Kогато става въпрос за събирането на екип от изключително талантливи

...
Kогато става въпрос за събирането на екип от изключително талантливи
Коментари Харесай

Звездният екип

Kогато става въпрос за събирането на екип от извънредно надарени хора, доста мениджъри са склонни да се концентрират единствено върху CV-тата на претендентите за работа. Изграждането на сполучлив екип обаче не може да бъде сведено просто до един лист с достижения.

Когато ръководите новооснован екип или се пробвате да мотивирате чиновниците си да дадат всичко от себе си на последната права преди финала, има няколко стъпки, които ще ви подсигуряват сигурен триумф:

1. Дефинирайте ясно задачите и процесите

Задавайте цели както на самостоятелно, по този начин и на екипно равнище и не спирайте да ги дискутирате.

„ Нужно е да има непрекъсната връзка и взаимоотношение сред водача и екипа, с цел да се подсигурява, че всички знаят каква тъкмо е тяхната роля и какво се чака от тях. “, споделя Жасмин Ху, доцент по мениджмънт в  Държавния университет в Охайо.

„ Всички би трябвало да знаят задачите, които би трябвало да реализират, и да схващат метода, по който те се вписват в по-голямата картина. Това оказва помощ за екипния триумф “, прибавя тя.

2. Бъдете подготвени за промени

При добре функциониращите екипи задачите и процесите са гъвкави и може да бъдат приспособени към изменящите се условия.

„ Целите се променят непрекъснато. Важно е всеки член на екипа да има опцията да прави корекции в придвижване “, споделя Ху.

3. Поддържайте връзката си с екипа

Изграждането на постоянни и устойчиви взаимоотношения с вашите чиновници оказва помощ за спечелването на тяхното доверие и схващане.

„ Ръководителя построява връзка със своя екип посредством ежедневните си взаимоотношения с него, посредством задаване на задания и превозване на време със чиновниците отвън работата. Така опознавате служащите си като хора и научавате какви са техните потребности, проблеми и стремежи “, споделя тя.

4. Позволете им да се провалят

Хората би трябвало да имат възприятието, че свободно могат да показват противоречие и да вършат неточности. Това е т. нар „ психическа сигурност “, която, съгласно прочуване на Гугъл, е най-важната обща линия на всички високопродуктивни екипи.

За да култивират „ психическа сигурност “ на работното място, водачите би трябвало да преразгледат личното си отношение към неуспехите и метода, по който реагират на тях. Покажете на чиновниците си, че не просто толерирате неуспехите, само че и гледате на тях като нераздела стъпка по пътя към самоусъвършенстването.

5. Признайте личните си неточности

Важна част от култивирането на просвета на психическа сигурност е демонстрирането на накърнимост. Лидерите би трябвало да могат да признават грешките си и да приказвам свободно за тях.

„ Екипът се усеща по-комфортно, когато вижда, че има за водач човек, а не робот – някой, който прави неточности като тях “, твърди Ху.

6. Бъдете надеждни

Членовете на екипа би трябвало да може да разчитат един на различен и на своя началник, когато имат потребност от някаква помощ.

„ Вашите би трябвало да са подготвени да си оказват помощ, като вашата работа е да дадете образец. “, споделя Ху, като изяснява, че с времето чиновниците стартират да имитират държанието на своя началник. Дори единствено един или двама души, които демонстрират подготвеност да оказват помощ на своите сътрудници, са задоволителни, с цел да трансформират цялостната просвета на екипа, споделя още тя.

7. Отбелязвайте успехите

Няма нищо по-обезсърчително от това да вложиш всичките си старания в дадена задача и да не получиш нищо в подмяна, когато тя бъде приключена. Отпразнувайте уместно всяко достижение на чиновниците от вашия екип и още повече в случаите, когато всички са съдействали с нещо за крайния триумф. 

8. Адаптирайте се към екипа

Очакванията на чиновниците от техния водач са не по-малко значими от неговите упования за представянето на подчинените му. Ако екипът ви чака от вас по-авторитарен жанр на ръководство, при който вие постоянно имате последната дума, а получава от вас колебливо и уклончиво държание, то най-вероятно няма да имате огромен триумф. Ако пък избират да имат по-голяма роля в процеса на взимане на решения, чиновниците ви няма да бъдат удовлетворени, в случай че вършиме избори еднолично, без да се консултирате с никой. Трябва да модифицирате държанието си по подобен метод, че то да дава отговор на потребностите на вашия екип.

...................

 Джули Анн Ръсел за themuse.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР