руските ракети, взривяващи
Коментари Харесай

Как влаковете в Украйна спасяват животи

Когато украинците се разсъниха от звука на съветските ракети, взривяващи се в техните градове, милиони от тях избягаха на ЖП гарите. Нямаше билети за сигурност, само че имаше влакове, които ги отвеждаха на запад, надалеч от войната.

От началото на съветската инвазия украинските железници са превозили четири милиона души до Западна Украйна и над половин милион до дестинации отвън страната. Компанията би трябвало да трансформира разписанията всеки ден, според от това от кое място е трябвало да бъдат евакуирани най-спешно цивилните жители.

 
Тези дни бяха кошмарни. Но ние давахме на нашите жители, на нашите хора, чувството, че би трябвало да стигнат до гарата и това ще бъде задоволително. Те са в сигурност, могат да получат първа помощ, здравна помощ, психическа помощ, малко храна, парещ чай и да се изтеглят до края на деня. Бавно, неловко, само че да се изтеглят на по-безопасно място.
Олександр Камишин, изп. шеф на украинските железници

Качвайки се на влака, хората постоянно не знаят къде отиват, само че знаят от кое място бягат.

 
Както доста хора, компании и институции в Украйна, ние се подготвяхме за войната. Но не бяхме подготвени за подобен тип война: пълномащабно навлизане с обстрел, с въздушни бомбардировки. Така че в последна сметка не желая повече да съм в обстановка, в която не бих бил подготвен за нещо. Ето за какво от лятото насам сме подготвени за всичко. Ние сме в друга среда. Подготвяме се за всеки сюжет, който може да се случи.
Олександр Камишин, изп. шеф на украинските железници

Устойчивостта на Украйна пред съветската офанзива се вижда и посредством нейните железници.

„ Херсон ни лиши една седмица. Аз и моят екип бяхме там на втория ден след деокупацията, по-късно на четвъртия ден и по-късно след една седмица. След една седмица докарахме първия трен. Беше комплицирано, тъй като трябваше да ремонтираме инфраструктурата, да разминираме релсите, гарата и целия регион “, споделя Камишин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР