Когато САЩ успешно прилага практически неограничената сила на атома в

...
Когато САЩ успешно прилага практически неограничената сила на атома в
Коментари Харесай

Забавление за цялото семейство: Играчка с уран от 50-те години

Когато Съединени американски щати сполучливо ползва на практика неограничената мощ на атома в теста Тринити през 1945 година, светът има нова фикс идея и наподобява, че няма прочут проблем пред индивида, който да не може да се реши с нуклеарна сила. Сега инженери от най-различни области се пробват да внедрят нуклеарен реактор във всичко допустимо, като да вземем за пример концептуалния автомобил Ford Nucleon, който се задвижва точно от нуклеарен реактор, или в аероплан с нуклеарна сила и даже танк. Атомът е бъдещето!

 Deutsches Technikmuseum Berlin February 2008 0022

Ford Nucleon

И през 1950 година американският магьосник, откривател, предприемач и производител на играчки Алфред Карлтън Гилбърт пуска много ужасяваща лаборатория за детски играчки, която съдържа същински уран. По това време Гилбърт е известен производител на играчки като най-популярният му артикул е комплекта Erector, който съставлява комплекти от железни съставни елементи, които би трябвало да бъдат съединени дружно.

Технически комплектът Erector продължава да съществува и през днешния ден, защото марката е закупена от Meccano, доста сходна играчка.

 Early Erector set

Комплекта Erector

Той в този момент проектира нова играчка – комплект за атомна лаборатория, публично наименуван Лаборатория за атомна сила Gilbert U-238, като тя има същата цел като комплекта Erector: да научи децата на на практика умения в ранна възраст и да ги въодушеви за кариера в науката.

Включено е и 60-странично управление за атомна сила, написано от доктор Ралф Е. Лап, физик, работил по плана Манхатън.

 Proof of AC Gilbert

Алфред Гилбърт

Гилбърт притегля за плана хора с голямо схващане и опит в нуклеарната физика като Лап, с цел да подсигурява неговата акуратност и сигурност. По това време комплектът се счита за безвреден, като в каталогът си Гилбърт дава обещание, че „ всички радиоактивни материали, включени в Лабораторията за атомна сила, са сертифицирани като изцяло безвредни от Oak-Ridge Laboratories, част от Комисията за атомна сила “.

Също по този начин в описанието на продукта в каталога написа: „ Комплектът предлага в действителност впечатляващи гледки! Позволява ви в действителност да видите пътищата на електрони и алфа частици, които се движат със скорости над 10 000 благи в СЕКУНДА! Електроните, които се движат с фантастични скорости, създават деликатни, комплицирани пътища на електрически конденз – доста красиви за гледане. Да следи събитията в мъглинната камера е най-добрата възможност човек да види атома! “

Комплектът може да се употребява за осъществяване на действителни опити с предоставените принадлежности и предлага идеи какво могат да вършат децата с тях, да вземем за пример, да скрият източник на гама лъчи във къщата си и по-късно да „ играят на гоненица “ благодарение на гайгеровия брояч.

Един от главните проблеми, осъзнава Гилбърт, е, че комплектът е извънредно комплициран за дете без съществени знания. Това просто прави прекомерно мъчно за доста деца да схванат какво вършат и да се насладят на играчката.

Комплектът също е и безценен – той коства 50 $, когато е пуснат през 1950 година, а това е сума, равна на към 500 $ в днешните пари. Комбинацията от тези два казуса довежда до неприятни продажби като единствено 5000 бройки от Лабораторията напущат магазините, и вследствие на това играчката е създавана единствено от 1950 до 1951 година

Днес, с нашето доста по-добро схващане за резултатите, които радиацията може да окаже върху тялото, комплектът наподобява необикновено рисков. През 2020 година е извършено изследване за тестване на дозата радиация, която детето може да е получило от него, и при изискване, че се съблюдава тъкмо инструкциите, дозата е почти равна на UV лъчението, получено от един ден на слънце.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР