Когато страната ни е информирала Европейската комисия (ЕК), че не

...
Когато страната ни е информирала Европейската комисия (ЕК), че не
Коментари Харесай

Ще загубим ли 17 млрд. лв. заради отказа да изпълним ПВУ в част Енергетика

Когато страната ни е уведомила Европейската комисия (ЕК), че не желае да извърши заложената цел от 40 % понижаване на излъчвания, отговорът на Европейска комисия е бил, че в случай че не се изпълнят поетите от нас задължения, то страната ни няма да получи заплащания от общо 17-18 милиарда лв..

Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на днешното му чуване в Народното събрание по отношение на доклад и информация за подхванатите и планувани дейности по отношение на осъществяване на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, признато на 12 януари 2023 година, оповестява Българска телеграфна агенция. 

По думите на министъра в тази сума влизат парите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), тези от REPowerEU, както и от териториалните проекти за обективен преход. Той твърди, че този проект е подписан в последния ден на последното постоянно държавно управление, като сега той се предоговаря, което е по-трудна задача. 

" Ако ние просто се откажем от тази цел, страната губи от порядъка на 17-18 милиарда лв. ", съобщи Росен Христов.

Европейската комисия е дала отговор, че има три варианти, добави министър Христов. 

" Първата алтернатива е България да се откаже от заложените в ПВУ цели, тогава Европейска комисия също ще откаже заплащанията. Втората алтернатива е страната ни отчасти да извърши задачите, като ще получи отчасти заплащане. Третата алтернатива е да се реформират задачите, като може да не се изпълнят заложените в проекта понижаване с 40 % на излъчванията, само че това да се замести с ускорено внедряване на възобновими енергийни източници (ВЕИ). Целта е общо да се реализира някаква декарбонизация ", посочи Христов.

Според министър Христов първата и втората варианти са неприемливи. Затова той е на мнение, че може отчасти да се понижат въглеродните излъчвания и да се внедрят ускорено ВЕИ, което да компенсира разликата в тези излъчвания, които не може да се понижат. 

" Именно в тази връзка се разискват разнообразни разновидности за ускорено създаване на разнообразни типове възобновими енергийни източници, в това число и на териториите и на мините ", добави служебният енергиен министър.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР