Когато учените за първи път откриват вкаменелости на рогат динозавър,

...
Когато учените за първи път откриват вкаменелости на рогат динозавър,
Коментари Харесай

Находки показват, че и динозаврите са страдали от рак

Когато учените за първи път откриват вкаменелости на рогат динозавър, наименуван Centrosaurus, в канадската провинция Алберта през 1989 година, те виждат неприятно завършена кост на крайници, за която в началото са сметнали, че е зараснала фрактура. При ново проучване обаче е открито нещо друго. Малформацията е демонстрация на остеосаркома – нападателен рак на костите, което прави този Centrosaurus, живял преди 76 милиона години, първият прочут образец за динозавър, обиден от недоброкачествен рак.
Експериментален кръвен тест засича рак 4 години преди появяването на признаци Той се тества в Китай от 2017 година и дава 90% прецизен резултат
Дълъг към 6 метра, Centrosaurus бил четирикрак тревопасен динозавър от интервала Креда, притежаващ дълъг рог над носа.

„ Костта в долната част на крайници на динозавъра съдържа „ солиден израстък, по-голям от ябълка “, споделя палеонтологът Дейвид Евънс от Кралския музей на Онтарио, който е един от откривателите в проучването, оповестено в списанието Lancet Oncology.

„ Този съответен Centrosaurus евентуално е бил слаб и окуцял от рака преди гибелта му. Тази забележителна находка демонстрира, че колкото и огромни да наподобяват някои динозаври, те са били наранени от същите болести, които следим при хората и други животни през днешния ден, в това число рак. Динозаврите наподобяват като митични зверове, само че те са били живи, дишащи животни, които страдат от ужасни пострадвания и заболявания “, добави той.
Проучване: 40% от водещите до рак фактори могат да се избегнат Освен тютюнопушенето за заболяването способства и наднорменото тегло
Тъй като множеството тумори се срещат в меките тъкани, които не се вкаменяват елементарно, при изкопаемите мостри има малко доказателства за рак.

„ Тази констатация приказва за биологията на рака. Това не е нещо ново, само че евентуално се е появило от незапомнени времена и е предстоящо затруднение при всички животни “, споделя съавторът на проучването доктор Марк Кроутър, професор по медицина, патология и молекулярна медицина в университета Макмастър в Онтарио.
По материали на БГНЕС/РИА Новости
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР