Когато страната ни е информирала Европейската комисия (ЕК), че не

...
Когато страната ни е информирала Европейската комисия (ЕК), че не
Коментари Харесай

ЕК с ултиматум! Ударно към ВЕИ или губим 18млрд.

Когато страната ни е уведомила Европейската комисия (ЕК), че не желае да извърши заложената цел от 40%а понижаване на излъчвания, отговорът на Европейска комисия е бил, че в случай че не се изпълнят поетите от нас задължения, то страната ни няма да получи заплащания от общо 17-18 милиарда лв.. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на днешното му чуване в Народното събрание.

Служебният министър приказва за подхванатите и планувани дейности по отношение на осъществяването на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година, което задължи държавното управление да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика.
-->
Сред измененията, обект на предоговаряне, е включено отпадане на промяната, целяща понижаване на излъчванията на въглероден диоксид от производството на електрическа енергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните централи без ограничаване най-малко до 2038 година

Росен Христов сподели, че в тази сума влизат парите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), тези от REPowerEU, както и от териториалните проекти за обективен преход, цитира го Българска телеграфна агенция. Министърът напомни, че този проект е подписан в последния ден на последното постоянно държавно управление, като сега той се предоговаря, което е по-трудна задача.

" Ако ние просто се откажем от тази цел, страната губи от порядъка на 17-18 милиарда лв. ", съобщи Росен Христов.

Европейската комисия е дала отговор, че има три варианти, добави министър Христов. Първата алтернатива е България да се откаже от заложените в ПВУ цели, тогава Европейска комисия също ще откаже заплащанията. Втората алтернатива е страната ни отчасти да извърши задачите, като ще получи отчасти заплащане. Третата алтернатива е да се реформират задачите, като може да не се изпълнят заложените в проекта понижаване с 40% на излъчванията, само че това да се замести с ускорено внедряване на възобновими енергийни източници (ВЕИ). Целта е общо да се реализира някаква декарбонизация, посочи Христов.

Енергийният министър дефинира първите две варианти като неприемливи. Затова той е на мнение, че може отчасти да се понижат въглеродните излъчвания и да се внедрят ускорено ВЕИ, което да компенсира разликата в тези излъчвания, които не може да се понижат.

" Именно по отношение на това се разискват разнообразни разновидности за ускорено създаване на разнообразни типове възобновими енергийни източници, в това число и на териториите и на мините ", означи служебният енергиен министър.

Росен Христов обърна внимание, че България е доста обратно спрямо останалите европейски страни по дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Затова страната ни би трябвало да балансира енергийния микс с повече ВЕИ мощности и нискоемисионни източници.

Въглищните централи и Маришкият басейн

На въпрос какъв брой пропуснати изгоди ще коства затварянето на въглищните ни централи, служебният енергиен министър отговори, че не може да уточни точна сума. Той обаче даде за образец, че сега те са затворени. Натоварването им сега е на 20 % от конфигурираните мощности. Причината е, че цената на електрическата енергия, която те създават, е по-скъпа от тази на пазара. Ситуацията през зимата е друга. Затова те тогава се натоварват на 100 % в идеалния вид.

Според служебния министър на енергетиката е значимо да се обоснове съществуването на въглищните централи като балансираща мощ. Тогава тяхната работа се обуславя от енергийна сигурност, а не от потреблението на електрическа енергия.

" Именно в това направление и ние се движим и това е главният аргумент на Министерството на енергетиката, когато договаряме работата на тези мощности ", посочи Росен Христов.

Енергийният министър осведоми още, че в Маришкия басейн държавни и частни вложители ще строят фотоволтаици. Там обаче би трябвало да се построява и спомагателна електропреносна мрежа. Затова, съгласно Христов, плановете са непривлекателни за вложителите, защото са механически сложни и би трябвало да се влагат съществени средства. Той изясни, че се търсят вложители, които имат опит в построяването и употребата на ВЕИ, както и с нужния капитал за построяването им. Приоритет имат компании, които считат да отварят предприятия и да употребяват тази сила, която ще се създава. Освен това изискванията пред бъдещите вложители са и за рекултивация, които вършат плановете на границата на икономическата доходност.

Към декарбонизация през 2050-а

България е поела ангажимент и се стреми към цялостна декарбонизация към 2050 година, само че това е допустимо единствено посредством електрификация на превоза, електрификация на промишлеността, замяната на природния газ с водород, който се създава благодарение на електрическа енергия, както и енергийна успеваемост. Така че развиването на мрежите е основно за цялостното реализиране на задачите за декарбонизация, сподели още Росен Христов.

В Плана за възобновяване и резистентност, частта REPowerEU, има включени няколко плана с бенефициент Енергийния систематичен оператор (ЕСО), които плануват подмяна или развиване на нова електропреносна мрежа в основните региони. Единият е Маришкият басейн, вторият е този на Североизточна България, където има максимален капацитет за сила от вятърни турбини. И защото Маришкият басейн и другите въглищни региони са планувани за индустриално развиване, там ще бъде и нужен и спомагателен потенциал електропреносна мрежа освен за присъединение на възобновими енергийни източници (ВЕИ), само че и за всички енергийни потребители, разяснява енергийният министър.

По-рано по тематиката пред депутатите приказва и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. Той сподели, че , за това се води публична преписка, организират се разнообразни срещи на експертно и политическо равнище. Получен е отговор от Европейската комисия, в който е изразена подготвеност за осъществяване на градивен разговор с българските управляващи.

Целта е всички промени по Плана да бъдат изпратени импровизирано на Европейска комисия доникъде на май, след което доникъде на юни да се проведат договарянията с Комисията, а до края на същия месец настояването за изменение да бъде показано публично.

Пеканов означи, че този график не е изключение за България, защото се чака също през лятото множеството страни членки да показват изменените си проекти в подтекста на REPowerEU.

Източник: business.dir.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР