Когато търговците пресмятат риска относно петролните доставки по света –

...
Когато търговците пресмятат риска относно петролните доставки по света –
Коментари Харесай

FInancial Times: Нова заплаха за цената на петрола, идваща от неочаквано място

Когато търговците пресмятат риска по отношение на петролните доставки по света – нещо, което оказа помощ за повдигане на цената на суровината до близо 4-годишен връх, страните, които влизат в сметката, нормално се разгръщат от Иран до Венецуела, с горещи точки, като Либия и Нигерия.
Но през вчерашния ден друга страна бе добавена в листата с рискови фактори – Норвегия.
Скучна, постоянна и предвидима, Норвегия стана източник на риск за петролните доставки по света. Това се случи, откакто дребна стачка на служащи на петролна платформа в Северно море оказа помощ за повдигане на цената на петрола до близо 80 $ за барел, предава FInancial Times.
Въпреки че стачката в Норвегия, сама по себе си, не крие никакъв дълготраен риск за целостта на световните доставки, въпросът показва какъв брой нервозен и неустойчив е станал петролният пазар даже при такива дребни случаи на разтърсване.
Спадът в добива на черно злато във Венецуела и Либия, както и опасността, породена от щатските наказания, наложени върху петролния експорт на Иран, към този момент доста стегнаха пазара, провокирайки повишаване на суровината до близо 4-годишен връх.

Последното докара до това най-влиятелните представители на ОПЕК да подхващат дейности по усилване на добива.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп постоянно приканва ОПЕК, чийто най-влиятелен член е щатският сътрудник Саудитска Арабия, да покачват добива на нефт, с цел да смъкнат цената му.
Притесненията на пазара от спиранията в добива на нефт и геополитическата обстановка в света обаче могат да доведат до това, че смъкването на цената на суровината да се трансформира в сложна задача.
Ходове от страна на Саудитска Арабия и други в посока увеличение на добива, респективно износа, рискуват в даден миг тънкият буфер на наличностите да се окаже непълен при възможен проблем в бъдеще.
„ Приносът в производството на Норвегия към този момент се чака да бъде дребен. Но би трябвало да бъде наблюдаван, защото понастоящем всяко заглавие за спиране на добива на нефт по света идва с спомагателни мнения, че повече няма свободен капацитет”, споделя Оливър Якоб от Petromatrix.
Royal Dutch Shell затвори находището Knarr в Северно море вследствие на стачката на служащите, която бе предизвикана от отвод за нарастване на възнагражденията. Норвежката държавна петролна компания Equinor показва, че добивът остава непокътнат от събитията.
Суровият нефт вид брент доближи цена от 79.51 $ за барел, преди да се смъкне още веднъж леко надолу.

Очаква се Саудитска Арабия да увеличи износа на нефт с 1 млн. барела дневно през лятото, до общо 11 млн. барела на ден, в опит да намали цените. Засилване на добива се чака също от Русия и други експортьори на нефт.
Венецуелският рандеман падна със 700 хиляди барела дневно през последната година, до момента в който либийският рандеман в размер на 850 хиляди барела на ден е застрашен от прекратяване.
Иранският експорт в размер на над 2 млн. барела дневно ще бъде ударен от щатските наказания, които влизат в действие от ноември. Стачките в Габон и проблемите с основна мощ за недопечен нефт в Канада също слагат под риск международните доставки на нефт.
Вчера държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео уточни, че американското държавно управление е склонно да разиска претенции от страна на някои страни за изключения по отношение на вноса на нефт от Иран.
Сигурността на доставките понастоящем е доста слаба, прибавя анализатор от PVM.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР