Когато се спомене цианид, веднага се сещаме за шпионските романи

...
Когато се спомене цианид, веднага се сещаме за шпионските романи
Коментари Харесай

Цианид - всичко за опасната отрова

Когато се спомене цианид, незабавно се сещаме за шпионските романи и филми. Там тази бързодействаща отрова играе постоянно основна роля в пиесата.

Цианидът е токсин, който се среща в доста разновидности, множеството от тях отровни. Може обаче да се срещне даже в нормалните храни. Затова е добре да знаем главните неща за него.

С думата цианид се отбелязва всеки химикал, който съдържа връзка въглерод-азот. В доста субстанции се съдържа цианид, само че не всеки ще токсини живите организми.

Смъртоносни са натриевият цианид, калиевият цианид, циановодородът. Нитрилите, които също са цианиди, не са обаче по този начин отровни, тъй като не освобождават по този начин елементарно CN -йона, настоящ като метаболитна отрова.

Отравянето с цианиди става, тъй като те стопират опцията на клетките да употребяват О2, с цел да създават енергийни молекули. Тъканите в тялото, които се нуждаят от тази форма на силата, са сърдечният мускул, нервните кафези, които бързо изразходват силата си и умират. След като умрат сериозно число кафези, настава гибелта на живия организъм.

По тази причина цианидът се употребява като бойна отрова, само че хората могат да бъдат изложени на него и инцидентно.

Как може човек да се подложи на действието на цианиди?

 Ябълковите семки съдържат цианид

- Хранене с маниока;

- Изяждане на семките на ябълките, костилките на черешите, кайсиите и прасковите;

- Цигарен дим;

- Горене на въглища;

- От дима на пожар;

- Употреба на нечисти артикули като храна, вода и въздух.

В плодовете и зеленчуците цианидът се среща под формата на цианидни гликозиди (цианогликозиди). Много процеси в производството съдържат цианид и могат да реагират с вода и въздух, с цел да го произведат. Хората усещат аромат на горчив бадем, само че не всички цианиди го излъчват и по тази причина не може да бъде уловен постоянно.

Вдишването на високи дози цианид води до загуба на схващане и постоянно до гибел.

Отравянето с цианид има признаци, които елементарно се разпознават - главоболие, замаяност, уязвимост, комплициране, отмалялост, загуба на ориентировка.

Смъртта от отравяне с цианид настава разследване на дихателна или сърдечна непълнота. Човек, който е токсичен, може да има кожа с цвят на череша или синьо оцветена. Кожата е телесните течности може да миришат на бадем.

Цианидът, който се вдиша, е по-опасен от погълнатия цианид. Смъртоносната доза е друга за всеки, само че към половин грам убива здрав възрастен човек с високо тегло.

Тъй като този токсин се среща постоянно, тялото може единствено да се детоксикира, в случай че количеството е напълно малко. Високата доза, вдишана от живия организъм, води до бърза гибел.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР