Когато се опитваш да си измислиш някаква нова теория, за

...
Когато се опитваш да си измислиш някаква нова теория, за
Коментари Харесай

За финансиста Дацов Асен Василев саботирал влизането на България в еврозоната

„ Когато се опитваш да си измислиш някаква нова доктрина, с цел да оправдаеш дейностите си, съвсем постоянно е обвързвано с неуспех. Въпросът е дали този неуспех бързо ще се разкрие или ще се случи след години. Публичният бранш е нещо доста огромно, той е мощна инерционна система и някои неща, които са заложени през днешния ден, се демонстрират много дълго време по-късно “, означи финансистът.

Той дефинира като изцяло правилни данните, изнесени от МФ. „ Самият Фискален съвет, на който съм член, без по никакъв метод да го наемам, в два следващи отчета сподели, че тази политика, която беше стартирана през 2021 година и препотвърдена през 2022 година ще има съществени отблясъци върху бюджетния недостиг “, напомни Дацов.

Той предизвести, че изпреварващите нараствания на разноските съчетани с огромни дефицити нямаше по какъв начин да не доведат до помпане на инфлацията и задълбочаване на проблемите.

„ Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво вършат не са имали разбиране какво вършат и въпросът е бил за персоналното им его или някакви техни персонални съображения за
светлото бъдеще. Това е доста показателно и е добре да се знае в предизборната конюнктура, че огромна част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха препоръчани чисто бюджетно са безусловно некомпетентни. Хората би трябвало да схващат, тъй като сега върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да изискат от тези, които управляваха и трансформираха политиката на фискална непоклатимост към това, което сега излезе, първо да отговорят по какъв начин ще поправят тези политики, тъй като европейските политики имат ограничавания “, съобщи Любомир Дацов.

Финансистът напомни, че поради пандемията от COVID-19 беше въведена дерогация, т.е. краткотрайно разпоредбите за бюджетния недостиг, който не трябваше да надвишава 3%, бяха суспендирани, само че от идната година те влизат в цялостна мощ.

„ Това значи, че някой би трябвало да отговори какви коригиращи политики и структурни промени ще предприеме, с цел да сме още от идната година под 3% недостиг от Брутният вътрешен продукт. Ако не сме под 3%, още през есента Еврокомисията ще прегледа фискалните позиции на страните-членки и ще реши дали да влезем в процедура на свърхдефицит или не. Една такава процедура е обвързвана с доста негативи. Под външен напън и надзор ще би трябвало да изпълним съответните решения, с цел да влезем в норма. Това се отразява върху кредитния рейтинг, върху името на страната. Излиза, че си незапознат и не може да бъде разчитано на теб “, предизвести Дацов.

Но един от най-големите проблеми на провежданата до тук политика е, че страната ни може да се отдалечи от приемането на еврото.

„ Влизането в еврозоната беше саботирано, тъй като когато се приемаше бюджета и другите актуализации, които бяха направени, държавното управление избяга и не даде 3-годишна бюджетна прогноза. Министърът на финансите отхвърли и не даде 3-годишна прогноза, тъй като, в случай че беше го направил щеше да се види това, което сега изнесе МФ. МФ няма по какъв начин да не е направило тези сметки и финансовият министър е нямало по какъв начин да не ги е знаел. Поне жестоко, в случай че не в тези елементи, които в този момент бяха направени “, акцентира Любомир Дацов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР