Когато ти си струна в ръцете на добра сила. Когато

...
Когато ти си струна в ръцете на добра сила. Когато
Коментари Харесай

Ара Маликян и неговият стриптийз за душата

Когато ти си струна в ръцете на добра мощ. Когато инструментът е струна в твоите ръце. Когато тялото е струна. Тогава е елементарно. Или най-малко наподобява елементарно – да бъдеш жив в огъня. Да бъдеш Ара Маликян...

Дивак и дете, талант и малчуган, музикант и артист, харизматик и демон, който разголва душата ти единствено с думите си. Свиренето е към този момент различен свят и равнище, което единствено той може да преживее. И, правейки го на сцената, разрушава визията за магията на музиката. Музиката е всичко и нищо. Всичко – тъй като въздейства на целия набор от сетива, и нищо – тъй като можеш да я притежаваш единствено, до момента в който я слушаш...

Софийската аудитория познава добре Ара Маликян и неговите подскоци до космоса, способността му да бъде виртуоз, дервиш и Чаплин на цигулката. Последно, през 2021 година, за два следващи дни, той съумя да разтресе зала 1 на НДК четири пъти. И даже единствено името Royal Garagе Tour – феноменално съчетана неуместна еклектика, дава визия какво тъкмо се случи тогава на сцената.

Ара се върна у нас още веднъж, с цел да повтори своето знамение – само че този път в Пловдив. На Античния спектакъл. Няма по-подходящо място за този актьор от аромата на античност, камъните, небето, звездите и екзалтирана аудитория, която се любува за първи път на невероятния контакт с него.

Сякаш, с цел да покаже, че насладата е взаимна, на собствен ред той разголи душата, а по-късно и тялото си. И този стриптийз бе за душата, а не просто еуфория за очите. Бе лято в лятото. Стриптийз в стриптийза – като история в историята. А историите на Ара нямат край, като в този момент имаше и нови. От тях най-впечатляваща бе тази за двете му по-големи сестри.

Всяка от тях поискала да й посвети комбинация, той обаче направил нещо общо за двете си каки и те му се обидили смъртно. Заклели го в никакъв случай да не свири това парче пред аудитория. Затова Ара учтиво помоли никой да не прави видео –  за да си няма неприятности... По време на това осъществяване нямаше вдигнат нито един телефон...

Комплиментите на госта към Пловдив продължиха със заявката, че желае да емигрира в този град, е една от творбите в програмата бе оповестена като „ Пловдивска рапсодия “.

Вечерта беше огласена и от отдадените на сина му композиции El Vals de Kairo, Calamar Robotico и Ay Tikar Tykar – до Шопен и „ малко “ Вивалди, през Life on Mars на Дейвид Бауи, Misirlou по Тарантино и Lullaby – в памет на хората, изгубили живота си по време на пандемията. Прозвуча и Cosquillas a un Mimo от най-новия му албум Ara (2021).

За него

Ара Маликян е ливанец, роден на 14 септември 1968 година в Бейрут, с испанско поданство и арменски корени. За първи път хваща цигулка 3-годишен, на 12 изнася първия си концерт, на 15 към този момент учи музика в Хановер със специфична стипендия от немското държавно управление. Концертирал е във всички световноизвестни театри, в над 40 страни. Талантът му го води до върховете на класическата музика в ролята си на концерт-майстор в Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

От напълно млад опитва с жанровете и намира ентусиазъм в музика от разнообразни култури – арабска, еврейска, клезмер, циганска, арженстинско танго и испанско фламенко. Професионалният му път го среща с фамозни музиканти като испанския акустичен китарист Хосе Луис Монтон, ливанската певица Фейруз (бащата на Ара е свирил години наред с нея в Бейрут), фламенко танцьорите Хоакин Кортес и Белен Мая, групировката „ Нуево Танго “ и джаз пианиста Хорацио Икасто. Казва, че познава българския фолклор от Теодосий Спасов. Свирил е на една сцена с Васко Василев, с който ги свързва мощно другарство още от студентските години, прекарани дружно в Лондон. 

Носител е на всички призове от най-престижните състезания като „ Николо Паганини “ в Геноа, „ Феликс Менделсон “ в Германия, „ Пабло Сарасате “, а през 2015 година е номиниран е за латино „ Грами “. Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от филмите си – „ Говори с нея ” и „ Лошо образование ”, а Карлос Саура го снима в „ Хота: Отвъд фламенкото “.

Испанският цигулар се завръща у нас с новия си театър Royal Garagе Tour – на 16 март в София, 17 март – Варна, и 19 март – Пловдив Виртуозен музикант, с страстта на дервиш и напомнящ Чаплин като артистизъм по време на концерта му в София Ливанецът с арменски генезис съумя за два дни да разтресе четири пъти зала 1 на НДК
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР