„Когато става въпрос за чисто вирусна инфекция, какъвто на 90%

...
„Когато става въпрос за чисто вирусна инфекция, какъвто на 90%
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: През януари ще бъде пикът на грипната епидемия. Антибиотиците не са опция


„ Когато става въпрос за чисто вирусна зараза, какъвто на 90% е грипът, антибиотиците нямат никакво място. Не единствено че няма да оказват помощ, а в противен случай - могат и в допълнение да прибавят признаци от дразнене на гастроинтестиналния тракт”.

Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус” основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Според него практиката да се продават антибиотици без рецепта е печеливш механизъм на аптеките, само че не би трябвало да бъде за сметка на хората.

„ И тази година бихме могли да чакаме разнообразни варианти. За разлика от преди, когато постоянно грипните вируси от вид А предизвикваха епидемията, последните няколко години сме очевидци на паралелна циркулация – и на В, и на А варианти. Може би това накара и производителите от 3-валентни да минат към 4-малентни ваксини, тъй че да е оптимално необятен спектърът на защита”, разясни доктор Кунчев.

Той посочи, че през януари ще бъде пикът на грипната зараза и би трябвало да се подхващат антигрипни препарати в точния момент. Д-р Кунчев посъветва хората, които са със слаба имунна система и постоянно боледуват, да се ваксинират. Той изясни, че би трябвало да разполагаме с две-три седмици преди срещата с вируса, с цел да може да предприемем нужните ограничения.

„ Много е значимо да бъдат признати в точния момент, защото тези от тях, против които вирусът не е построил устойчивост и са ефикасни, са единственото ни средство при към този момент появило се заболяване. При започващо заболяване, в случай че в първите 48 часа се одобри антивирусен препарат, той ще има положително и мощно деяние. Ако се опитаме да го взимаме чак, откакто сме развили всички признаци с висока температура и сме легнали на легло от седмица, тогава не може да чакаме, че резултатът му ще е добър “, изясни доктор Ангел Кунчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР